מה נחשב לפרסום מותר במסגרת תביעת לשון הרע?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חוק איסור לשון הרע, נועד למנוע פגיעה בשמו הטוב של אדם, והוא קובע מה נחשב לפרסום אסור, תוך איזון בין חופש הביטוי לבין הזכות לכבוד ולשם טוב. החוק מגדיר לשון הרע כדבר שפרסומו עלול להשפיל אדם בפני אחרים, להפוך אותו למטרה שנואה בפני הבריות, או לבזות אדם בשל מעשיו, התנהגותו או תכונות אופי המיוחסות לו.
אדם שנפגע כתוצאה מפרסום לשון הרע, יכול לפנות אל ההליך פלילי הקובע עונש מרבי של שנת מאסר למפרסם לשון הרע בכוונה לפגוע, או להגיש נגד המפרסם תביעה אזרחית, אשר במסגרתה ניתן לתבוע פיצויים בגין לשון הרע של עד 50,000 שקלים גם ללא הוכחת נזק. ואלם ייתכנו מקרים שבהם פרסום שביכולתו לפגוע באדם יאושר מכוח סעיף 13 לחוק לשון הרע.
סעיף 13 עוסק בפרסומים הנחשבים למותרים ומוגנים, למרות שיש בהם פוטנציאל פגיעה, והם אינם יכולים להוות עילה להגשת תביעה אזרחית או פלילית. החוק קובע הגנות לפרסומים לגיטימיים, כגון: הגנת אמת בפרסום, הגנת תום לב, עניין ציבורי, זוטי דברים ועוד.
פרסומים מצד הכנסת וישיבות ממשלה
משמעות סעיף 13, היא שפרסומים מסוימים אשר יכולים לענות על הגדרת לשון הרע, נחשבים למותרים, כמו פרסומים מצד חברי כנסת, שרים בממשלה או מבקר המדינה, אשר נחשבים לפרסומים לגיטימיים, ולא יכולים לשמש עילה למשפט פלילי או אזרחי כאשר הם מגיעים ממקורות מדיניים וממשלתיים.
הפרסומים המותרים כוללים פרסומים לפי חוק חסינות חברי הכנסת, בעת ישיבת ממשלה, על ידי הממשלה, או חבר ממשלה בתוקף תפקידו, או על פי הוראת הממשלה או הוראת חבר ממשלה בתוקף תפקידו. וכן, על ידי מבקר המדינה בתוקף תפקידו, על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית, שנעשה תוך כדי דיון, על ידי בעל דין, עורך דינו של בעל דין או עד, שנעשה בזמן דיון משפטי.
פרסומים מותרים של ועדות חקירה
פרסומים המוגנים בחוק לשון הרע כוללים גם דברים שהתפרסמו על ידי חברי ועדת חקירה, הכנסת או בפקודת ועדות חקירה, שנעשה בזמן דיון בפני הוועדה, או במסגרת הדוחות שלה, או על ידי אדם שענינו משמש נושא מרכזי לחקירת הוועדה, על ידי עורך דינו של נחקר או עד, שנעשה במהלך דיון בוועדה ובישיבה פומבית.
פרסום מותר מתייחס גם לדוחות המתארים בכנות את הנאמר או אירע בישיבה פומבית של ארגון בינלאומי שישראל חברה בו, של ועדה בינלאומית בנציגות ישראלית, של בית דין בינלאומי, או של מוסד ממוסדותיה הנבחרים של ההסתדרות הציונית העולמית.
פרסום תמצית של מרשם
גם פרסום שהמפרסם חייב לעשות על פי דין או על פי הוראה של רשות המוסמכת לכך, או שהמפרסם רשאי לעשות על פי היתר של רשות, נחשב לפרסום מוגן ומותר על פי החוק, כולל העתק או תמצית הוגנת ממרשם המתנהל על פי הדין, או ממסמך אחר הפתוח לעיון כל דורש.
שורה של פרסומים אלו מהווים פרסומים מותרים על פי החוק, ולמרות פוטנציאל הפגיעה הטמון בהם, אינם יכולים לשמש כעילה בתביעת לשון הרע, לפיכך אדם שנתבע מכוח חוק איסור לשון הרע, יכול להתגונן בטענת חסינות על פי סעיף זה, בתנאי שהפרסום אכן נחשב למותר.