www.what2do.co.il

אישור פסק בוררות בעניין לשון הרע בין בני משפחה

דרגו את המאמר

אישור פסק בוררות בעניין לשון הרע בין בני משפחה

אישור פסק בוררות בעקבות הליך בוררות בנוגע ללשון הרע בין בני משפחה


הצדדים במקרה דנן הינם אחים חורגים, בניו של מנוח שהלך לעולמו. בספטמבר 2006 הוגשה על ידי אחד האחים תביעה בגין לשון הרע, תרמית, ורשלנות כנגד אחיו. סך התביעה הועמד על 720,000 שקלים. כשנה וחצי לאחר מכן הגיעו הצדדים להסכמה כי התיק יועבר לבוררות בפני רבנים. כמו כן, הצדדים הסכימו כי הבוררים יהיו משוחררים מדיני הראיות, סדרי דין והדין המהותי.


הסכם הבוררות קיבל תוקף של פסק דין ובעקבות סירובם של הרבנים לקבל עליהם את הבוררות, מינה בית המשפט בורר מטעמו – שופט בדימוס. במרץ 2010 ניתן פסק דינו של הבורר. חודש לאחר מכן הוגשה לבית המשפט בקשה לאישור פסק הדין וכנגדה הוגשה התנגדות ובקשה לביטולו. בפסק הדין חויב הנתבע לשלם פיצויים לאחיו בסך של 300,000 שקלים, ולפרסם התנצלות בעקבות הדברים שאמר ופרסם כנגד אחיו.

 

      קראו עוד בתחום:


הנתבע טען כי יש לבטל את פסק הבוררות מכוח חוק הבוררות והעילות הקבועות בסעיפים 24 (3), (4), (5) לחוק. לטענתו, הבורר פעל תוך חריגה מסמכותו (לא נימק את פסק הבוררות), ופעל ללא סמכות. כמו כן, הנתבע הוסיף כי לא ניתנה לו הזדמנות נאותה לטעון את טענותיו ולהביא ראיותיו. עוד טען האחרון כי הבורר פסק בניגוד לדין והבורר לא הכריע באחד העניינים שנמסרו להכרעתו.


האם הבורר חרג מסמכות?


סמכות הבורר לדון בתביעות אשר מונחות בפניו נגזרת מהסכם הבוררות אשר נחתם על ידי הצדדים להליך. דהיינו, בורר אינו מחזיק בכוח שיפוטי מעבר לכוח שהוקנה לו על ידי הצדדים במסגרת הסכם הבוררות. על פי סעיף 24 (3) לחוק הבוררות, בית המשפט רשאי להביא לביטולו של פסק בוררות במקרה בו הוכח שהבורר חרג מסמכותו או פעל ללא סמכות.


במקרה דנן, בית המשפט קבע כי יש לדחות טענה זו. השופטת ציינה בפסק הדין כי הצדדים הסמיכו את הבורר להכריע בכל המחלוקות ביניהם ואף שחררו אותו מהדין המהותי ודיני הראיות. לפיכך, לא נמצא פגם בהליך הבוררות ופסק הדין לא חרג באופן כלשהי מסמכות הבורר.


האם נשמעו טענותיו של הנתבע?


הנתבע טען כי טענותיו בפני הבורר לא נשמעו ועל כן יש לבטל את פסק הבוררות. הנתבע ניסה להיבנות מעילת ביטול אשר מבטאת את אחד מעקרונות הצדק הטבעי - שמיעת הצדדים בפני הבורר. הלכה פסוקה היא כי גם במידה ובורר הופטר מכללי הראיות ודיני הפרוצדורה הרגילים, אין הוא פטור מלפעול לאור כללי הצדק הטבעי, דהיינו, הזדמנות לכל צד להוכיח ולטעון טענותיו.


במקרה דנן, נקבע כי הדיונים אשר התנהלו בפני הבורר נעשו במעמד שני הצדדים והללו אף קיבלו הזדמנויות רבות להציג טיעוניהם. כמו כן, האח אשר ביקש את בטלות פסק הבורר לא השכיל להציג ראשית ראיה לכך שדבריו לא נשמעו כדין.


נימוקים מצד הבורר, האם ניתנו?


