www.what2do.co.il

לשון הרע בפייסבוק, באילו מקרים תוגש תביעה?

דרגו את המאמר
  התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

לשון הרע בפייסבוק, באילו מקרים תוגש תביעה?

האינטרנט נחשב לכלי התקשורת הרחב והנפוץ ביותר בעולם, באמצעותו ניתן להעביר בקלות ובמהירות מידע ולשתפו במסגרות שונות כמו בלוגים, אתרים ורשתות חברתיות. הפייסבוק הפך עם השנים לפלטפורמה המשמשת לשיתופי מידע וליצירת קשרים חברתיים אך גם לשימוש ציני לפרסום דברים שיש בהם כדי לפגוע באדם אחר ולביצוע מעשים פוגעניים המהווים לשון הרע כהגדרת סעיף 1 לחוק איסור לשון הרע.

 

בשל זרימת המידע הרבה ברשת, ובשל כמות הגולשים הרבה, קשה למנהלי האתר לעקוב אחר כל סטטוס, תמונה או כל פריט מידע אחר שעולה לאתר וקשה להשתלט עליהם בשל הכמות הרבה. ואכן, במרוצת השנים עלתה כמות המעשים הפוגעניים שבוצעו ברשת החברתית באופן מדאיג ובמגוון רחב מאוד.

 

מתי פרסום בפייסבוק נחשב ללשון הרע?

 

לפי החוק, פרסום נחשב ללשון הרע אם הוא עלול להשפיל או לבזות אדם אחר, בשל מעשיו, התנהגותו או תכונות שמייחסים לו. אם הוא עלול לגרום לפגיעה במשרה ובפרנסה של אחר, ויכול להוביל לבוז וללעג בשל גזעו, מוצאו, דתו, מקום מגוריו, גילו, מינו, נטייתו המינית או מוגבלותו.

 

כדי שסטטוס בפייסבוק, תמונה על הוול, תגובה או שיתוף של תוכן פוגעני יחשבו כפרסום לשון הרע באינטרנט לפי הגדרת החוק, מספיקה חשיפה לאדם אחד, מלבד הנפגע, כדי שהדבר יהווה עילה לתביעה אזרחית או חשיפה לשני אנשים נוספים כדי שהוא יהווה עילה לתביעה פלילית. על התובע מוטלת חובת ההוכחה להראות כי אדם אחר מלבדו נחשף לדברים.

 

לדוגמה: אמירה כי בעל מקצוע מסוים אינו אמין או כתיבת ביקורת שלילית על בית עסק יכולה לגרום לפגיעה בפרנסתו ולכן סטטוס שעוסק בכך יכול להוות עילה לתביעה בגין לשון הרע. וכן, אמירה שאדם מכוער, מגעיל וכדומה עלולה להוביל לכך שהאדם יושפל ולכן זו עילה מוצדקת לתביעת לשון הרע. הוצאת לשון הרע יכולה להוות עילה לתביעה פלילית שעונשה מאסר שנה אחת או לתביעה אזרחית לתשלום פיצויים בגין לשון הרע.

 

פרסומים פוגעניים בקבוצה בפייסבוק

 

התובע פנה לבית משפט השלום בתל אביב - יפו ועתר לחייב את הנתבע לשלם לו סכום של 75,000 שקלים בגין לשון הרע שפרסם נגדו בקבוצה בפייסבוק. בפרסום המדובר בקבוצה, כתב הנתבע על התובע: "אשתך זרקה אותך מהבית", "אנסת את הבת שלך כשהייתה בת 12", "הרסת לבת שלך את החיים ועכשיו אתה מנסה להרוס לאחרים".

 

התובע טען כי הפרסומים השקריים היו חמורים ביותר וכי לא עומדת לנתבע כל הגנה ובפרט לא הגנת תום לב, מאחר שידע מראש כי הוא מפרסם דברים שקריים, על כן דרש לקבל פיצויים בגין פגיעה בשמו הטוב ופרסום לשון הרע.

