www.what2do.co.il

78,000 שקלים פיצויים בעקבות לשון הרע בין שכנים

דרגו את המאמר

78,000 שקלים פיצויים בעקבות לשון הרע בין שכנים

הכפשת משפחה אומנה בטענות שווא כנגד הטיפול בילדים – לשון הרע בין שכנים


במסגרת תביעת לשון הרע, אשר הוגשה על ידי בני הזוג המשמשים כמשפחה אומנה, נטען כי אדם המתגורר עימם ביישוב הכפיש את שמם בעניין הטיפול בילדיהם, הן בפני ציבור המתפללים בבית הכנסת, והן בפני הרשויות. לטענת בני הזוג, הנתבע פנה בתלונה לאחד מחברי הכנסת, והלין בפניו כי הם "נוהגים באלימות כלפי הילדים".

 

בעקבות התלונה נפתחה כנגדם חקירה אשר לא העלתה דבר. בני הזוג הוסיפו כי הנתבע כינה את התובע "בהמה" ו"גנב", עת הוא שהה עם בנו בבית הכנסת. לטענתם, הדברים נעשו בנוכחות מתפללים נוספים, וליד בנו של התובע. בנוסף, הנתבע המשיך וטפל "האשמות שווא" עליהם ברשויות השונות.

 

      קראו עוד על לשון הרע:


הנתבע טען מנגד כי ילדי בני הזוג מסתובבים ביישוב בלילות וגורמים לא אחת לנזקים. לטענתו, הוא "נאלץ" לפנות בעניין לחבר הכנסת, וזאת משום ש"הגיעו מים עד נפש". הנתבע הוסיף כי השיחה עם חבר הכנסת לא הייתה תלונה רשמית אלא שיחה חברית בעקבות היכרות מוקדמת בין השניים. בעניין הטענות האחרות, הנתבע הכחיש אותן מכל וכל.

 

התלונה לא הייתה "הבעת דעה"


בית המשפט קבע כי הפניה של הנתבע לחבר הכנסת הייתה תלונה לכל דבר ועניין ואין עסקינן ב"הבעת דעה ותו לא" כנטען על ידו. כמו כן, השופטת, הלית סילש, הוסיפה כי תלונה המוגשת לאישיות ציבורית, והעוסקת בהזנחה ואלימות כלפי ילדים, הינה תלונה אשר עלולה להשפיע על הקטינים.

 

השופטת כתבה בפסק הדין כי הנתבע ידע היטב שתלונתו תביא את רשויות הרווחה לחקור את המקרה. יתרה מכך, הדברים נאמרים ביתר שאת כאשר מדובר בנתבע אשר שימש בעברו גם כמשפחה אומנה.


בפסק הדין צוין עוד כי מבדיקות אשר נערכו במסגרת התלונה עלה כי בני הזוג התובעים התנהגו כלפי ילדיהם ללא דופי ולא היה דבר וחצי דבר מאחורי תלונתו של הנתבע. יתרה מכך, נקבע כי התלונה אשר הוגשה לחבר הכנסת על ידי האחרון נעשתה ללא עריכת בירור והדבר שלל את הגנת תום הלב בחסותה "ניסה הנתבע להסתתר".


הדברים התקבלו גם בכל האמור לגבי הטענות בבית הכנסת. השופטת ציינה כי הוכח שהנתבע קינטר את התובע ואת בנו בבית הכנסת תוך שהוא פונה אליהם בזלזול ומכנה את התובע בכינויי גנאי. זאת ועוד, השופטת ציינה כי היא מקבלת את טענותיהם של התובעים לכך שמדובר היה במספר מקרים, וההתעמרות בבית הכנסת לא הייתה אירוע חד פעמי.


מבחינת הנזק, בית המשפט פסק לתובעים פיצויים בסך 78,000 שקלים. 50,000 שקלים בגין תלונת השווא לחבר הכנסת (שהוגשה ללא בירור אמיתי), 8,000 שקלים בעקבות האירוע בבית הכנסת, ו-20,000 בגין הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד.

 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה - 1965

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם או איגוד ומונע פרסומים שעלולים לפגוע ולגרום נזק. 

לשון הרע על ציבור - קבוצת אנשים, גוף, ארגון

השאלה המרכזית הצריכה להישאל, כך קובעת הפסיקה, הנה האם היחיד, בהיותו יחיד, נפגע מאותו פרסום שהשמיץ את כל הקבוצה? 

ייעוץ משפטי

מדוע מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לאחר מקרה תאונה ולא משנה אם נגרם נזק או לא? 

האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?

עוד קבעה השופטת כי המכתבים אינם שיח ושיג אקדמי על הערכות תלמידים הנהנים ממטרית חופש אקדמי. המכתבים נכתבו בתגובה על מכתבו של פרופ' בורט ופרופסורים אחרים ולא בהעברה רוטינית של הערכות על תלמידים. העמדתם כ"שיג ושיח אקדמי" היא או היתממות או ניסיון הסוואה. מרבית המכתבים עוסקת במנחה פרופ' בורט ורק חלק קטן מהם מתייחס לתובע.  

לשון הרע, כיצד מגיע בית המשפט להכרעה?

השאלה הראשונה אשר ישאל בית המשפט היא, האם המעשים המיוחסים לנתבעים עולים כדי פרסום לשון הרע. הבדיקה תעשה לפי היסודות הנמצאים בסעיפי החוק, שהוא הסעיף המגדיר מעשה של פרסום לשון הרע. לאחר בחינת המקרה לאור החוק והפסיקה ובאם התשובה תהא חיובית יבחן בית המשפט אם עומדת למפרסמים הגנה מן ההגנות המוקנות בפרק ג' לחוק. 

לשון הרע: הגנת אמת בפרסום

נתבעת בגין לשון הרע? מהי הגנת אמת בפרסום? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי הדין באתר ... 

לשון הרע: הגנת תום הלב

נתבע יהנה מהגנת סעיף 15 בהתקיים שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שהנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב. והתנאי השני הוא שהנתבע יוכל להצביע על כך ... 

פיצויים בגין לשון הרע

לאחר שקבע בית המשפט כי הנתבעים פרסמו כנגד התובעת פרסום שיש בו משום לשון הרע, ולא עומדות להם ההגנות שבפרק ג' לחוק, יעבור לדון בשאלת הפיצוי המגיע לתובעת בגין לשון הרע.  

פיצויים בגין זיוף פרופיל באתר האינטרנט דה מרקר

האם פרסום פרופילים מזויפים ברשת החברתית "דה מרקר קפה" מהווה הפרה של חוק איסור לשון הרע... 

לשון הרע במהלך דיון משפטי, האם ייתכן?

סעיף 13 לחוק קובע כי לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי פרסום על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.