חוק הבוררות איננו דורש כי בורר יפרט את הנמקת פסק הבוררות. במידה והצדדים מעוניינים בכך, יש בידם הכוח לקבע את חובת ההנמקה בהסכם הבוררות. הלכה פסוקה היא כי אף אם הצדדים הסמיכו את הבורר לנמק את פסק דינו, הרי שאין חובה כי הבורר יכתוב פסק הבוררות ארוך, מפורט ומנומק לעייפה.

 

יפים לכך דבריו של השופט בדימוס, גולדברג "די בכך שפסק הבוררות ינומק כך שיהא בו להראות לקורא שלא נעלמו מעיני הבורר הנושאים שעמדו לפניו להכרעה, כי לא נשתכחו מלבו טענות הצדדים, כי מצויה בו התייחסות עניינית לכל אלה וכן טעמים, לפחות בתמצית, שהביאו לתוצאת הפסק".


במקרה דנן, בית המשפט קבע כי פסק דינו של הבורר השתרע על 29 עמודים וכלל התייחסות מלאה ומנומקת לכל אחד מן הנושאים. אי לכך, גם טענה זו נדחתה בבית המשפט.


לסיכום, האח אשר ביקש את ביטולו של פסק הבוררות לא השכיל להוכיח את טענותיו ובקשתו נדחתה בבית המשפט. השופטת קבעה כי יש לתת תוקף של פסק דין לפסק הבורר ואף פסקה הוצאות משפט כנגד הנתבע בסך של 30,000 שקלים.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה - 1965

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם או איגוד ומונע פרסומים שעלולים לפגוע ולגרום נזק. 

לשון הרע על ציבור - קבוצת אנשים, גוף, ארגון

השאלה המרכזית הצריכה להישאל, כך קובעת הפסיקה, הנה האם היחיד, בהיותו יחיד, נפגע מאותו פרסום שהשמיץ את כל הקבוצה? 

ייעוץ משפטי

מדוע מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לאחר מקרה תאונה ולא משנה אם נגרם נזק או לא? 

האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?

עוד קבעה השופטת כי המכתבים אינם שיח ושיג אקדמי על הערכות תלמידים הנהנים ממטרית חופש אקדמי. המכתבים נכתבו בתגובה על מכתבו של פרופ' בורט ופרופסורים אחרים ולא בהעברה רוטינית של הערכות על תלמידים. העמדתם כ"שיג ושיח אקדמי" היא או היתממות או ניסיון הסוואה. מרבית המכתבים עוסקת במנחה פרופ' בורט ורק חלק קטן מהם מתייחס לתובע.  

לשון הרע, כיצד מגיע בית המשפט להכרעה?

השאלה הראשונה אשר ישאל בית המשפט היא, האם המעשים המיוחסים לנתבעים עולים כדי פרסום לשון הרע. הבדיקה תעשה לפי היסודות הנמצאים בסעיפי החוק, שהוא הסעיף המגדיר מעשה של פרסום לשון הרע. לאחר בחינת המקרה לאור החוק והפסיקה ובאם התשובה תהא חיובית יבחן בית המשפט אם עומדת למפרסמים הגנה מן ההגנות המוקנות בפרק ג' לחוק. 

לשון הרע: הגנת אמת בפרסום

נתבעת בגין לשון הרע? מהי הגנת אמת בפרסום? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי הדין באתר ... 

לשון הרע: הגנת תום הלב

נתבע יהנה מהגנת סעיף 15 בהתקיים שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שהנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב. והתנאי השני הוא שהנתבע יוכל להצביע על כך ... 

פיצויים בגין לשון הרע

לאחר שקבע בית המשפט כי הנתבעים פרסמו כנגד התובעת פרסום שיש בו משום לשון הרע, ולא עומדות להם ההגנות שבפרק ג' לחוק, יעבור לדון בשאלת הפיצוי המגיע לתובעת בגין לשון הרע.  

פיצויים בגין זיוף פרופיל באתר האינטרנט דה מרקר

האם פרסום פרופילים מזויפים ברשת החברתית "דה מרקר קפה" מהווה הפרה של חוק איסור לשון הרע... 

לשון הרע במהלך דיון משפטי, האם ייתכן?

סעיף 13 לחוק קובע כי לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי פרסום על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.