 

הנתבע הודה כי כתב את הדברים וכי אינם אמת ואף הודה כי ידע שאינם אמת בזמן שהדברים נכתבו ופורסמו על ידו. להגנתו טען כי קיים סכסוך שכנים חריף בין הצדדים וכי בשנים האחרונות התנהלו ומתנהלים הליכים משפטיים רבים ביניהם, לרבות תלונות במשטרה. כמו כן לטענת הנתבע, התובע היכה את אביו ושבר את ידו, וחשף עצמו בצורה בלתי הולמת וגסה מול אמו.

 

הנתבע טען כי כתב את הדברים בזמן שהיה נסער ובתגובה לפרסום פוסט שקרי של התובע, שבו תויג הנתבע, באותה קבוצה בפייסבוק, אשר לעג לבני משפחתו, תוך חשיפת חלק מפסק דין שניתן בתיק הפלילי שבו הוגש כתב אישום נגד אחיו בקשר לעניינים אינטימיים שבינו לאשתו. עוד הוסיף כי הצטרף לקבוצה, אך ורק כדי להשמיץ את משפחתו של הנתבע.

 

לאחר שמיעת טענות הצדדים, החליט בית המשפט כי יש מקום, בנסיבות המיוחדות של המקרה, להעמיד את הפיצוי על סכום של 5,000 שקלים בלבד, בשל הסכסוך החמור והחריף שבין התובע ולבין הנתבע ומשפחתו והאפקט המצטבר של הדברים.

 

ת"א 44458-09-16
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה - 1965

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם או איגוד ומונע פרסומים שעלולים לפגוע ולגרום נזק. 

לשון הרע על ציבור - קבוצת אנשים, גוף, ארגון

השאלה המרכזית הצריכה להישאל, כך קובעת הפסיקה, הנה האם היחיד, בהיותו יחיד, נפגע מאותו פרסום שהשמיץ את כל הקבוצה? 

ייעוץ משפטי

מדוע מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לאחר מקרה תאונה ולא משנה אם נגרם נזק או לא? 

האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?

עוד קבעה השופטת כי המכתבים אינם שיח ושיג אקדמי על הערכות תלמידים הנהנים ממטרית חופש אקדמי. המכתבים נכתבו בתגובה על מכתבו של פרופ' בורט ופרופסורים אחרים ולא בהעברה רוטינית של הערכות על תלמידים. העמדתם כ"שיג ושיח אקדמי" היא או היתממות או ניסיון הסוואה. מרבית המכתבים עוסקת במנחה פרופ' בורט ורק חלק קטן מהם מתייחס לתובע.  

לשון הרע, כיצד מגיע בית המשפט להכרעה?

השאלה הראשונה אשר ישאל בית המשפט היא, האם המעשים המיוחסים לנתבעים עולים כדי פרסום לשון הרע. הבדיקה תעשה לפי היסודות הנמצאים בסעיפי החוק, שהוא הסעיף המגדיר מעשה של פרסום לשון הרע. לאחר בחינת המקרה לאור החוק והפסיקה ובאם התשובה תהא חיובית יבחן בית המשפט אם עומדת למפרסמים הגנה מן ההגנות המוקנות בפרק ג' לחוק. 

לשון הרע: הגנת אמת בפרסום

נתבעת בגין לשון הרע? מהי הגנת אמת בפרסום? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי הדין באתר ... 

לשון הרע: הגנת תום הלב

נתבע יהנה מהגנת סעיף 15 בהתקיים שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שהנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב. והתנאי השני הוא שהנתבע יוכל להצביע על כך ... 

פיצויים בגין לשון הרע

לאחר שקבע בית המשפט כי הנתבעים פרסמו כנגד התובעת פרסום שיש בו משום לשון הרע, ולא עומדות להם ההגנות שבפרק ג' לחוק, יעבור לדון בשאלת הפיצוי המגיע לתובעת בגין לשון הרע.  

פיצויים בגין זיוף פרופיל באתר האינטרנט דה מרקר

האם פרסום פרופילים מזויפים ברשת החברתית "דה מרקר קפה" מהווה הפרה של חוק איסור לשון הרע... 

לשון הרע במהלך דיון משפטי, האם ייתכן?

סעיף 13 לחוק קובע כי לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי פרסום על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.