www.what2do.co.il

פגיעה בשם הטוב, מהי?

דרגו את המאמר
  התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5

פגיעה בשם הטוב, מהי?

הוצאת לשון הרע, אשר גורמת גם לפגיעה בשמו הטוב של אדם, הינה עילה להגשת תביעה נזיקית ועתירה לפסיקת פיצויים. הלכה פסוקה היא כי הזכות לשם טוב נובעת משלושה חוקים עיקריים – חוק איסור לשון הרע, חוק הגנת הפרטיות וחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. עם זאת, עיקרון נוסף שהינו זכות חוקתית בעצמו הינו עיקרון חופש הביטוי. ההתנגשות בין שני עקרונות אלו מהווה את מקור התביעות שעילתן פגיעה בשם הטוב.

 

מיותר לציין כי פגיעה בשמו הטוב של אדם עלולה להביא להכפישו ולשים אותו ללעג ברבים. כמו כן, פגיעה בשם הטוב יכולה לעלות כדי גרימת נזקים כלכליים ואישיים של ממש. לדוגמא, הצגת איש מקצוע כאדם אשר אינו יודע את מלאכתו עלולה לפגוע בפרנסתו. כמו כן, הצגת אישה בתור מפוקרת כאשר היא משתייכת לקבוצה שמרנית באוכלוסיה עלולה להביא לפגיעה בחייה האישיים.

 

יש לציין כי פגיעה בשם הטוב תלויה פעמים רבות בנסיבות האירוע והמקרה לגופו. לדוגמא, שליחת מעקלים לביתו של חייב, למרות שחובו נפרע, והשפלתו ברבים מול שכניו ללא סיבה, מהווה פגיעה בשמו הטוב. כמו כן, בעבר התקבלה גם תביעה בגין החזרת שיקים של איש עסקים ללא כיסוי, בגין רשלנות מצד הבנק. גם במקרה זה, נטען כי החזרת השיקים הציגה את איש העסקים בתור אדם הסובל ממחסור כלכלי למרות שלא היו דברים בגו.

 

השיקולים מאחורי קבלת תביעה בגין פגיעה בשם הטוב

 

פיצויים בגין פגיעה בשם הטוב נגזרים כאמור מהאיזון החוקתי אשר בין חופש הביטוי לבין הזכות לשם טוב ופרטיות. כמו כן, במסגרת קביעת הסעדים, לוקחים בתי המשפט בחשבון שיקולים כגון אופי הפגיעה, נסיבותיה, מעמדם של הפוגע והנפגע, חומרת הפגיעה ועוד. שיקולים אלו משפיעים, הן על קבלת התביעה והן על שיעור הפיצויים הנפסקים בגינה. גורמים נוספים המשפיעים על החלטת בתי המשפט במקרים אלו הינם – התנהגות הפוגע, תפוצת הפרסום, התנהגות הניזוק, ההשפעה על מעמדו עובר לפרסום וכדומה.

 

אחד מן הגורמים המכריעים במקרים בהם מוגשת תביעה בגין הוצאת לשון הרע ופגיעה בשם הטוב, הינו תום ליבו של הפוגע. כמו כן, עניין נוסף אשר נבחן בבתי המשפט הינו התנצלותו של הפוגע לאחר אמירת הדברים. תביעות העוסקות בלשון הרע ופגיעה בשם הטוב אינן דורשת מהניזוק הוכחה של נזק ממוני. די בכך שיוכחו הדברים האמורים בכדי להקים לניזוק זכות לפיצויים.

 

התיקון לחוק איסור לשון הרע (תיקון מס' 6) התשנ"ט-1998, מאפשר כיום לבתי המשפט להשית על מפרסם שנמצא אחראי בעוולה של לשון הרע פיצוי שלא יעלה על 50,000 ₪, ללא הוכחת נזק, ובמקרה שהוכחה כוונה לפגוע, ניתן להטיל פיצוי שלא יעלה על 100,000 ₪, ללא הוכחת נזק.


 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה - 1965

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם או איגוד ומונע פרסומים שעלולים לפגוע ולגרום נזק. 

לשון הרע על ציבור - קבוצת אנשים, גוף, ארגון

השאלה המרכזית הצריכה להישאל, כך קובעת הפסיקה, הנה האם היחיד, בהיותו יחיד, נפגע מאותו פרסום שהשמיץ את כל הקבוצה? 

ייעוץ משפטי

מדוע מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לאחר מקרה תאונה ולא משנה אם נגרם נזק או לא? 

האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?

עוד קבעה השופטת כי המכתבים אינם שיח ושיג אקדמי על הערכות תלמידים הנהנים ממטרית חופש אקדמי. המכתבים נכתבו בתגובה על מכתבו של פרופ' בורט ופרופסורים אחרים ולא בהעברה רוטינית של הערכות על תלמידים. העמדתם כ"שיג ושיח אקדמי" היא או היתממות או ניסיון הסוואה. מרבית המכתבים עוסקת במנחה פרופ' בורט ורק חלק קטן מהם מתייחס לתובע.  

לשון הרע, כיצד מגיע בית המשפט להכרעה?

השאלה הראשונה אשר ישאל בית המשפט היא, האם המעשים המיוחסים לנתבעים עולים כדי פרסום לשון הרע. הבדיקה תעשה לפי היסודות הנמצאים בסעיפי החוק, שהוא הסעיף המגדיר מעשה של פרסום לשון הרע. לאחר בחינת המקרה לאור החוק והפסיקה ובאם התשובה תהא חיובית יבחן בית המשפט אם עומדת למפרסמים הגנה מן ההגנות המוקנות בפרק ג' לחוק. 

לשון הרע: הגנת אמת בפרסום

נתבעת בגין לשון הרע? מהי הגנת אמת בפרסום? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי הדין באתר ... 

לשון הרע: הגנת תום הלב

נתבע יהנה מהגנת סעיף 15 בהתקיים שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שהנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב. והתנאי השני הוא שהנתבע יוכל להצביע על כך ... 

פיצויים בגין לשון הרע

לאחר שקבע בית המשפט כי הנתבעים פרסמו כנגד התובעת פרסום שיש בו משום לשון הרע, ולא עומדות להם ההגנות שבפרק ג' לחוק, יעבור לדון בשאלת הפיצוי המגיע לתובעת בגין לשון הרע.  

פיצויים בגין זיוף פרופיל באתר האינטרנט דה מרקר

האם פרסום פרופילים מזויפים ברשת החברתית "דה מרקר קפה" מהווה הפרה של חוק איסור לשון הרע... 

לשון הרע במהלך דיון משפטי, האם ייתכן?

סעיף 13 לחוק קובע כי לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי פרסום על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.