ביקורת או לשון הרע?
דרגו את המאמר |
|
לשון הרע או ביקורת – פסק דין
ביקורת יכולה להיות לא אחת נוקבת וחריפה. האם דברי ביקורת עלולים לחרוג מהלגיטימיות העומדת בבסיסם, ולהוות עילה לתביעת לשון הרע של המבוקר כנגד המבקר? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט השלום בחדרה. מדובר בתביעת לשון הרע, אשר הוגשה על ידי א.א, שהועסקה במשך כשלוש שנים כמנהלת בית ספר יסוד בישוב קציר-חריש. בתחילה, התביעה הוגשה כנגד תושבים ביישוב אשר כיהנו בתפקידים שונים בוועד ההורים, וכנגד ראש מועצת קציר. בשלב מסוים, הגיעה התובעת להסדרים שונים עם ההורים והתביעה נותרה כנגדו של ראש המועצה בלבד.
קראו עוד בתחום:
- פרסום לשון הרע ללא שמות - האם פיצויים?
- עדות במשטרה אשר ניתנה בתום לב - האם יכולה להיות לשון הרע?
- האם פרסום אודות הגשת תלונה במשטרה הוא הוצאת לשון הרע?
- טען כי אדם יישב בכלא, ועשה זאת בתום לב - האם מדובר בלשון הרע?
התובעת טענה כי היא החלה לעבוד בבית הספר בתור מנהלת כאשר הישגי המוסד החינוכי היו בשפל. לטענתה, המשמעת של תלמידי בית הספר הייתה נמוכה, ובאופן כללי היה מצבו של מוסד הלימודים בכי רע, הן מבחינת מבנה והן מבחנה אקדמאית. לטענת התובעת, חל שיפור של ממש בבית הספר, וזאת בעקבות הנהגת תוכניות חדשות על ידה, ושינויים ארגוניים אשר יזמה.
חרף השיפור המשמעותי בהישגי התלמידים, ההורים וראש המועצה הביעו חוסר שביעות רצון מפעילותה של המנהלת. המנהלת טענה כי ההורים וראש המועצה לא הסכימו עם השינויים אשר היא ביקשה להנהיג במקום. לדבריה, הדברים התגלגלו עד מהרה לכדי סכסוך אשר כלל "מסע הכפשות" מצד ההורים בהנהגתו של ראש המועצה. מטרתו היחידה של ראש המועצה הייתה, לטענת המנהלת, "להביא לסילוקה מתפקידה". מעשיהם של הנתבעים, טענה האחרונה, כללו שליחת מכתבים, פרסום כתבות בעיתונים מקומיים, עריכת סקרים שקריים, מתן ראיונות באמצעי התקשורת ועוד. לטענתה, לא נותרה לה ברירה אלא לבקש העברה מבית הספר.
ראש המועצה: פעלתי בתום לב
ראש המועצה הציג גרסה אחרת של הדברים. לטענתו, בית הספר אמנם לא היה במצב אידיאלי, אך השיפור במוסד החינוכי נבע מביטול חטיבת הביניים והפיכת בית הספר לבית ספר יסודי. לדבריו, לא היה לתובעת יד בשיפור שחל במקום. כמו כן, ראש המועצה הוסיף כי התקבלו כנגד התובעת "אין ספור" תלונות, והופעלו עליו לחצים כבדים ממורים אחרים, עובדי מועצה והורים, לדרוש ממשרד החינוך את העברתה. כמו כן, ראש המועצה הוסיף כי גם אם בית המשפט ימצא את הדברים היושבים בבסיס התביעה כ"לשון הרע", עומדת לו חסינות היות והוא עובד ציבור.
בית המשפט קבע כי דין התביעה להידחות. בפסק הדין נכתב כי הדברים אשר נאמרו ופורסמו על ידי הנתבע במקרה דנן היו ביקורת אשר נמתחה על התובעת בתום לב. מדובר בפרסומים אשר נעשו על ידי הנתבע מתוקף תפקידו כראש מועצת קציר ובית המשפט קבע כי לא הוכח, כטענת התובעת, "מסע רדיפה אישי". כמו כן, נקבע כי הנתבע נהנה במקרה דנן מ"חסינות מפני הגשת תביעות כנגד איש ציבור".
מהי חסינות איש ציבור?
סעיף 7א. לפקודת הנזיקין קובע כי לא תוגש תביעה נזיקית כנגד עובד ציבור בעקבות מעשה שעשה האחרון תוך מילוי תפקידו השלטוני. עם זאת, ניתן להגיש תביעה כנגד עובד ציבור כאשר פעולותיו היו מתוך כוונה לגרום נזק, או בשוויון נפש לאפשרות של גרימת נזק. במקרה דנן, הנתבע טען כי הוא פעל תוך כדי נאמנות לתפקידו הציבורי, ובמסגרת תפקידו. בית המשפט קבע כי עדותו מהימנה עליו.