פיצויים להורי החייל החטוף בני אברהם בגין הוצאת לשון הרע באתר אינטרנט
דרגו את המאמר |
|

פיצויים בגין פרסום ידיעה ביטחונית כוזבת
פרסום ידיעה כוזבת באתר אינטרנט יכול בהחלט לעלות ביוקר. בית המשפט המחוזי בתל אביב קבע כי אתר אינטרנט ישלם פיצויים בסך כרבע מיליון שקלים להוריו של חייל חטוף אשר ידיעה שפורסמה בו הוציאה את דיבתו של המנוח. מדובר בידיעה שפורסמה באתר בסמוך לאחר חטיפת החייל, ובמסגרתה הועלו טענות חסרות ביסוס באשר לנסיבות האירוע הביטחוני החמור.
התביעה הוגשה כנגד בעליו של אתר האינטרנט "עניין מרכזי", רמי יצהר. הפיצויים ישולמו לבני משפחתו של החייל, בני אברהם ז"ל, אשר נחטף באוקטובר 2000 על ידי חיזבאללה בגבול ישראל-לבנון. לאחר החטיפה, פורסמה באתרו של יצהר ידיעה לפיה החיילים (בני אברהם וחבריו) נחטפו בעקבות מעורבות במעשים פליליים כגון סחר בסמים. כמו כן, בידיעה נטען כי החיילים הגיעו למקום החטיפה מלכתחילה בשל נסיבות בלתי חוקיות. הוריו של החייל המנוח, חיים ועדנה אברהם, הגישו כנגד יצהר תביעת פיצויים בגין לשון הרע. ההורים הגישו את תביעתם כנגד אתר האינטרנט ובעליו על סך של כ-3 מיליון שקלים.
ידיעות שגרמו לעוגמת נפש אדירה
בני הזוג אברהם טענו כי הידיעות באתר האינטרנט הציגו את בנם המנוח (ואת שני החיילים הנוספים שנחטפו עימו) בצורה משפילה ומבזה. נטען כי לא היה מדובר רק בהוצאת לשון הרע על המת, אלא בדברים שגרמו לפגיעה ממשית בהורים ובבני משפחות המנוחים. ההורים הוסיפו וטענו כי בעקבות הדברים חלה התדרדרות קשה במצבו הבריאותי של האב, אשר לא היה יכול לשאת את ההשפלה ועוגמת הנפש.
אתר האינטרנט טען כי מעולם לא פורסמו על ידו דברים כגון דא. יצהר טען כי כתבה בנוגע לקשר שבין החיילים החטופים לסחר בסמים לא עלתה מעולם באתר "עניין מרכזי". בעל האתר הוסיף כי זוהי גם הסיבה בגינה ההורים לא היו מסוגלים להציג העתק של הידיעה. זאת ועוד, יצהר טען כי הוא איננו קורא את כל הטקסטים אשר עולים לאוויר באתר והוא לא עוקב אחריהם באופן קונסיסטנטי.
השופטת, ד"ר דרורה פלפל, קבעה כי דין התביעה להתקבל. השופטת ציינה כי אמנם ההורים לא השכילו להציג את הטקסט המקורי, אך עלה בידם להוכיח שידיעה כאמור אכן התפרסמה באתר. על מנת להוכיח טענה זו, ההורים הציגו בפני בית המשפט ראיון אשר נערך עם יצהר על ידי העיתונאי מתי גולן. במהלך הראיון הנ"ל, יצהר אישר כי התפרסמה באתרו ידיעה תחת השם "האם עסקו החיילים החטופים בהברחת סמים מלבנון?".
בית המשפט מצא בכך ראיה נסיבתית אשר הצדיקה את קבלת התביעה במקרה דנן. השופטת קבעה כי היא השתכנעה שתמליל הראיון הוכיח את הופעת הידיעה באתר. אי לכך, והיות והוכח כי עסקינן בלשון הרע, בית המשפט פסק לטובת ההורים פיצויים. בפסק הדין צוין כי הפרסום המדובר פגע לא רק במנוח אלא גם בבני משפחתו. השופטת קיבלה את טענות ההורים לכך שנגרמה להם עוגמת נפש עצומה בשל הפרסום הנ"ל. כעת, כ-12 שנים לאחר החטיפה, ההורים יזכו בפיצויים על 250,000 שקלים בגין הפרסום השגוי.