www.what2do.co.il

לשון הרע בבית ספר ופסיקתם של פיצויים לטובתה של המזכירה

דרגו את המאמר

לשון הרע בבית ספר ופסיקתם של פיצויים לטובתה של המזכירה

ת"א 18092-05-12

 

כמעט עבור כל העובדים בישראל, מקום העבודה מהווה הרבה יותר ממקור פרנסה. לא אחת, מדובר ממש ב"בית שני" בו נוצרים קשרים וחברויות. עם זאת, מערכות יחסים בין עובדים יכולות לעיתים לגרור גם יריבויות לא פשוטות. לדוגמא, מאבקים פנימיים בתוך מקום העבודה עלולים להתדרדר כדי העלבות הדדיות (ואף אלימות במקרים מסוימים). להלן דוגמא למקרה בו מערכת יחסים עכורה בין שתי עובדות הולידה תביעת לשון הרע.


התביעה במקרה דנן הוגשה בגין לשון הרע, לבית משפט השלום, וזאת על סך של 100,000 שקלים. התובעת, אשר עובדת בתור מזכירה בבית ספר באום אל פאחם, טענה כי סגנית המנהל במוסד החינוכי הוציאה את דיבתה במספר אירועים שונים.

 

      קראו עוד בתחום:


במסגרת ההליכים בבית המשפט, עלה כי מערכת היחסים בין התובעת והנתבעת איננה מן המשופרות, וזאת בלשון המעטה. השאלה אשר נדונה בבית המשפט הייתה, האם הדברים שנאמרו על ידי סגנית המנהלת למזכירה עלו כדי לשון הרע המקימה זכות לפיצויים, אם לאו. מבחינתה של המזכירה, האחרונה טענה כי הדברים המדוברים גרמו לה לעוגמת נפש ולפגיעה בכבודה. סגנית המנהלת הכחישה את מרבית האמירות. כמו כן, לגבי אמירות בהן היא הודתה, היא טענה כי לא היה מדובר בלשון הרע כי אם ב"התנגשויות מילוליות בין עובדים".


בית המשפט: פיצויים בסך 5,000 שקלים


בית המשפט קבע כי דין התביעה להתקבל, אך באופן חלקי בלבד. לדוגמא, המזכירה טענה כי באירוע בית ספרי היא אמרה ש"היא והמנהל הם גוף אחד". לדבריה, סגנית המנהל הציגה את המשפט באופן מיני ואמרה לה ש"בתור אישה נשואה עליה להתבייש בדברים". במקרה זה, בית המשפט קבע כי לא הוכח שהדברים עלו כדי לשון הרע באופן כזה אשר היה ניתן לפסוק מאירוע זה פיצויים לטובת המזכירה.


עם זאת, בית המשפט פסק פיצויים לטובתה של המזכירה במקרה אחר. מדובר באירוע בו סגנית המנהלת כינתה את המזכירה "מפגרת, חולת נפש וצריכה טיפול" בנוכחות אחד המורים ותלמידים. המזכירה טענה כי הדבר גרם לה לפגיעה משמעותית בכבודה ובשמה הטוב. אי לכך, נטען כי אמירה זו מזכה בפיצויים לפי חוק איסור לשון הרע.


בית המשפט קיבל את טענותיה של המזכירה בעניין זה. בפסק הדין נקבע כי עצם העובדה שהדברים הקשים נאמרו על ידי אושיה בכירה במוסד הלימודים, כלפי אשת צוות נוספת, וזאת בנוכחות התלמידים, הצדיקה פסיקת פיצויים לטובתה.


בית המשפט לא היה יכול להתעלם מהקונטקסט אשר עמד מאחורי התביעה. הודגש כי נראה שהמצב שתואר בטענות הצדדים עורר "חוסר נוחות מסוימת" בהתחשב בעובדה שעסקינן במוסד לימודים. השופט ציין כי נכון הייתה עושה הנהלת בית הספר במידה והיא הייתה פועלת לפיתרון המשבר טרם הגעתו לספסלי בית המשפט. מבחינת הפיצויים למזכירה, בית המשפט פסק לטובתה פיצויים בסך 5,000 שקלים.


לסיכום,


ניתן לראות כי גם דברים שנאמרים במקום העבודה עלולים לעלות כדי לשון הרע. לא אחת, בתי המשפט פוסקים פיצויים לעובדים אשר נפגעו מדברים שנאמרו כלפיהם, הן מצד עובדים אחרים, הן מצד עובדים בכירים או חברי הנהלה, והן מצד לקוחות. עם זאת, בתי המשפט מבקשים למצוא את נקודת האיזון המדויקת שבין התנהלות רגילה במקום העבודה לבין לשון הרע. זאת נוכח הרצון למנוע מצב בו כל סכסוך בין עובדים יוליד תביעות כגון דא.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה - 1965

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם או איגוד ומונע פרסומים שעלולים לפגוע ולגרום נזק. 

לשון הרע על ציבור - קבוצת אנשים, גוף, ארגון

השאלה המרכזית הצריכה להישאל, כך קובעת הפסיקה, הנה האם היחיד, בהיותו יחיד, נפגע מאותו פרסום שהשמיץ את כל הקבוצה? 

ייעוץ משפטי

מדוע מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לאחר מקרה תאונה ולא משנה אם נגרם נזק או לא? 

האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?

עוד קבעה השופטת כי המכתבים אינם שיח ושיג אקדמי על הערכות תלמידים הנהנים ממטרית חופש אקדמי. המכתבים נכתבו בתגובה על מכתבו של פרופ' בורט ופרופסורים אחרים ולא בהעברה רוטינית של הערכות על תלמידים. העמדתם כ"שיג ושיח אקדמי" היא או היתממות או ניסיון הסוואה. מרבית המכתבים עוסקת במנחה פרופ' בורט ורק חלק קטן מהם מתייחס לתובע.  

לשון הרע, כיצד מגיע בית המשפט להכרעה?

השאלה הראשונה אשר ישאל בית המשפט היא, האם המעשים המיוחסים לנתבעים עולים כדי פרסום לשון הרע. הבדיקה תעשה לפי היסודות הנמצאים בסעיפי החוק, שהוא הסעיף המגדיר מעשה של פרסום לשון הרע. לאחר בחינת המקרה לאור החוק והפסיקה ובאם התשובה תהא חיובית יבחן בית המשפט אם עומדת למפרסמים הגנה מן ההגנות המוקנות בפרק ג' לחוק. 

לשון הרע: הגנת אמת בפרסום

נתבעת בגין לשון הרע? מהי הגנת אמת בפרסום? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי הדין באתר ... 

לשון הרע: הגנת תום הלב

נתבע יהנה מהגנת סעיף 15 בהתקיים שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שהנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב. והתנאי השני הוא שהנתבע יוכל להצביע על כך ... 

פיצויים בגין לשון הרע

לאחר שקבע בית המשפט כי הנתבעים פרסמו כנגד התובעת פרסום שיש בו משום לשון הרע, ולא עומדות להם ההגנות שבפרק ג' לחוק, יעבור לדון בשאלת הפיצוי המגיע לתובעת בגין לשון הרע.  

פיצויים בגין זיוף פרופיל באתר האינטרנט דה מרקר

האם פרסום פרופילים מזויפים ברשת החברתית "דה מרקר קפה" מהווה הפרה של חוק איסור לשון הרע... 

לשון הרע במהלך דיון משפטי, האם ייתכן?

סעיף 13 לחוק קובע כי לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי פרסום על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.