ציטוט ועדת הכנסת - האם הוצאת לשון הרע?
דרגו את המאמר |
|

ציטוט מפרוטוקול וועדת הכנסת, אם לשון הרע?
האם ציטוט מפרוטוקול של ועדת הכנסת לביקורת המדינה, אשר נשלח כמכתב לעובדים בחברה הנמצאת בבעלות מעורבת של המדינה והמרכז לשלטון מקומי, חוסה תחת הגנת פרסומים מותרים במסגרת חוק איסור לשון הרע? סוגיה זו הגיעה לפתחו של בית המשפט המחוזי בירושלים לאחר שהחברה הגישה תביעה בגין הוצאת לשון הרע כנגד יו"ר ועד העובדים, בעקבות מכתב ששלח האחרון לכל עובדי החברה.
קראו עוד בתחום:
- פיצויים בגין לשון הרע
- האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?
- קללות וגידופים – האם הם לשון הרע?
המכתב נשוא התובענה עסק בדיון בועדת הכנסת לביקורת המדינה, ובו הביא יו"ר ועד העובדים ציטוטים המצביעים על מצבה הקשה של החברה. לדוגמא, אי אישור תכנית עבודה לשנת 2006 ב-21 לדצמבר, טענתו של הנתבע בוועדה כי מצב החברה מתדרדר כתוצאה מניהול כושל, מינויים פוליטיים בהנהלת החברה ועוד.
האם מדובר בפרסום מותר?
סעיף 13 לחוק מונה שורה של פרסומים מותרים אשר לא ישמשו עילה למשפט פלילי או אזרחי, והריהם הגנות מוחלטות מפני תביעת לשון הרע. סעיף 13 (10) לחוק הוא מן הפרסומים המותרים גם העתק או תמצית נכונה והוגנת ממרשם המתנהל על פי חיקוק או ממסמך אחר הפתוחים על פי חיקוק לעיון כל דורש.
בית המשפט קבע כי מכתבו של הנתבע היה תמצית נכונה והוגנת מפרוטוקול ישיבת ועדת הכנסת לביקורת המדינה. הפרוטוקול מתנהל על-פי סעיף 102(א) לתקנון הכנסת, והוא פתוח לעיון הציבור בהתאם לסעיף 102ב לתקנון.
השופטים מתחו ביקורת על התביעה הסתמית:
"הנה כי כן, לחינם תבעה התובעת את הנתבע, על לא עוול בכפו: דברי-מכתבו, גם אם יש בהם משום לשון הרע, הרי שהם פרסום מותר לפי סעיף 13 לחוק; על תוכן מכתבו של הנתבע חלה הגנת אמת הפרסום לפי סעיף 14 לחוק; הנתבע פִּרסם את מכתבו בתום-לב והוא זכאי להגנת סעיף 15 לחוק; התובעת לא הוכיחה כי נגרם לנכסיה או לעסקיה נזק כלשהו בעטיו של המכתב".