www.what2do.co.il

פיצויים להורי החייל החטוף בני אברהם בגין הוצאת לשון הרע באתר אינטרנט

דרגו את המאמר

פיצויים להורי החייל החטוף בני אברהם בגין הוצאת לשון הרע באתר אינטרנט

פיצויים בגין פרסום ידיעה ביטחונית כוזבת


פרסום ידיעה כוזבת באתר אינטרנט יכול בהחלט לעלות ביוקר. בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע כי אתר אינטרנט ישלם פיצויים בסך כרבע מיליון שקלים להוריו של חייל חטוף אשר ידיעה שפורסמה בו הוציאה את דיבתו של המנוח. מדובר בידיעה שפורסמה באתר בסמוך לאחר חטיפת החייל, ובמסגרתה הועלו טענות חסרות ביסוס באשר לנסיבות האירוע הביטחוני החמור.


התביעה הוגשה כנגד בעליו של אתר האינטרנט "עניין מרכזי", רמי יצהר. הפיצויים ישולמו לבני משפחתו של החייל, בני אברהם ז"ל, אשר נחטף באוקטובר 2000 על ידי חיזבאללה בגבול ישראל-לבנון. לאחר החטיפה, פורסמה באתרו של יצהר ידיעה לפיה החיילים (בני אברהם וחבריו) נחטפו בעקבות מעורבות במעשים פליליים כגון סחר בסמים. כמו כן, בידיעה נטען כי החיילים הגיעו למקום החטיפה מלכתחילה בשל נסיבות בלתי חוקיות. הוריו של החייל המנוח, חיים ועדנה אברהם, הגישו כנגד יצהר תביעת פיצויים בגין לשון הרע. ההורים הגישו את תביעתם כנגד אתר האינטרנט ובעליו על סך של כ-3 מיליון שקלים.


ידיעות שגרמו לעוגמת נפש אדירה


בני הזוג אברהם טענו כי הידיעות באתר האינטרנט הציגו את בנם המנוח (ואת שני החיילים הנוספים שנחטפו עימו) בצורה משפילה ומבזה. נטען כי לא היה מדובר רק בהוצאת לשון הרע על המת, אלא בדברים שגרמו לפגיעה ממשית בהורים ובבני משפחות המנוחים. ההורים הוסיפו וטענו כי בעקבות הדברים חלה התדרדרות קשה במצבו הבריאותי של האב, אשר לא היה יכול לשאת את ההשפלה ועוגמת הנפש.


אתר האינטרנט טען כי מעולם לא פורסמו על ידו דברים כגון דא. יצהר טען כי כתבה בנוגע לקשר שבין החיילים החטופים לסחר בסמים לא עלתה מעולם באתר "עניין מרכזי". בעל האתר הוסיף כי זוהי גם הסיבה בגינה ההורים לא היו מסוגלים להציג העתק של הידיעה. זאת ועוד, יצהר טען כי הוא איננו קורא את כל הטקסטים אשר עולים לאוויר באתר והוא לא עוקב אחריהם באופן קונסיסטנטי.


השופטת, ד"ר דרורה פלפל, קבעה כי דין התביעה להתקבל. השופטת ציינה כי אמנם ההורים לא השכילו להציג את הטקסט המקורי, אך עלה בידם להוכיח שידיעה כאמור אכן התפרסמה באתר. על מנת להוכיח טענה זו, ההורים הציגו בפני בית המשפט ראיון אשר נערך עם יצהר על ידי העיתונאי מתי גולן. במהלך הראיון הנ"ל, יצהר אישר כי התפרסמה באתרו ידיעה תחת השם "האם עסקו החיילים החטופים בהברחת סמים מלבנון?".


בית המשפט מצא בכך ראיה נסיבתית אשר הצדיקה את קבלת התביעה במקרה דנן. השופטת קבעה כי היא השתכנעה שתמליל הראיון הוכיח את הופעת הידיעה באתר. אי לכך, והיות והוכח כי עסקינן בלשון הרע, בית המשפט פסק לטובת ההורים פיצויים. בפסק הדין צוין כי הפרסום המדובר פגע לא רק במנוח אלא גם בבני משפחתו. השופטת קיבלה את טענות ההורים לכך שנגרמה להם עוגמת נפש עצומה בשל הפרסום הנ"ל. כעת, כ-12 שנים לאחר החטיפה, ההורים יזכו בפיצויים על 250,000 שקלים בגין הפרסום השגוי.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה - 1965

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם או איגוד ומונע פרסומים שעלולים לפגוע ולגרום נזק. 

לשון הרע על ציבור - קבוצת אנשים, גוף, ארגון

השאלה המרכזית הצריכה להישאל, כך קובעת הפסיקה, הנה האם היחיד, בהיותו יחיד, נפגע מאותו פרסום שהשמיץ את כל הקבוצה? 

ייעוץ משפטי

מדוע מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לאחר מקרה תאונה ולא משנה אם נגרם נזק או לא? 

האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?

עוד קבעה השופטת כי המכתבים אינם שיח ושיג אקדמי על הערכות תלמידים הנהנים ממטרית חופש אקדמי. המכתבים נכתבו בתגובה על מכתבו של פרופ' בורט ופרופסורים אחרים ולא בהעברה רוטינית של הערכות על תלמידים. העמדתם כ"שיג ושיח אקדמי" היא או היתממות או ניסיון הסוואה. מרבית המכתבים עוסקת במנחה פרופ' בורט ורק חלק קטן מהם מתייחס לתובע.  

לשון הרע, כיצד מגיע בית המשפט להכרעה?

השאלה הראשונה אשר ישאל בית המשפט היא, האם המעשים המיוחסים לנתבעים עולים כדי פרסום לשון הרע. הבדיקה תעשה לפי היסודות הנמצאים בסעיפי החוק, שהוא הסעיף המגדיר מעשה של פרסום לשון הרע. לאחר בחינת המקרה לאור החוק והפסיקה ובאם התשובה תהא חיובית יבחן בית המשפט אם עומדת למפרסמים הגנה מן ההגנות המוקנות בפרק ג' לחוק. 

לשון הרע: הגנת אמת בפרסום

נתבעת בגין לשון הרע? מהי הגנת אמת בפרסום? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי הדין באתר ... 

לשון הרע: הגנת תום הלב

נתבע יהנה מהגנת סעיף 15 בהתקיים שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שהנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב. והתנאי השני הוא שהנתבע יוכל להצביע על כך ... 

פיצויים בגין לשון הרע

לאחר שקבע בית המשפט כי הנתבעים פרסמו כנגד התובעת פרסום שיש בו משום לשון הרע, ולא עומדות להם ההגנות שבפרק ג' לחוק, יעבור לדון בשאלת הפיצוי המגיע לתובעת בגין לשון הרע.  

פיצויים בגין זיוף פרופיל באתר האינטרנט דה מרקר

האם פרסום פרופילים מזויפים ברשת החברתית "דה מרקר קפה" מהווה הפרה של חוק איסור לשון הרע... 

לשון הרע במהלך דיון משפטי, האם ייתכן?

סעיף 13 לחוק קובע כי לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי פרסום על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.