www.what2do.co.il

לשון הרע במכתב פיטורים

דרגו את המאמר

לשון הרע במכתב פיטורים

פיצויים לעובד בגין לשון הרע לאחר טענות בדבר מעילה באמון


ס"ע 34567-06-10


רשת מזון פיטרה עובדת בטענות שונות של מעילה באמון. לאחר הפיטורים, וחרף תשלום פיצויי פיטורים, העובדת הגישה תביעה כנגד המעסיקה בגין הוצאת לשון הרע. בכתב התביעה נטען כי מכתב הפיטורים של התובעת נמסר למוכרת לעיני הלקוחות והעובדים ונכתבו בו דברים קשים כגון "אין מנוס מלפטר את העובדת מחמת מעילה באמון הרשת תוך מכירת מוצרים במחיר הנמוך מהמחירון".

 

      קראו עוד בתחום:


העובדת הגישה כנגד רשת המזון תביעה לבית הדין לעבודה – הן בעבור זכויות עובדים (כגון דמי חגים) והן בעבור פיצויים בגין לשון הרע. התובעת טענה בתביעתה כי היא פוטרה בניגוד לחוק, ללא שימוע כדין ולאלתר (ללא הודעה מוקדמת). לטענתה, מכתב הפיטורים שניתן לה היה "מעליב" ונכתב בו כי היא "מעלה באמון הרשת". כמו כן, נאמר לתובעת כי היא תעבוד עד לפיטוריה בסניף אחר, בתור סדרנית, ו"אסור לה להיות במגע עם לקוחות".


העובדת המפוטרת טענה בתביעתה כי היא סירבה למכור ללקוח מוצר שתוקפו פג. לטענתה, במקום להודות לה על ההגנה על אמון הלקוחות ברשת, נשלח לה מכתב מעליב המטיח בה האשמות שווא – חמורות וחסרות בסיס. לא זו אף זו, התובעת טענה כי היות והיא איננה שולטת בשפה העברית, והיות והמכתב הוקרא לה על ידי עובד אחר, השפלתה הייתה גדולה עוד יותר. לטענת התובעת, הלקוחות והעובדים אשר היו מסביב שמעו את תוכנו הקשה והפוגעני של המכתב. התובעת טענה אפוא כי החברה השפילה אותה במעשה זה, וזאת היות ומעסיקיה ידעו כי היא איננה שולטת בקריאה בעברית.


רשת המזון: "הפיטורים היו בגלל הפרת משמעת חמורה"


רשת המזון טענה, לעומת זאת, כי התובעת זכתה לשימוע כדין והיא פוטרה בעקבות הפרת משמעת חמורה. נטען כי פיצויי הפיטורים אשר שולמו לתובעת שולמו לה בטעות. הרשת הוסיפה וביקשה כי בית המשפט יפסוק לטובתה פיצויים במסגרת תביעה שכנגד בסך 100,000 שקלים (בעקבות "הנזקים אשר נגרמו לה").


בית הדין לעבודה קבע כי דינה של מרבית התביעה להתקבל. בפסק הדין נקבע כי לא הייתה מחלוקת שלא נערך לתובעת שימוע כדין. כמו כן, עד שהתובעת קיבלה לידיה את המכתב, ועד שהמסמך לא הוקרא לה (קבל עם ועדה), היא כלל לא ידעה אודות חשדות מעילה אלה.

 

דהיינו, בית הדין לעבודה ציין כי הפיטורים נחתו על התובעת כ"רעם ביום בהיר" והיא אפילו לא ציפתה לזה באופן מסוים. השופטים קבעו כי הם התרשמו שהתובעת "פוטרה ללא סיבה" וזאת למרות שהיא הייתה עובדת הגונה וישרה. בפסק הדין נכתב כי התובעת פוטרה חרף התנגדותה וטענותיה בדבר עוול שנעשה לה.


לשון הרע, האמנם?


