www.what2do.co.il

הכפשת שמו של אדם במסגרת תוכנית תחקירים בערוץ 2

דרגו את המאמר

הכפשת שמו של אדם במסגרת תוכנית תחקירים בערוץ 2

הכפשת שמו של אדם בתוכנית שומר מסך

 

במסגרת שידורי קדימונים לתוכנית "שומר מסך" עם העיתונאי אמנון לוי, שודרו מספר משרדים קצרים אשר הציגו אדם בתור נוכל המסייע לנאשמים בבית המשפט לתעבורה בעכו בעבור כסף.

 

על פי הקדימון, אדם זה פעל בשיטת עוקץ אשר במסגרתה נתן שוחד לנציגי החוק. במהלך התוכנית אשר שודרה בערוץ 2 התברר כי הטענות כלפי אדם זה אינן נכונות. בעקבות כך, הגיש המצולם תביעה כנגד ערוץ 2 ותוכנית שומר מסך תביעה נזיקית שעילתה לשון הרע והכפשת שמו הטוב.

 

 

הנתבעים טענו כי עומדות להם הגנת אמת בפרסום והגנת תום הלב. כמו כן, הנתבעים הוסיפו כי צפייה בתוכנית בשילוב עם הקדימונים מראה בבירור ששמו של התובע לא הוכפש כלל.בית המשפט קבע כי דין התביעה להתקבל וזאת משום שהצגתו של התובע כנוכל בקדימונים הייתה מבזה ומשפילה.

 

קדימונים לתוכנית הינם טקסט תקשורתי בפני עצמו

 

בפסק הדין נקבע כי קדימונים לתוכנית אינם תלויים בשידור הכתבה לגופה ויש להפריד בין הטקסטים התקשורתיים מבחינה משפטית. לאמור, הקדימונים במקרה דנן היוו הוצאת לשון הרע לכשעצמם. כמו כן, העיתונאי אמנון לוי העיד בעצמו כי אין ממש בדברים והתובע הינו אדם הגון שאיננו נוכל. מכאן נפלה גם טענתם של הנתבעים על כך שעומדת להם הגנת אמת בפרסום.

 

"הנתבעים נתנו אור לפרסום ב-38 קדימונים – כותרות – במהלך הימים שקדמו לשידור הכתבה. באוזני הצופים הדהדה ההזמנה לצפות בתכנית, שבה גילויים מרעישים על קיומו של נוכל המתהלך במסדרונות בית המשפט ומרמה אנשים אשר הועמדו לדין, אדם מושחת אשר חלף שלמונים מצליח להטות את כף המאזניים לטובת אותם נאשמים ולהשיג את התוצאה שלה הם מייחלים, היינו הסרת חרב שלילת רישיון הנהיגה מעל ראשם", נכתב בפסק הדין.


הגנת תום הלב, האמנם?


הנתבעים טענו כי חבים הם כלפי ציבור הצופים חובה מוסרית וחברתית לחשוף שחיתויות ועוולות. השופט קבע כי גם אם נניח שיש לקבל טענה זו, עדיין לא עומדת לנתבעים הגנת תום לב.

 

 

ראשית, הנתבעים הציגו במהלך הכתבה מקרה אחד ויחיד אך כינו את הנתבע כ"מלך בתי המשפט". דהיינו – הנתבעים השליכו על מקרה זה כאילו מדובר בתופעה רבת מעללים.

 

שנית, הפרסום הרחיק לכת והצעיד את התובע על פי תהום חרף העובדה שלא מדובר בנוכל. הצגת התובע ב-38 קדימונים שונים כמי שעושה תרגילי עוקץ ונוכלות חרגה מהתחום הסביר והיוותה הוצאת לשון הרע כנגדו בחוסר תום לב. לא זו אף זו, לחובת הנתבעים הודגש כי הדבר שפורסם לא היה אמת. חרף כך לא ננקטו אמצעים סבירים להיווכח אם מדובר באמיתות לפני אשר פורסמה הכתבה.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה - 1965

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם או איגוד ומונע פרסומים שעלולים לפגוע ולגרום נזק. 

לשון הרע על ציבור - קבוצת אנשים, גוף, ארגון

השאלה המרכזית הצריכה להישאל, כך קובעת הפסיקה, הנה האם היחיד, בהיותו יחיד, נפגע מאותו פרסום שהשמיץ את כל הקבוצה? 

ייעוץ משפטי

מדוע מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לאחר מקרה תאונה ולא משנה אם נגרם נזק או לא? 

האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?

עוד קבעה השופטת כי המכתבים אינם שיח ושיג אקדמי על הערכות תלמידים הנהנים ממטרית חופש אקדמי. המכתבים נכתבו בתגובה על מכתבו של פרופ' בורט ופרופסורים אחרים ולא בהעברה רוטינית של הערכות על תלמידים. העמדתם כ"שיג ושיח אקדמי" היא או היתממות או ניסיון הסוואה. מרבית המכתבים עוסקת במנחה פרופ' בורט ורק חלק קטן מהם מתייחס לתובע.  

לשון הרע, כיצד מגיע בית המשפט להכרעה?

השאלה הראשונה אשר ישאל בית המשפט היא, האם המעשים המיוחסים לנתבעים עולים כדי פרסום לשון הרע. הבדיקה תעשה לפי היסודות הנמצאים בסעיפי החוק, שהוא הסעיף המגדיר מעשה של פרסום לשון הרע. לאחר בחינת המקרה לאור החוק והפסיקה ובאם התשובה תהא חיובית יבחן בית המשפט אם עומדת למפרסמים הגנה מן ההגנות המוקנות בפרק ג' לחוק. 

לשון הרע: הגנת אמת בפרסום

נתבעת בגין לשון הרע? מהי הגנת אמת בפרסום? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי הדין באתר ... 

לשון הרע: הגנת תום הלב

נתבע יהנה מהגנת סעיף 15 בהתקיים שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שהנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב. והתנאי השני הוא שהנתבע יוכל להצביע על כך ... 

פיצויים בגין לשון הרע

לאחר שקבע בית המשפט כי הנתבעים פרסמו כנגד התובעת פרסום שיש בו משום לשון הרע, ולא עומדות להם ההגנות שבפרק ג' לחוק, יעבור לדון בשאלת הפיצוי המגיע לתובעת בגין לשון הרע.  

פיצויים בגין זיוף פרופיל באתר האינטרנט דה מרקר

האם פרסום פרופילים מזויפים ברשת החברתית "דה מרקר קפה" מהווה הפרה של חוק איסור לשון הרע... 

לשון הרע במהלך דיון משפטי, האם ייתכן?

סעיף 13 לחוק קובע כי לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי פרסום על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.