האם ניתן לתבוע טוקבק בגין לשון הרע?
דרגו את המאמר |
|

האם ניתן לתבוע טוקבק בגין לשון הרע?
לבית המשפט השלום בקריות הוגשה תובענה ע"י מטפל אלטרנטיבי כנגד אתר אינטרנט בעקבות טוקבקים שליליים שפורסמו בגנותו של המטפל בפורום רפואת המשפחה באתר.
המטפל האלטרנטיבי משתתף כבר מספר שנים כפעיל בפורום האתר, שם הוא עונה על שאלות ומפרסם עצמו דרך תשובותיו. לאורך השנים לא שם לב המטפל לתגובות השליליות שפורסמו מדי פעם לגביו או לגבי טיפוליו. את תשומת ליבו לתגובות אלו הסבו לקוחות אשר פנו אליו לצורך טיפולים.
"רמאי ורודף בצע"
מדובר בארבע תגובות בתאריכים שונים אשר בהם הוצג המטפל כרמאי, שקרן, רודף בצע, נוכל, וחסר יכולות רפואיות. התגובות התפרסמו שלוש שנים לפני שהמטפל שם לב להן. לאחר שגילה אותן, פנה המטפל וביקש מהאתר להורידן לאלתר.
החברה הסירה את הפרסומים בעקבות פנייתו של המטפל, אך לאחר שבדק האחרון את מנועי החיפוש השונים בגוגל, התברר לו כי עדיין שמו נקשר עם פרסומים אלו. המטפל פנה פעם נוספת לחברה בדרישה להוריד את התגובות השליליות ממאגריה ונענה כי עליו לפנות למחלקת השירות של גוגל משום שמדובר במנועי החיפוש שלה.
לאחר פניות חוזרות ונשנות, הוסרו לבסוף הקישורים, בערך כחודשיים לאחר שפנה המטפל בפעם הראשונה למחלקת שירות הלקוחות של האתר.
תקשורת חדשה – חוק ישן
בבקשתה להסרת התביעה, טענה חברת האינטרנט, כי חוק לשון הרע אינו כולל אתרי אינטרנט, אלא אמצעי מדיה שונים שהם רדיו, עיתונים, טלויזיה ודפוס. כמו כן, לא מדובר ברשלנות מצדה שכן אין היא יכולה לשלוט על מאות אלפי תגובות גולשים העולות לאתר מדי יום.
ב"כ האתר טענו בנוסף, כי גם אם התפרסמו פרסומים שכביכול פוגעים במטפל, אין הוא יכול אלא להלין על עצמו, שכן הוא מכיר את דרך פעילותם של הפורומים האינטרנטיים והוא חבר בפורום רפואת המשפחה מזה כמה שנים.
השופט התייחס בהחלטתו לכל צד בתביעה בנפרד. בתחילה בדק השופט האם אתר אינטרנט הינו אמצעי תקשורת המוני אשר חלה עליו חובת הגנה מפני לשון הרע. לאחר שהתייחס לפסיקות קודמות, והבין כי מדובר בפורום פנימי באתר ולא חברת חדשות כהודעה עיתונאית, החליט השופט כי לא ניתן להחשיב את פורום הרפואה של אתר האינטרנט כחייב באחריות כלפי גולשיו בגין לשון הרע.
לא אחריות אך אולי רשלנות
בנוסף, ישנה בעיתיות להחיל את חוק לשון הרע על אתר אינטרנט שכן מדובר במדיום חדשני וחוק מיושן. על המחוקק להגדיר באופן מפורש את גבולות הטעם הטוב ולשון הרע באינטרנט, וידוע כי הצעת "חוק הטוקבקים" נידונה בחודשים האחרונים במשכן הכנסת.
בית המשפט הסכים עם אתר האינטרנט כי אין היא מחויב בצנזור מלא של תכני הטוקבקים, שכן מדובר בבעיה מורכבת שעדיין לא נמצא לה פיתרון גם אצל המחוקק.
מדוע לקח לאתר זמן כה רב להוריד הטוקבקים הפוגעניים?
לעומת זאת, בית המשפט רואה בחשיבות קיום הדיון בשל הצורך לבדוק האם הטיפול במקרה דנן נעשה ברשלנות מצידם של מנהלי האתר כלפי המטפל, שכן אין ספק שנגרמו לו נזקים מקצועיים בגין הפרסומים נשוא התובענה. אי לכך, לא נדחתה התביעה על הסף והשופט קבע כי יש לבדוק עילה לרשלנות בשל הזמן הרב שלקח לחברה להעלים את התגובות השליליות מהרשת.