www.what2do.co.il

לשון הרע בראיונות בתקשורת ופיצויים ללא הוכחת נזק לתאגיד מחזור בקבוקים

דרגו את המאמר

לשון הרע בראיונות בתקשורת ופיצויים ללא הוכחת נזק לתאגיד מחזור בקבוקים

לשון הרע בראיונות בתקשורת - פיצויים לתאגיד ללא הוכחת נזק


ת"א 5114-07, תאגיד איסוף מיכלי משקה נ' מורגנשטרן


בית המשפט השלום בירושלים קבע כי דניאל מורגנשטרן, יועץ כלכלי אשר התבטא בראיונות ובהם אמירות קשות כנגד תאגיד איסוף מיכלי משקה, ישלם פיצויים לתאגיד בסך של כ-90,000 שקלים, וזאת ללא הוכחת נזק מצד התובע. בפסק הדין נקבע כי מורגנשטרן הוציא את דיבתו של התאגיד ועל כן הוא חויב בתשלום המדובר במסגרת התביעה דנן שהוגשה בגין לשון הרע. התאגיד הגיש את תביעתו על סך של 500,000 שקלים, וזאת בשל חמש התבטאויות שונות של הנתבע בגנותו במאמרים ובראיונות שהאחרון העניק בין השנים 2006-2007.

 

      קראו עוד בתחום:

 

בנוגע לשלוש התבטאויות, השופטת, ליפשיץ-פריבס, קבעה כי לא מדובר בלשון הרע וזאת משום שעסקינן בהבעת דעה. עם זאת, נקבע כי שתי ההתבטאויות אחרות עלו כדי הוצאת דיבה לפי הגדרת חוק איסור לשון הרע.


ראיונות ברדיו ובטלוויזיה


מדובר אפוא בדברים אשר נאמרו במסגרת שני ראיונות, אחד ברדיו ואחד בטלוויזיה. במקרה הראשון, מורגנשטרן העניק לרדיו ירושלים ראיון ובו הוא אמר כי התאגיד "גוזל את הציבור" ועושה "מעשה נבלה". בית המשפט קבע כי אמירות אלה לא היו הבעת דעה אלא נטענו כעובדות ועל כן עסקינן בלשון הרע. הנתבע ניסה ליהנות מהגנות "אמת דיברתי" ו"תום לב". עם זאת, הגנות אלה נדחו וזאת משום שנכונות הדברים לא הוכחה על ידי מורגנשטרן במסגרת ההליך המשפטי. כמו כן, הנתבע לא השכיל להוכיח גם את תום ליבו בעת מתן הראיון.


המקרה השני אשר בגינו הנתבע חויב בתשלום פיצויים היה בשל דברים אשר נאמרו על ידו בראיון שהוא נתן לערוץ הראשון. בראיון זה, התאגיד הואשם על ידי מורגנשטרן ב"בגידה באמון הציבור". השופטת קבעה כי גם הדברים שנאמרו על ידי הנתבע בראיון הנ"ל לא הוכחו ולא התבססו על קביעות עובדתיות. מורגנשטרן ניסה לטעון כי התאגיד ביקש לקבל לידיו "תחקיר מטעם" אשר ישבח אותו, אך טענותיו לא הוכחו.


פיצויים לתאגיד ללא הוכחת נזק, האמנם?


הפיצויים אשר נפסקו לתאגיד היו פיצויים בגין לשון הרע ללא הוכחת נזק. הנתבע טען כי היות ומדובר בתאגיד, פקודת הנזיקין קובעת כי הוא אינו זכאי לפיצויים זולת אם הוא הוכיח את נזקו. לדבריו, היות והתאגיד לא הוכיח את הנזקים אשר נגרמו לו כתוצאה מהראיונות, לא קמה לו זכות לפיצוי. בית המשפט דחה טענה זו בקובעו כי הוראותיו של חוק איסור לשון הרע מכירות בעוולה זו כאשר היא נעשית כנגד תאגיד. אי לכך, והיות ומדובר בהוראת חוק ספציפית, אזי היא גברה על הקביעה בפקודת הנזיקין.


