לשון הרע על המת, האמנם?
דרגו את המאמר |
|
פעמים רבות מתפרסמות לאחר מותו של אדם, מיני אמירות אשר משפילות ומבזות את המנוח. לא אחת מונחות לבית המשפט תביעות אשר עוסקות באישי ציבור שהלכו לעולמם, כאשר בני משפחתם טוענים כי מתבצעת כנגדם השתלחות תקשורתית העולה כדי לשון הרע.
אחד מן התיקים המפורסמים בסוגיה משפטית עסק בתוכנית טלוויזיה אשר שודרה בערוץ הראשון, ובו הוצגה חנה סנש כמשתפת פעולה עם קציני גסטאפו במחזמר "קסטנר".
המסגרת המשפטית
סעיף 5 לחוק איסור לשון הרע קובע כי לשון הרע על אדם אשר פורסמה לאחר מותו, הינה כהוצאת לשון הרע על אדם חי. עם זאת, על פי סעיף זה, לשון הרע על המת איננה טומנת בחובה עילה לתובענה אזרחית או קובלנה. לעומת זאת, החוק מכיר בתביעה פלילית מסוג זה אשר מוגשת כבקשה על ידי בן זוגו של המת, או אחד מקרובי משפחתו.
- שוטר תפס צד בסכסוך שכנים על מנת לגבות עדות, האם הוצאת דיבה?
- לשון הרע - האם אי כיבוד שיקים הוא פגיעה בשם הטוב של עסק?
- סופר פארם תפצה לקוחה בגין חשד לא מבוסס לגניבה
- הוצאת דיבה במסגרת משחק ברידג'
החוק קובע למעשה כי תביעה אזרחית איננה יכולה להיות מוגשת במסגרת לשון הרע של המת. הרציונאל העומד מאחורי סעיף זה נובע מכך כי הנפגע איננו בחיים ועל כן הוא אינו סובל בגין הוצאת לשון הרע כנגדו.
מדובר בהנחה משפטית אשר לקוחה מדיני המשפט במדינות מערביות מתקדמות כגון ארה"ב וקנדה. זאת ועוד, מן הפסיקה ידוע כי גם קרובי משפחתו של המנוח אינם רשאים להגיש תביעה בגין לשון הרע כנגד המת, ובתי המשפט אינם מכירים בהם כנפגעים ישירים כתוצאה מן הדברים.
התביעה הפלילית
קרובי משפחתו של מנוח רשאים בהתאם לאיסור לשון הרע להגיש בקשה למדינה לפתוח בהליכים פליליים בעקבות לשון הרע שהוצא כנגד המת. עם זאת, למרות שקיימת לבני המשפחה הזכות להגיש בקשה מסוג זה, הסמכויות המאשרות את הגשת כתב האישום הינן היועץ המשפטי לממשלה ורשויות התביעה במדינה.
עד היום, היועמ"ש טרם אישר בקשה להגשת כתב אישום בגין לשון הרע של המת. הכרה בפגיעה בשמו הטוב של המת הוכרה בבתי המשפט רק במקרים בהם עלה רצון לצאת להגנת שלום הציבור. הפסיקה הכירה בצורך להגן על השלום הציבור במקרים בהם פרסום לשון הרע כנגד המת עלול לגרור תגובות אלימות או פרובוקטיביות מצד בני משפחתו של המנוח.