לשון הרע בבית ספר ופסיקתם של פיצויים לטובתה של המזכירה
דרגו את המאמר |
|

ת"א 18092-05-12
כמעט עבור כל העובדים בישראל, מקום העבודה מהווה הרבה יותר ממקור פרנסה. לא אחת, מדובר ממש ב"בית שני" בו נוצרים קשרים וחברויות. עם זאת, מערכות יחסים בין עובדים יכולות לעיתים לגרור גם יריבויות לא פשוטות. לדוגמא, מאבקים פנימיים בתוך מקום העבודה עלולים להתדרדר כדי העלבות הדדיות (ואף אלימות במקרים מסוימים). להלן דוגמא למקרה בו מערכת יחסים עכורה בין שתי עובדות הולידה תביעת לשון הרע.
התביעה במקרה דנן הוגשה בגין לשון הרע, לבית משפט השלום, וזאת על סך של 100,000 שקלים. התובעת, אשר עובדת בתור מזכירה בבית ספר באום אל פאחם, טענה כי סגנית המנהל במוסד החינוכי הוציאה את דיבתה במספר אירועים שונים.
קראו עוד בתחום:
- האם פיצויים בגין לשון הרע במכתב למעביד?
- האם מכתב לפני הליך משפטי יכול להיות עילה לתביעת לשון הרע?
- פיצויים להורי החייל החטוף בני אברהם בגין הוצאת לשון הרע באתר אינטרנט
- האם יחשף חומר חקירה במסגרת תביעת דיבה כנגד מתלונן לאחר סגירת תיק?
- האם הרב שלמה עמאר הוציא לשון הרע כנגד הזרמים הלא אורתודוקסים ביהדות?
במסגרת ההליכים בבית המשפט, עלה כי מערכת היחסים בין התובעת והנתבעת איננה מן המשופרות, וזאת בלשון המעטה. השאלה אשר נדונה בבית המשפט הייתה, האם הדברים שנאמרו על ידי סגנית המנהלת למזכירה עלו כדי לשון הרע המקימה זכות לפיצויים, אם לאו. מבחינתה של המזכירה, האחרונה טענה כי הדברים המדוברים גרמו לה לעוגמת נפש ולפגיעה בכבודה. סגנית המנהלת הכחישה את מרבית האמירות. כמו כן, לגבי אמירות בהן היא הודתה, היא טענה כי לא היה מדובר בלשון הרע כי אם ב"התנגשויות מילוליות בין עובדים".
בית המשפט: פיצויים בסך 5,000 שקלים
בית המשפט קבע כי דין התביעה להתקבל, אך באופן חלקי בלבד. לדוגמא, המזכירה טענה כי באירוע בית ספרי היא אמרה ש"היא והמנהל הם גוף אחד". לדבריה, סגנית המנהל הציגה את המשפט באופן מיני ואמרה לה ש"בתור אישה נשואה עליה להתבייש בדברים". במקרה זה, בית המשפט קבע כי לא הוכח שהדברים עלו כדי לשון הרע באופן כזה אשר היה ניתן לפסוק מאירוע זה פיצויים לטובת המזכירה.
עם זאת, בית המשפט פסק פיצויים לטובתה של המזכירה במקרה אחר. מדובר באירוע בו סגנית המנהלת כינתה את המזכירה "מפגרת, חולת נפש וצריכה טיפול" בנוכחות אחד המורים ותלמידים. המזכירה טענה כי הדבר גרם לה לפגיעה משמעותית בכבודה ובשמה הטוב. אי לכך, נטען כי אמירה זו מזכה בפיצויים לפי חוק איסור לשון הרע.
בית המשפט קיבל את טענותיה של המזכירה בעניין זה. בפסק הדין נקבע כי עצם העובדה שהדברים הקשים נאמרו על ידי אושיה בכירה במוסד הלימודים, כלפי אשת צוות נוספת, וזאת בנוכחות התלמידים, הצדיקה פסיקת פיצויים לטובתה.
בית המשפט לא היה יכול להתעלם מהקונטקסט אשר עמד מאחורי התביעה. הודגש כי נראה שהמצב שתואר בטענות הצדדים עורר "חוסר נוחות מסוימת" בהתחשב בעובדה שעסקינן במוסד לימודים. השופט ציין כי נכון הייתה עושה הנהלת בית הספר במידה והיא הייתה פועלת לפיתרון המשבר טרם הגעתו לספסלי בית המשפט. מבחינת הפיצויים למזכירה, בית המשפט פסק לטובתה פיצויים בסך 5,000 שקלים.
לסיכום,
ניתן לראות כי גם דברים שנאמרים במקום העבודה עלולים לעלות כדי לשון הרע. לא אחת, בתי המשפט פוסקים פיצויים לעובדים אשר נפגעו מדברים שנאמרו כלפיהם, הן מצד עובדים אחרים, הן מצד עובדים בכירים או חברי הנהלה, והן מצד לקוחות. עם זאת, בתי המשפט מבקשים למצוא את נקודת האיזון המדויקת שבין התנהלות רגילה במקום העבודה לבין לשון הרע. זאת נוכח הרצון למנוע מצב בו כל סכסוך בין עובדים יוליד תביעות כגון דא.