מאמר בנוגע ל``בעיה הדמוגרפית`` לא ייחשב כהסתה לגזענות
דרגו את המאמר |
|

מאמר בנוגע ל"בעיה הדמוגרפית" לא ייחשב כהסתה לגזענות
כותב מאמרים ועורך עיתון בשפה הרוסית זוכו הבוקר (יום רביעי, 23.09.09) מאשמת לשון הרע והסתה לגזענות (כמו שהורשע לאחרונה נועם פדרמן).
התביעה עלתה כנגדם של השניים בשל פרסומו של מאמר בעיתון הרוסי "וסטי 2" אשר בין שורותיו שולבו מסרים קשים ופרובוקטיביים בנוגע ל"בעיה הדמוגרפית" של ערביי ישראל. העורך והסופר טענו בבית המשפט כי פרסום השיר לבדו, יש בו עד כדי עיוות אופיו של המאמר והוצאת דבריו מההקשר.
להלן השיר שצוטט מתוך המאמר:
"ופרותיו – חלום בלהות \ מספר ערביי ישראל \ כבר עבר את רף המיליון \ וצומח במהרה \ הביט בהם – וחשכו עיניים \ אגיד בלי להעליב את היהודים \ הערבים חורשים בלילות \ כדי להאדיר מינם \ מה זה – ליקוי אור ירח \ נפיחת מלאך המוות, סימן הפורענות? \ נקבת שפן, חתולה, ארבה \ אינן יודעות תשוקה מעין זאת"
השופטת, הדסה נאור, כתבה בפסק הדין כי מדובר באמירות קשות המעוררות סלידה ויש בהם ניצוץ גזענות מובהק. לעומת זאת, על מנת להרשיע את השניים בעבירות של גזענות ולשון הרע לא די באמירות פוגעניות וקשות אלא גם בכוונה תחילה להסתה לגזענות.
קרא גם:
קללות וגידופים - האם לשון הרע?
האם טוקבק חסין מפני תביעת לשון הרע?
לדבריה של השופטת, מרכז הכובד של העבירה נמצא, אפוא, בכוונת המפרסם, ולא בניסוחם של הדברים. בנוסף הסכימה השופטת עם הנתבעים כי פרסום השיר לבדו מוציא את המאמר מהקשרו ועושה עוול לעיתון ולסופר.
דעה המיוצגת במצעי סיעות מובילות בכנסת
הבעיה הדמוגרפית שבה דנים מיטב הפובליציסטים, העיתונאים, הפרשנים, חברי הכנסת ואנשי הביטחון, אינה טאבו או נושא אסור לדיון. אמנם מדובר בנושא בעייתי אשר מעורר תמיד תחושות מעורבות בקרב אנשים שונים באוכלוסייה בישראל, אך פרסום דעה כזו או אחרת בנושא, אין בה מן הגזענות, דברי השופטת.
למרות הביקורת הנוקבת העולה מתוך המאמר, הוא מייצג דעה אשר הינה מובילה במצעי סיעות גדולות בכנסת ישראל, ולכן הוא חוסה תחת כנפי חופש הביטוי.