פרסום כתב תביעה בעיתון בתור לשון הרע, האמנם?
דרגו את המאמר |
|

האם פרסום כתב תביעה בעיתון הוא לשון הרע?
הליכים אשר מתנהלים בבתי המשפט נהנים מחסינות מפני תביעות בגין לשון הרע. האם הדברים יפים גם לגבי כתבי בי דין, למשל – כתב תביעה. בית המשפט השלום בתל אביב קבע כי יש לענות על שאלה זו בחיוב.
מדובר בתביעת לשון הרע אשר הוגשה על ידי חברת הביטוח "הכשרת הישוב" כנגד בנק המזרחי. לטענת חברת הביטוח, הבנק הגיש כנגדה תביעה כספית ובמקביל העביר את כתב התביעה לכתב של עיתון דה מרקר. אי לכך, פורסמה כתבה בנושא. חברת הביטוח טענה כי מדובר בהוצאת לשון הרע והגישה תביעה בעניין כנגד הבנק. הבנק הגיש בקשה לדחות את התביעה על הסף, וזאת משום שכתבי בי דין מוגנים מכוח חוק איסור לשון הרע.
קראו עוד בתחום:
- חסינות לשון הרע - מכתב מעורך דין לפני הליך משפטי
- תביעת לשון הרע כנגד אורלי וגיא בע"מ
- עדות במשטרה אשר ניתנה בתום לב - האם יכולה להיות לשון הרע?
לטענת הבנק, פרסומו של כתב תביעה חסין מתביעות לשון הרע ועל כן אין בפרסום זה משום עילה להגשת תביעה על ידי המשיבה. מנגד, חברת הביטוח טענה כי לא ניתן לחסום את תביעתה כבר בשלב הראשוני וזאת משום שבחינת הדברים מראה בבירור כי בלשון הרע עסקינן. חברת הביטוח הוסיפה כי הבנק הוא זה אשר מסר את כתב התביעה לכתב, ולא בכדי.
חסינות, האמנם?
סעיף 13(5) לחוק איסור לשון הרע קובע כי ישנם פרסומים מותרים אשר לא יכולים לשמש עילה למשפט אזרחי ופלילי וביניהם – פרסום על ידי שופט, פרסום על ידי חבר של בית דין דתי, פרסום על ידי בורר, פרסום על ידי אדם בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית, פרום על ידי בעל דין, פרסום על ידי בא כוחו של בעל דין או עד, אשר נעשה תוך כדי דיון.
ברע"א 1104/07 עו"ד פואד חיר נ' עו"ד עודד גיל, תק-על 2009(3), 2464 , 2466 (2009), נקבע כי סעיף זה מציב הגנות מוחלטות המתירות למעשה פרסום דברים העולים כדי לשון הרע כאשר הם נעשים על ידי בעל דין, בא כוחו של בעל דין, וזאת כל אימת שהדברים נאמרו בפני גורם שיפוטי תוך כדי דיון.
סעיף זה איננו מותנה בדרישה של תום לב או אמיתות הפרסום. דהיינו, גם פרסום כוזב, שנעשה שלא בתום-לב (ואף בזדון), לא יהווה עילה למשפט פלילי או אזרחי, ובלבד שמתקיימים התנאים הקבועים בסעיף המשנה הרלבנטי. במובן זה מדובר ב"הגנה מוחלטת".
ברוח דברים אלה, בית המשפט קבע כי מדובר במקרה אשר מצדיק מחיקת תביעה על הסף, למרות שמחיקתה של תביעה מבלי לדון בה מהווה צעד קיצוני למדי. השופטת ציינה כי גם אם חברת הביטוח הציגה באופן עובדתי ונכון את מסכת הדברים, כתבי בי דין חסינים מפני תביעות לשון הרע מכוח החוק.