www.what2do.co.il

פרסום כתב תביעה בעיתון בתור לשון הרע, האמנם?

דרגו את המאמר

פרסום כתב תביעה בעיתון בתור לשון הרע, האמנם?

האם פרסום כתב תביעה בעיתון הוא לשון הרע?


הליכים אשר מתנהלים בבתי המשפט נהנים מחסינות מפני תביעות בגין לשון הרע. האם הדברים יפים גם לגבי כתבי בי דין, למשל – כתב תביעה. בית המשפט השלום בתל אביב קבע כי יש לענות על שאלה זו בחיוב.

 

מדובר בתביעת לשון הרע אשר הוגשה על ידי חברת הביטוח "הכשרת הישוב" כנגד בנק המזרחי. לטענת חברת הביטוח, הבנק הגיש כנגדה תביעה כספית ובמקביל העביר את כתב התביעה לכתב של עיתון דה מרקר. אי לכך, פורסמה כתבה בנושא. חברת הביטוח טענה כי מדובר בהוצאת לשון הרע והגישה תביעה בעניין כנגד הבנק. הבנק הגיש בקשה לדחות את התביעה על הסף, וזאת משום שכתבי בי דין מוגנים מכוח חוק איסור לשון הרע.

 

      קראו עוד בתחום:

 

לטענת הבנק, פרסומו של כתב תביעה חסין מתביעות לשון הרע ועל כן אין בפרסום זה משום עילה להגשת תביעה על ידי המשיבה. מנגד, חברת הביטוח טענה כי לא ניתן לחסום את תביעתה כבר בשלב הראשוני וזאת משום שבחינת הדברים מראה בבירור כי בלשון הרע עסקינן. חברת הביטוח הוסיפה כי הבנק הוא זה אשר מסר את כתב התביעה לכתב, ולא בכדי.

 

חסינות, האמנם?


סעיף 13(5) לחוק איסור לשון הרע קובע כי ישנם פרסומים מותרים אשר לא יכולים לשמש עילה למשפט אזרחי ופלילי וביניהם – פרסום על ידי שופט, פרסום על ידי חבר של בית דין דתי, פרסום על ידי בורר, פרסום על ידי אדם בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית, פרום על ידי בעל דין, פרסום על ידי בא כוחו של בעל דין או עד, אשר נעשה תוך כדי דיון.


ברע"א 1104/07 עו"ד פואד חיר נ' עו"ד עודד גיל, תק-על 2009(3), 2464 , 2466 (2009), נקבע כי סעיף זה מציב הגנות מוחלטות המתירות למעשה פרסום דברים העולים כדי לשון הרע כאשר הם נעשים על ידי בעל דין, בא כוחו של בעל דין, וזאת כל אימת שהדברים נאמרו בפני גורם שיפוטי תוך כדי דיון.

 

סעיף זה איננו מותנה בדרישה של תום לב או אמיתות הפרסום. דהיינו, גם פרסום כוזב, שנעשה שלא בתום-לב (ואף בזדון), לא יהווה עילה למשפט פלילי או אזרחי, ובלבד שמתקיימים התנאים הקבועים בסעיף המשנה הרלבנטי. במובן זה מדובר ב"הגנה מוחלטת".


ברוח דברים אלה, בית המשפט קבע כי מדובר במקרה אשר מצדיק מחיקת תביעה על הסף, למרות שמחיקתה של תביעה מבלי לדון בה מהווה צעד קיצוני למדי. השופטת ציינה כי גם אם חברת הביטוח הציגה באופן עובדתי ונכון את מסכת הדברים, כתבי בי דין חסינים מפני תביעות לשון הרע מכוח החוק. 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה - 1965

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם או איגוד ומונע פרסומים שעלולים לפגוע ולגרום נזק. 

לשון הרע על ציבור - קבוצת אנשים, גוף, ארגון

השאלה המרכזית הצריכה להישאל, כך קובעת הפסיקה, הנה האם היחיד, בהיותו יחיד, נפגע מאותו פרסום שהשמיץ את כל הקבוצה? 

ייעוץ משפטי

מדוע מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לאחר מקרה תאונה ולא משנה אם נגרם נזק או לא? 

האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?

עוד קבעה השופטת כי המכתבים אינם שיח ושיג אקדמי על הערכות תלמידים הנהנים ממטרית חופש אקדמי. המכתבים נכתבו בתגובה על מכתבו של פרופ' בורט ופרופסורים אחרים ולא בהעברה רוטינית של הערכות על תלמידים. העמדתם כ"שיג ושיח אקדמי" היא או היתממות או ניסיון הסוואה. מרבית המכתבים עוסקת במנחה פרופ' בורט ורק חלק קטן מהם מתייחס לתובע.  

לשון הרע, כיצד מגיע בית המשפט להכרעה?

השאלה הראשונה אשר ישאל בית המשפט היא, האם המעשים המיוחסים לנתבעים עולים כדי פרסום לשון הרע. הבדיקה תעשה לפי היסודות הנמצאים בסעיפי החוק, שהוא הסעיף המגדיר מעשה של פרסום לשון הרע. לאחר בחינת המקרה לאור החוק והפסיקה ובאם התשובה תהא חיובית יבחן בית המשפט אם עומדת למפרסמים הגנה מן ההגנות המוקנות בפרק ג' לחוק. 

לשון הרע: הגנת אמת בפרסום

נתבעת בגין לשון הרע? מהי הגנת אמת בפרסום? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי הדין באתר ... 

לשון הרע: הגנת תום הלב

נתבע יהנה מהגנת סעיף 15 בהתקיים שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שהנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב. והתנאי השני הוא שהנתבע יוכל להצביע על כך ... 

פיצויים בגין לשון הרע

לאחר שקבע בית המשפט כי הנתבעים פרסמו כנגד התובעת פרסום שיש בו משום לשון הרע, ולא עומדות להם ההגנות שבפרק ג' לחוק, יעבור לדון בשאלת הפיצוי המגיע לתובעת בגין לשון הרע.  

פיצויים בגין זיוף פרופיל באתר האינטרנט דה מרקר

האם פרסום פרופילים מזויפים ברשת החברתית "דה מרקר קפה" מהווה הפרה של חוק איסור לשון הרע... 

לשון הרע במהלך דיון משפטי, האם ייתכן?

סעיף 13 לחוק קובע כי לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי פרסום על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.