www.what2do.co.il

נכי צה``ל וחוק הנכים, לאן?

דרגו את המאמר
  התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

נכי צה``ל וחוק הנכים, לאן?

נכי צהל - חוק הנכים, לאן?

 

במסגרת פסק דין תקדימי אשר ניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים, מדינת ישראל חויבה לשלם לנכה צה"ל פיצויים מכוח פקודת הנזיקין, וזאת לאחר שהאחרון הוכיח כי הוא נפגע קשה בעקבות שירותו כמתנדב במלחמת יום הכיפורים. עסקינן בתביעה אשר הוגשה על ידי הנכה וזאת בשל רשלנות בטיפול בו על ידי הגורמים הרלבנטיים במשרד הביטחון ובצה"ל. פסק הדין הנ"ל הינו בעל השלכות אפשריות בנוגע לנכים אשר מוכרים על ידי משרד הביטחון, וכן בעבור אלה אשר מתכוונים להגיש תביעות דומות כנגד המדינה ומשרד הביטחון. על מנת לרדת לעומקן של ההשלכות הנ"ל יש להבין את מהותו של חוק הנכים (תגמולים ושיקום), התשי"ט-1959.

 

חוק הנכים הינו חוק אשר נכנס לתוקפו בשנת 1959 ואשר מאחוריו מקופלות מטרות סוציאליות של סיוע וטיפול באנשי כוחות הביטחון שחלו ו/או נפגעו במהלך ובעקבות שירותם. רבים גורסים כי היה מקום במרוצת השנים לעדכן את חוק הנכים ולקבוע כי הפיצוי אשר ישולם לנפגע יהיה בהתאם לעיקרון של השבת המצב לקדמותו. מספר גופים וחברי כנסת "משכו" לכיוון זה אך מעולם הדברים לא באו לידי ביטוי בחקיקה מפורשת. אי לכך, בסופו של היום, הסעדים להם זכאים תובעים לפי חוק הנכים אינם זהים לסעדים להם זכאים נפגעים המגישים תביעותיהם מכוח חוקים כגון פקודת הנזיקין או חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.

 

יתרה מכך, היות וחוק הנכים הינו חוק אשר לא בוצעו בו שינויים מהותיים מאז חקיקתו, נוצר אפוא מצב לפיו הגוף אשר מטפל בנכי צה"ל ובתובעים השונים, אגף השיקום, יצר מערכת פנימית של הוראות ונהלים אשר במקרים רבים מונעים באופן ברור מציאת פיתרון לנכה. יש הסבורים כי מערכת ההוראות והתקנים אשר גובשו במרוצת השנים באגף השיקום הינה תוצאה של הלאקונות הרבות בחוק הנכים.

 

לדוגמא, אנשי כוחות הביטחון או חיילים אשר חלו ו/או נפגעו במהלך שירותם, ואשר מעוניינים להגיש תביעה בעניין כנגד הגוף בו שרתו, מחויבים לפנות להליך כנגד משרד הביטחון במסגרתו עליהם לציין את הפציעה (או המחלה) ואת הקשר שלה לשירות בזרועות הביטחון. אגף השיקום, לאחר בחינת טענות התובע, יחליט האם לקבל את התביעה והאם יש מקום להפנות את התובע לוועדה רפואית אשר תעמוד על מצבו הבריאותי ועל הקשר הסיבתי שבין הנזקים לשירות. בדיקתה של הוועדה הרפואית מתבצעת לפי תקנות הנכים (מבחנים לקביעת דרגות נכות), התש"ל-1969. בסופו של היום, התובע יקבל, בהתאם לנכות אשר תיקבע לו, גמלה חודשית או מענק חד פעמי. יש לציין כי נכים אשר אינם משלימים עם קביעותיו של משרד הביטחון יכולים לערער על כך לבית המשפט.

 

החוק אשר מעגן את חובתם של הנכים לפעול בהליך לפי חוק הנכים הינו חוק הנזיקים האזרחיים (אחריות המדינה), התשי"ב-1952. חוק זה מעניק חסינות למדינה מפני תביעות של עובדי שירות הביטחון וקובע כי האחרונים זכאים לזכויות אך ורק מכוח חוק הנכים. הרציונאל מאחורי הוראת החיקוק הנ"ל יונק מהעיקרון המשפטי של "ייחוד העילה". על פי עיקרון זה, אם קיימת לאדם עילת תביעה כנגד גוף מסוים לפי הוראת חוק ספצפית, האחרון איננו יכול להגיש תביעה בעילה זהה לפי חוק כללי.

 

נכי צה"ל מלינים לא אחת בנוגע להיקף הפיצויים והתגמולים המגיעים להם מכוח חוק הנכים. לדוגמא, בניגוד לנפגעי תאונות דרכים או נפגעים המגישים תביעותיהם לפי פקודת הנזיקין, נכי צה"ל אינם זכאים לפיצויים בגין פגיעה בכושר התפקודי, כאב וסבל, עוגמת נפש וכדומה. הפיצויים אשר נפסקים לאחרונים נפסקים למעשה בהתאם לנכות הרפואית בלבד.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

תביעות נגד משרד הביטחון

מתי תוגש תביעה נגד משרד הביטחון? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר 

התיישנות - משרד הביטחון, צבא

מתי מתיישנת הזכות להגיש בקשות בגין פגיעה או מחלה במהלך השירות? 

פסוריאזיס, צבא - קשר בין המחלה לשרות

האם מחלת הפסוריאזיס יכולה להיגרם כתוצאה מתנאי השירות? אם כן כיצד נתבע פיצויים? 

כיב קיבה, שרות צבאי והקשר

כיצד ניתן להוכיח קשר סיבתי בין פרוץ אולקוס (כיב קיבה) לבין שירות בצבא ו/או בכוחות הביטחון? 

הלם קרב

מהו הלם קרב? את מי תובעים במקרה של הלם קרב? מה מועד ההתיישנות? ועוד... 

הקשר בין מחלת הסוכרת לשרות הצבאי

לצורך בחינת שאלה האם יש קשר בין מחלת הסוכרת לשרות הצבאי יש לשים לב כי ישנם שני סוגי סכרת... 

הקשר בין השרות הצבאי למחלות נפש

כיצד מוכיחים קשר בין שירות צבאי או משטרתי ומחלת נפש אשר נגרמה או הוחמרה כתוצאה מתנאי השירות? 

בחירת זכויות לפי חוק הביטוח הלאומי או לפי חוק הנכים?

חייל או שוטר שנפגע או חלה יכול לתבוע במסגרת ביטוח לאומי או קצין תגמולים, מהו המסלול המומלץ? 

נכי צה"ל וחוק הנכים, לאן?

חוק הנכים נכנס לתוקפו בשנת 1959. מדובר בחוק בעל מטרות סוציאליות ואשר עניינו לעזור ולאפשר סיוע לאנשי כוחות ביטחון אשר חלו או נפגעו או במסגרת שירותם... 

קצין תגמולים- מידע משפטי ומדריך להגשת תביעה

נפגעת בצבא? מעוניין להגיש תביעה נגד קצין תגמולים? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.