www.what2do.co.il

פיצויים בגין הוצאת לשון הרע לאחר האשמות שווא בפלילים

דרגו את המאמר

פיצויים בגין הוצאת לשון הרע לאחר האשמות שווא בפלילים

חברת צים תשלום 63,000 שקלים בגין הוצאת לשון הרע


חברת הספנות צים תשלם לנהג משאית פיצויים בסך 50,000 שקלים וזאת לאחר שהחשידה את האחרון בגניבת מכולות, טרם התבררו טענותיה במשטרה. בית המשפט השלום קבע כי הפיצויים ישולמו לנהג בגין הוצאת לשון הרע כנגדו.

 

הפרשה החלה עם גילוי גניבת מכולות ריקות רבות של הנתבעת בשנת 2002. בעקבות הגניבה, החברה החליטה להפעיל חוקר פרטי מטעמה על מנת לאתר את הגנב (או הגנבים). החוקר בדק את המקרה וקבע שלושה חשודים "עיקריים". בין החשודים היה גם התובע, נהג משאית אשר הוביל מכולות של צים מנמל חיפה.

 

      קראו עוד בתחום זה:

 

בעקבות "גילוייו" של החוקר, צים הגישה תלונה במשטרה כנגד הנהג. החוקר הפרטי הגיש דו"ח מסכם במרץ 2003 ודו"ח מסכם זה הגיע לידיו של מנהל בצים. המנהל שלח בו ביום מכתבים לנמל החדש ולחברת קו-טופ וביקש כי שלושת החשודים לא יועסקו משום שקיימות חשדות כנגדם בדבר גניבה. בעקבות המכתבים הנ"ל, אישור הכניסה של התובע בוטל. בשנת 2008 הוא פוטר מעבודתו.

 

האם לשון הרע?

 

התובע טען כי המכתבים המדוברים היו לשון הרע וזאת משום שהוא לא היה קשור לגניבות כלל וכלל. לדבריו, הוא היה זכאי לפיצויים בסך 500,000 שקלים מחברת צים. הנתבעת טענה כי תוכן המכתבים היה אמת והיא הייתה חייבת לשלוח אותם. זאת ועוד, החברה טענה כי לא התקיים קשר סיבתי בין המכתבים שנשלחו לבין הנזק הנטען על ידי התובע.

 

בית המשפט קבע כי המכתב הראשון, בו נאמר כי קיים חשד כנגד הנהג בדבר גניבה, נשלח כדין. מדובר היה ב"תיאור נכון של המצב באותה התקופה". עם זאת, קבעה השופטת, המכתב השני אשר ייחס לתובע "ניצול לרעה של המצב וגניבה של עשרות מכולות תוך גרימת נזק אדיר לחברה" היה לשון הרע ללא כל ספק. מדובר בטענות קשות אשר הופנו כנגד התובע ואשר לא הוכחו. הדברים הללו נאמרו ביתר שאת כאשר הם נגעו למעשים פליליים אשר רף ההוכחה הדרוש להם הינו גבוה מן הרגיל.

 

יתרה מכך, המכתב הנ"ל נשלח גם לחברת "הנמל החדש", חברה אשר התובע כלל לא היה קשור אליה. בית המשפט קבע כי גם אם היה ניתן לקבוע (ולא נקבע כאמור) כי צים הייתה רשאית לשלוח את המכתב לחברת "הנמל החדש", אזי ניסוחו ה"חריף והבוטה" הביא להכרה בכך שמדובר בלשון הרע. בנוגע לממצאים אשר הוצגו בפני צים על ידי החוקר הפרטי, נקבע כי הנתבעת לא עשתה ולו דבר על מנת לבדוק את הדו"ח המסכם שהוצג בפניה. כמו כן, צים לא בדקה גם את מצבה של החקירה המשטרתית (שנפתחה בעקבות הגשת התלונה).

 

בית המשפט קבע כי המכתב היה בעל מטרה עיקרית אחת – לפגוע בפרנסתו של התובע במתכוון. הנתבעת לא בדקה האם ניתן להשיג באמצעים פחות קיצוניים את מטרותיה. עם זאת, התובע לא השכיל להוכיח כי הנזקים אשר נגרמו לו (ביטול אישור הכניסה שלו, ופיטוריו לאחר חמש שנים) היו תולדה של הוצאת לשון הרע. אי לכך, נפסקו עבורו פיצויים ללא הוכחת נזק. כמו כן, בית המשפט פסק עבור התובע שכ"ט עו"ד והוצאות משפט בסך 16,000 שקלים.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה - 1965

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם או איגוד ומונע פרסומים שעלולים לפגוע ולגרום נזק. 

לשון הרע על ציבור - קבוצת אנשים, גוף, ארגון

השאלה המרכזית הצריכה להישאל, כך קובעת הפסיקה, הנה האם היחיד, בהיותו יחיד, נפגע מאותו פרסום שהשמיץ את כל הקבוצה? 

ייעוץ משפטי

מדוע מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לאחר מקרה תאונה ולא משנה אם נגרם נזק או לא? 

האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?

עוד קבעה השופטת כי המכתבים אינם שיח ושיג אקדמי על הערכות תלמידים הנהנים ממטרית חופש אקדמי. המכתבים נכתבו בתגובה על מכתבו של פרופ' בורט ופרופסורים אחרים ולא בהעברה רוטינית של הערכות על תלמידים. העמדתם כ"שיג ושיח אקדמי" היא או היתממות או ניסיון הסוואה. מרבית המכתבים עוסקת במנחה פרופ' בורט ורק חלק קטן מהם מתייחס לתובע.  

לשון הרע, כיצד מגיע בית המשפט להכרעה?

השאלה הראשונה אשר ישאל בית המשפט היא, האם המעשים המיוחסים לנתבעים עולים כדי פרסום לשון הרע. הבדיקה תעשה לפי היסודות הנמצאים בסעיפי החוק, שהוא הסעיף המגדיר מעשה של פרסום לשון הרע. לאחר בחינת המקרה לאור החוק והפסיקה ובאם התשובה תהא חיובית יבחן בית המשפט אם עומדת למפרסמים הגנה מן ההגנות המוקנות בפרק ג' לחוק. 

לשון הרע: הגנת אמת בפרסום

נתבעת בגין לשון הרע? מהי הגנת אמת בפרסום? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי הדין באתר ... 

לשון הרע: הגנת תום הלב

נתבע יהנה מהגנת סעיף 15 בהתקיים שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שהנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב. והתנאי השני הוא שהנתבע יוכל להצביע על כך ... 

פיצויים בגין לשון הרע

לאחר שקבע בית המשפט כי הנתבעים פרסמו כנגד התובעת פרסום שיש בו משום לשון הרע, ולא עומדות להם ההגנות שבפרק ג' לחוק, יעבור לדון בשאלת הפיצוי המגיע לתובעת בגין לשון הרע.  

פיצויים בגין זיוף פרופיל באתר האינטרנט דה מרקר

האם פרסום פרופילים מזויפים ברשת החברתית "דה מרקר קפה" מהווה הפרה של חוק איסור לשון הרע... 

לשון הרע במהלך דיון משפטי, האם ייתכן?

סעיף 13 לחוק קובע כי לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי פרסום על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.