מלבד הפיצויים בגין הפיטורים הלא חוקיים (אשר היו מבוססים על שיקולים לא ענייניים), בית הדין לעבודה כי החברה גם הוציאה לשון הרע כנגד התובעת. נקבע כי מכתב הפיטורים היה הוצאת לשון הרע וזאת משום שהוא ניתן לעובד אחר והוקרא לתובעת לפני אנשים. ראשית, בית הדין עמד על כך שהדברים אשר יוחסו לתובעת לא היו מבוססים בראיות או עובדות. דהיינו, לא עמדה לרשת המזון הגנת אמת בפרסום. "עולה כי רשת המזון האשימה את העובדת האשמות שווא, וטפלה עליה דברים שפרסומם יש בו בעליל כדי להשפיל את התובעת, לבזותה ולפגוע בה; וזאת בזמן שחוק איסור לשון הרע מסתפק בדרישה כי הפרסום יהיה דבר שעלול להשפיל או לבזות", נכתב בפסק הדין. לסיכום, התובעת זכתה לפיצויים שונים, בין השאר ל-22,000 שקלים בגין הוצאת דיבתה.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה - 1965

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם או איגוד ומונע פרסומים שעלולים לפגוע ולגרום נזק. 

לשון הרע על ציבור - קבוצת אנשים, גוף, ארגון

השאלה המרכזית הצריכה להישאל, כך קובעת הפסיקה, הנה האם היחיד, בהיותו יחיד, נפגע מאותו פרסום שהשמיץ את כל הקבוצה? 

ייעוץ משפטי

מדוע מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לאחר מקרה תאונה ולא משנה אם נגרם נזק או לא? 

האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?

עוד קבעה השופטת כי המכתבים אינם שיח ושיג אקדמי על הערכות תלמידים הנהנים ממטרית חופש אקדמי. המכתבים נכתבו בתגובה על מכתבו של פרופ' בורט ופרופסורים אחרים ולא בהעברה רוטינית של הערכות על תלמידים. העמדתם כ"שיג ושיח אקדמי" היא או היתממות או ניסיון הסוואה. מרבית המכתבים עוסקת במנחה פרופ' בורט ורק חלק קטן מהם מתייחס לתובע.  

לשון הרע, כיצד מגיע בית המשפט להכרעה?

השאלה הראשונה אשר ישאל בית המשפט היא, האם המעשים המיוחסים לנתבעים עולים כדי פרסום לשון הרע. הבדיקה תעשה לפי היסודות הנמצאים בסעיפי החוק, שהוא הסעיף המגדיר מעשה של פרסום לשון הרע. לאחר בחינת המקרה לאור החוק והפסיקה ובאם התשובה תהא חיובית יבחן בית המשפט אם עומדת למפרסמים הגנה מן ההגנות המוקנות בפרק ג' לחוק. 

לשון הרע: הגנת אמת בפרסום

נתבעת בגין לשון הרע? מהי הגנת אמת בפרסום? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי הדין באתר ... 

לשון הרע: הגנת תום הלב

נתבע יהנה מהגנת סעיף 15 בהתקיים שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שהנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב. והתנאי השני הוא שהנתבע יוכל להצביע על כך ... 

פיצויים בגין לשון הרע

לאחר שקבע בית המשפט כי הנתבעים פרסמו כנגד התובעת פרסום שיש בו משום לשון הרע, ולא עומדות להם ההגנות שבפרק ג' לחוק, יעבור לדון בשאלת הפיצוי המגיע לתובעת בגין לשון הרע.  

פיצויים בגין זיוף פרופיל באתר האינטרנט דה מרקר

האם פרסום פרופילים מזויפים ברשת החברתית "דה מרקר קפה" מהווה הפרה של חוק איסור לשון הרע... 

לשון הרע במהלך דיון משפטי, האם ייתכן?

סעיף 13 לחוק קובע כי לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי פרסום על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.