www.what2do.co.il

לשון הרע במכתב לצד שלישי בין שני שותפים עסקיים לשעבר

דרגו את המאמר

לשון הרע במכתב לצד שלישי בין שני שותפים עסקיים לשעבר

לשון הרע שהביאה לפגיעה בעסקיו של שותף לשעבר


בית המשפט השלום בתל אביב קבע כי שותפו לשעבר של תובע, אשר הפיץ לשון הרע כנגדו מול צד שלישי, יפצה את האחרון בפיצויים על סך 60,000 שקלים.

 

על פי פסק הדין, התובע והנתבע התקשרו באופן עסקי למכור מוצרי תאורה על בסיס טכנולוגיית לד. לא חלפה שנה מתום החתימה על החוזה המשותף, והתובע הודיע לנתבע על סיום ההתקשרות. לאחר סיום יחסיהם העסקיים, נותרו מחלוקות רבות בין הצדדים ותביעות הדדיות הונחו לפתחו של בית המשפט השלום בחדרה.

 

יום אחד, הופתע התובע לקבל שיחת טלפון מחברה איטלקית אשר ייבא ממנה מנורות ואמצעים טכנולוגיים. מנכ"לית החברה האיטלקית, מצידו השני של הקו, דרשה בירורים לגבי גניבת פטנט, לכאורה של הנתבע על ידי התובע. התובע הכחיש את האמור וטען בפני המנכ"לית כי מדובר בשקר והנתבע אינו רשום על שום פטנט.

 

      קראו גם:

 

עם זאת, החברה האיטלקית גמרה אומר לבטל את ההתקשרות בין הצדדים וזו עד שיובהר האם קיים פטנט או לאו. המנכ"לית האיטלקייה ביססה את טענותיה על מכתב אשר שלח אליה הנתבע.

 

המכתב - מתאר גניבת פטנט שלא הייתה ולא נבראה

במכתב זה נאמר כי התובע מוכר לצדדים שלישיים מוצר המבוסס על פטנט שהמציא הנתבע ועל כן הוא מבקש להפסיק את המכירות שנעשו ללא הרשאתו. התובע ניסה לשווא לשכנע את החברה האיטלקית באי נכונות הדברים, ואף נסע לאיטליה בכדי להידיין עימם פנים אל פנים. עם זאת, ניסיונותיו העלו חרס והוא נאלץ לפנות לערכאות המשפטיות ולהגיש תביעה בגין לשון הרע כנגד שותפו העסקי לשעבר.

בית המשפט השלום קבע כי יש לקבל את התביעה וזיכה את התובע בפיצויים נרחבים. השופטים ציינו כי לא הייתה מחלוקת לגבי העובדה שהנתבע לא המציא כל פטנט, לא רשם פטנט על שמו ואף לא הגיש בקשה מסוג זה לרשויות המוסמכות.

 

 

עם זאת, במכתבו השקרי הציג הנתבע את הדברים באופן שאינו משתמע לשני פנים. הנתבע אמנם טען כי מדובר במילה "פטנט" כנרדפת ל"רעיון". עם זאת, השופטים קבעו כי המילה "פטנט" בעולם העסקי ידוע לכל והקורא הסביר יכול היה לחשוד שמדובר במהלך פלילי. זאת ועוד, הנתבע השתמש במכתבו בביטוי "גנב", לא פחות ולא יותר.

קביעת הפיצויי - התחשבות בעובדה שהנתבע לא התנצל

בית המשפט ציין כי בבואו לקבוע את הפיצויים בתיק, לא נעלמה מעיניו העובדה שהנתבע התעלם מלתקן את הנזק שגרם. עורך דינו יכול היה לוודא כי החברה האיטלקית מודעת לעובדה שמדובר ברעיון ולא בפטנט וכי אין שום עילה למנוע מכירת מוצרים לתובע. עם זאת, הנתבע לא השכיל לפועל בדרך זו, בחוסר תום לב משווע. בית המשפט פסק כי עליו לשאת בתשלום פיצויים בסך 60,000 שקלים בגין התנהלותו.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה - 1965

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם או איגוד ומונע פרסומים שעלולים לפגוע ולגרום נזק. 

לשון הרע על ציבור - קבוצת אנשים, גוף, ארגון

השאלה המרכזית הצריכה להישאל, כך קובעת הפסיקה, הנה האם היחיד, בהיותו יחיד, נפגע מאותו פרסום שהשמיץ את כל הקבוצה? 

ייעוץ משפטי

מדוע מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לאחר מקרה תאונה ולא משנה אם נגרם נזק או לא? 

האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?

עוד קבעה השופטת כי המכתבים אינם שיח ושיג אקדמי על הערכות תלמידים הנהנים ממטרית חופש אקדמי. המכתבים נכתבו בתגובה על מכתבו של פרופ' בורט ופרופסורים אחרים ולא בהעברה רוטינית של הערכות על תלמידים. העמדתם כ"שיג ושיח אקדמי" היא או היתממות או ניסיון הסוואה. מרבית המכתבים עוסקת במנחה פרופ' בורט ורק חלק קטן מהם מתייחס לתובע.  

לשון הרע, כיצד מגיע בית המשפט להכרעה?

השאלה הראשונה אשר ישאל בית המשפט היא, האם המעשים המיוחסים לנתבעים עולים כדי פרסום לשון הרע. הבדיקה תעשה לפי היסודות הנמצאים בסעיפי החוק, שהוא הסעיף המגדיר מעשה של פרסום לשון הרע. לאחר בחינת המקרה לאור החוק והפסיקה ובאם התשובה תהא חיובית יבחן בית המשפט אם עומדת למפרסמים הגנה מן ההגנות המוקנות בפרק ג' לחוק. 

לשון הרע: הגנת אמת בפרסום

נתבעת בגין לשון הרע? מהי הגנת אמת בפרסום? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי הדין באתר ... 

לשון הרע: הגנת תום הלב

נתבע יהנה מהגנת סעיף 15 בהתקיים שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שהנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב. והתנאי השני הוא שהנתבע יוכל להצביע על כך ... 

פיצויים בגין לשון הרע

לאחר שקבע בית המשפט כי הנתבעים פרסמו כנגד התובעת פרסום שיש בו משום לשון הרע, ולא עומדות להם ההגנות שבפרק ג' לחוק, יעבור לדון בשאלת הפיצוי המגיע לתובעת בגין לשון הרע.  

פיצויים בגין זיוף פרופיל באתר האינטרנט דה מרקר

האם פרסום פרופילים מזויפים ברשת החברתית "דה מרקר קפה" מהווה הפרה של חוק איסור לשון הרע... 

לשון הרע במהלך דיון משפטי, האם ייתכן?

סעיף 13 לחוק קובע כי לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי פרסום על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.