www.what2do.co.il

ביקורת או לשון הרע?

דרגו את המאמר

ביקורת או לשון הרע?

לשון הרע או ביקורת – פסק דין


ביקורת יכולה להיות לא אחת נוקבת וחריפה. האם דברי ביקורת עלולים לחרוג מהלגיטימיות העומדת בבסיסם, ולהוות עילה לתביעת לשון הרע של המבוקר כנגד המבקר? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט השלום בחדרה. מדובר בתביעת לשון הרע, אשר הוגשה על ידי א.א, שהועסקה במשך כשלוש שנים כמנהלת בית ספר יסוד בישוב קציר-חריש. בתחילה, התביעה הוגשה כנגד תושבים ביישוב אשר כיהנו בתפקידים שונים בוועד ההורים, וכנגד ראש מועצת קציר. בשלב מסוים, הגיעה התובעת להסדרים שונים עם ההורים והתביעה נותרה כנגדו של ראש המועצה בלבד.

 

      קראו עוד בתחום:


התובעת טענה כי היא החלה לעבוד בבית הספר בתור מנהלת כאשר הישגי המוסד החינוכי היו בשפל. לטענתה, המשמעת של תלמידי בית הספר הייתה נמוכה, ובאופן כללי היה מצבו של מוסד הלימודים בכי רע, הן מבחינת מבנה והן מבחנה אקדמאית. לטענת התובעת, חל שיפור של ממש בבית הספר, וזאת בעקבות הנהגת תוכניות חדשות על ידה, ושינויים ארגוניים אשר יזמה.

 

חרף השיפור המשמעותי בהישגי התלמידים, ההורים וראש המועצה הביעו חוסר שביעות רצון מפעילותה של המנהלת. המנהלת טענה כי ההורים וראש המועצה לא הסכימו עם השינויים אשר היא ביקשה להנהיג במקום. לדבריה, הדברים התגלגלו עד מהרה לכדי סכסוך אשר כלל "מסע הכפשות" מצד ההורים בהנהגתו של ראש המועצה. מטרתו היחידה של ראש המועצה הייתה, לטענת המנהלת, "להביא לסילוקה מתפקידה". מעשיהם של הנתבעים, טענה האחרונה, כללו שליחת מכתבים, פרסום כתבות בעיתונים מקומיים, עריכת סקרים שקריים, מתן ראיונות באמצעי התקשורת ועוד. לטענתה, לא נותרה לה ברירה אלא לבקש העברה מבית הספר.

 

ראש המועצה: פעלתי בתום לב


ראש המועצה הציג גרסה אחרת של הדברים. לטענתו, בית הספר אמנם לא היה במצב אידיאלי, אך השיפור במוסד החינוכי נבע מביטול חטיבת הביניים והפיכת בית הספר לבית ספר יסודי. לדבריו, לא היה לתובעת יד בשיפור שחל במקום. כמו כן, ראש המועצה הוסיף כי התקבלו כנגד התובעת "אין ספור" תלונות, והופעלו עליו לחצים כבדים ממורים אחרים, עובדי מועצה והורים, לדרוש ממשרד החינוך את העברתה. כמו כן, ראש המועצה הוסיף כי גם אם בית המשפט ימצא את הדברים היושבים בבסיס התביעה כ"לשון הרע", עומדת לו חסינות היות והוא עובד ציבור.


בית המשפט קבע כי דין התביעה להידחות. בפסק הדין נכתב כי הדברים אשר נאמרו ופורסמו על ידי הנתבע במקרה דנן היו ביקורת אשר נמתחה על התובעת בתום לב. מדובר בפרסומים אשר נעשו על ידי הנתבע מתוקף תפקידו כראש מועצת קציר ובית המשפט קבע כי לא הוכח, כטענת התובעת, "מסע רדיפה אישי". כמו כן, נקבע כי הנתבע נהנה במקרה דנן מ"חסינות מפני הגשת תביעות כנגד איש ציבור".


מהי חסינות איש ציבור?


סעיף 7א. לפקודת הנזיקין קובע כי לא תוגש תביעה נזיקית כנגד עובד ציבור בעקבות מעשה שעשה האחרון תוך מילוי תפקידו השלטוני. עם זאת, ניתן להגיש תביעה כנגד עובד ציבור כאשר פעולותיו היו מתוך כוונה לגרום נזק, או בשוויון נפש לאפשרות של גרימת נזק. במקרה דנן, הנתבע טען כי הוא פעל תוך כדי נאמנות לתפקידו הציבורי, ובמסגרת תפקידו. בית המשפט קבע כי עדותו מהימנה עליו.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה - 1965

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם או איגוד ומונע פרסומים שעלולים לפגוע ולגרום נזק. 

לשון הרע על ציבור - קבוצת אנשים, גוף, ארגון

השאלה המרכזית הצריכה להישאל, כך קובעת הפסיקה, הנה האם היחיד, בהיותו יחיד, נפגע מאותו פרסום שהשמיץ את כל הקבוצה? 

ייעוץ משפטי

מדוע מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לאחר מקרה תאונה ולא משנה אם נגרם נזק או לא? 

האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?

עוד קבעה השופטת כי המכתבים אינם שיח ושיג אקדמי על הערכות תלמידים הנהנים ממטרית חופש אקדמי. המכתבים נכתבו בתגובה על מכתבו של פרופ' בורט ופרופסורים אחרים ולא בהעברה רוטינית של הערכות על תלמידים. העמדתם כ"שיג ושיח אקדמי" היא או היתממות או ניסיון הסוואה. מרבית המכתבים עוסקת במנחה פרופ' בורט ורק חלק קטן מהם מתייחס לתובע.  

לשון הרע, כיצד מגיע בית המשפט להכרעה?

השאלה הראשונה אשר ישאל בית המשפט היא, האם המעשים המיוחסים לנתבעים עולים כדי פרסום לשון הרע. הבדיקה תעשה לפי היסודות הנמצאים בסעיפי החוק, שהוא הסעיף המגדיר מעשה של פרסום לשון הרע. לאחר בחינת המקרה לאור החוק והפסיקה ובאם התשובה תהא חיובית יבחן בית המשפט אם עומדת למפרסמים הגנה מן ההגנות המוקנות בפרק ג' לחוק. 

לשון הרע: הגנת אמת בפרסום

נתבעת בגין לשון הרע? מהי הגנת אמת בפרסום? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי הדין באתר ... 

לשון הרע: הגנת תום הלב

נתבע יהנה מהגנת סעיף 15 בהתקיים שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שהנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב. והתנאי השני הוא שהנתבע יוכל להצביע על כך ... 

פיצויים בגין לשון הרע

לאחר שקבע בית המשפט כי הנתבעים פרסמו כנגד התובעת פרסום שיש בו משום לשון הרע, ולא עומדות להם ההגנות שבפרק ג' לחוק, יעבור לדון בשאלת הפיצוי המגיע לתובעת בגין לשון הרע.  

פיצויים בגין זיוף פרופיל באתר האינטרנט דה מרקר

האם פרסום פרופילים מזויפים ברשת החברתית "דה מרקר קפה" מהווה הפרה של חוק איסור לשון הרע... 

לשון הרע במהלך דיון משפטי, האם ייתכן?

סעיף 13 לחוק קובע כי לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי פרסום על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.