"בחינת הוראת סעיף 10 לפקודת הנזיקין אל מול הוראות חוק איסור לשון הרע, גוברות הוראותיו של חוק איסור לשון הרע בהיותו חוק ספציפי ואילו פקודת הנזיקין היא חוק כללי", נקבע בפסק הדין, "בהתאם לחוק הפרשנות ומכוח סעיף 1 לחוק איסור לשון הרע 'אדם' הינו יחיד או תאגיד". בית המשפט קבע כי אם המחוקק היה מעוניין להחריג תאגיד מסעיף 7א לחוק איסור לשון הרע (הסעיף העוסק בפיצויים ללא הוכחת נזק), הדברים היו נקבעים במפורש.


כמו כן, בית המשפט העליון פסק כבר בעבר כי ניתן לפסוק פיצויים לתאגיד בגין לשון הרע, גם ללא הוכחת נזק. אי לכך, בגין הראיון הראשון הנתבע חויב בפיצויים על הסך המקסימאלי ללא הוכחת נזק (50,000 שקלים). באשר לראיון השני, בית המשפט חייב את הנתבע בתשלום פיצויים בסך הקרוב לסכום המרבי (40,000 שקלים). כמו כן, הנתבע חויב בתשלום הוצאות משפט בסך 25,000 שקלים והוטל עליו לפרסם הכחשה בנוגע לשני הפרסומים בעיתון יומי אחד.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה - 1965

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם או איגוד ומונע פרסומים שעלולים לפגוע ולגרום נזק. 

לשון הרע על ציבור - קבוצת אנשים, גוף, ארגון

השאלה המרכזית הצריכה להישאל, כך קובעת הפסיקה, הנה האם היחיד, בהיותו יחיד, נפגע מאותו פרסום שהשמיץ את כל הקבוצה? 

ייעוץ משפטי

מדוע מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לאחר מקרה תאונה ולא משנה אם נגרם נזק או לא? 

האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?

עוד קבעה השופטת כי המכתבים אינם שיח ושיג אקדמי על הערכות תלמידים הנהנים ממטרית חופש אקדמי. המכתבים נכתבו בתגובה על מכתבו של פרופ' בורט ופרופסורים אחרים ולא בהעברה רוטינית של הערכות על תלמידים. העמדתם כ"שיג ושיח אקדמי" היא או היתממות או ניסיון הסוואה. מרבית המכתבים עוסקת במנחה פרופ' בורט ורק חלק קטן מהם מתייחס לתובע.  

לשון הרע, כיצד מגיע בית המשפט להכרעה?

השאלה הראשונה אשר ישאל בית המשפט היא, האם המעשים המיוחסים לנתבעים עולים כדי פרסום לשון הרע. הבדיקה תעשה לפי היסודות הנמצאים בסעיפי החוק, שהוא הסעיף המגדיר מעשה של פרסום לשון הרע. לאחר בחינת המקרה לאור החוק והפסיקה ובאם התשובה תהא חיובית יבחן בית המשפט אם עומדת למפרסמים הגנה מן ההגנות המוקנות בפרק ג' לחוק. 

לשון הרע: הגנת אמת בפרסום

נתבעת בגין לשון הרע? מהי הגנת אמת בפרסום? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי הדין באתר ... 

לשון הרע: הגנת תום הלב

נתבע יהנה מהגנת סעיף 15 בהתקיים שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שהנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב. והתנאי השני הוא שהנתבע יוכל להצביע על כך ... 

פיצויים בגין לשון הרע

לאחר שקבע בית המשפט כי הנתבעים פרסמו כנגד התובעת פרסום שיש בו משום לשון הרע, ולא עומדות להם ההגנות שבפרק ג' לחוק, יעבור לדון בשאלת הפיצוי המגיע לתובעת בגין לשון הרע.  

פיצויים בגין זיוף פרופיל באתר האינטרנט דה מרקר

האם פרסום פרופילים מזויפים ברשת החברתית "דה מרקר קפה" מהווה הפרה של חוק איסור לשון הרע... 

לשון הרע במהלך דיון משפטי, האם ייתכן?

סעיף 13 לחוק קובע כי לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי פרסום על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.