www.what2do.co.il

פגיעה בפרטיות בספר - פיצויים בסך 200,000 שקלים

דרגו את המאמר

פגיעה בפרטיות בספר - פיצויים בסך 200,000 שקלים

פגיעה בפרטיות ולשון הרע בספר

 

ת"א 3213/09

 

בית המשפט המחוזי פסק פיצויים בסך 200,000 שקלים עבור בת זוגו של סופר אשר חייה הפרטיים והאינטימיים נחשפו באופן ברור בספר פרי עטו של בן זוגה. כמו כן, בית המשפט קבע כי יש לגנוז את הספר בגין פגיעה בפרטיות והוצאת לשון הרע. מדובר אפוא בספר אשר מתוארים בו חייו של הכותב ומערכות היחסים של האחרון ניהל במרוצת השנים (לרבות מערכת היחסים עם התובעת).

 

      קראו עוד בתחום זה:

 

תיאור מערכת היחסים עם התובעת כלל גם פירוט לגבי חיי המין של האחרונה, תחביביה ועבודתה. כמו כן, תוארה עבודה אקדמאית אשר כתבה התובעת ואשר התפרסמה ברבים. עם הגשת התביעה, ולאחר שנמכרו כ-900 עותקים מתוך 4,000 עותקים שהופצו, הפסיק המוציא לאור להפיץ את הספר.

 

בית המשפט קבע כי יש לקבל את טענותיה של התובעת וזאת משום שבספר היו כלולים פרטים רבים אשר ייחדו אותה ואפשרו קישור בין דמותה הספרותית לדמותה האמיתית. לאמור, מי שמכיר את התובעת, היה יכול בנקל לקשר בין התובעת לבין הדמות שבספר, ובכך לדעת פרטים שונים אודות חייה הפרטיים. הנתבע ניסה לטעון כי הדברים בספר הינם פרי דמיונו ומבוססים על אירועים ואנשים המוכרים לו. בית המשפט דחה טענה זו בקובעו כי מדובר בפגיעה בפרטיות.

 

מה בין פגיעה בפרטיות לחופש הספרות?

 

בפסק הדין עסקה השופטת ארוכות במתח ובאיזון שבין ההגנה על הספרות, כערך דמוקרטי ראשון במעלה, ובין ההגנה על הפרטיות, כערך דמוקרטי נוסף. הנתבע הציג בפני בית המשפט חוות דעת מקצועית של שלושה מומחים, שני פרופסורים מהאוניברסיטה העברית, והסופרת מירה מגן. המומחים מטעם הנתבע היו סבורים באופן חד משמעי כי יש להגן על חופש הספרות ולהעניק לספר הגנה מוחלטת.

 

לטענתם, קביעה כי עסקינן בפגיעה בפרטיות, כמוה כפניה לעבר "מדרון חלקלק אשר יפגע קשות בחופש הביטוי". בית המשפט דחה קביעה זהו. בפסק הדין נכתב כי אכן יש להגן על חופש הביטוי, אך חופש הביטוי איננו חופש מוחלט לפגוע בפרטיותו של אדם.

 

"מדובר בשתי זכויות, אשר בדומה לשאר זכויות האדם, אינן זכויות מוחלטות העומדות במלוא היקפן ונהנות מהגנה כוללת מצד בית המשפט", נכתב בפסק הדין, "פעמים רבות בדמוקרטיה, נאלצת זכות אחת לסגת מפני זכות אחרת, וזאת בהתאם לנסיבות המקרה". במילים אחרות, העדפת הזכות לחופש הספרות באופן מוחלט, על פני הזכות להגנה על הפרטיות, תהפוך את הספרים למקור אפשרי להוצאת לשון הרע בחסות "החופש האמנותי".

 

טענת "בדיון" ואי הוכחתה

 

עם זאת, מתן עדיפות לזכות השנייה עלולה לפגוע קשה בחלק גדול מיצירות האמנות. השופטת קבעה למעשה כי יש לאזן את הזכויות הנ"ל, וזאת בהתאם לנסיבות כל מקרה ומקרה באופן ספציפי. במילים אחרות, כאשר הסופר טוען כי הדברים אינם עוסקים בפלוני, ונטענת אפוא טענת "בדיון", הפגיעה בפרטיות תימנע רק כאשר טענת הבדיון מופרכת באופן מוחלט וברור.

 

דהיינו, ככל שהתיאור של הדמות ביצירה רחוק יותר מהתובע את פרטיותו, כך נחלשת באופן הדרגתי זכותו של התובע לזכות בפיצויים או במניעת הפצת היצירה. במקרה דנן, השופטת קבעה כי טענתו של הסופר לכך שהדברים לא כוונו כלפי התובעת נשללה מכל וכל. השופטת ציינה כי סביבתה הקרובה של התובעת יכולה באופן ברור לזהות אותה מתוך הכתוב. בניגוד לעדותו של התובע, אשר נקבע על ידי בית המשפט כי הייתה "מתחמקת", עדותה של התובעת נתפסה בעיני השופטת כ"אמינה, מהימנה, עקבית, ישירה ומרשימה".

 

לחילופין, הנתבע ניסה לטעון כי התובעת הסכימה לפרסום הדברים. עם זאת, לא עלה בידיו להוכיח טענה זו והיא נדחתה בבית המשפט. השופטת ציינה כי עסקינן בפגיעה קשה בפרטיותה של התובעת ועל כן היה על הנתבע להוכיח כי הושגה הסכמה לדעת מפורשת אשר הייתה יכולה להכשיר את הפגיעה האמורה בפרטיות.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

חוק איסור לשון הרע, התשכ"ה - 1965

חוק איסור לשון הרע נועד להגן על כבודו של אדם או איגוד ומונע פרסומים שעלולים לפגוע ולגרום נזק. 

לשון הרע על ציבור - קבוצת אנשים, גוף, ארגון

השאלה המרכזית הצריכה להישאל, כך קובעת הפסיקה, הנה האם היחיד, בהיותו יחיד, נפגע מאותו פרסום שהשמיץ את כל הקבוצה? 

ייעוץ משפטי

מדוע מומלץ לקבל ייעוץ משפטי לאחר מקרה תאונה ולא משנה אם נגרם נזק או לא? 

האם המכתבים ודרך הפצתם מהווים לשון הרע ופגיעה בפרטיות?

עוד קבעה השופטת כי המכתבים אינם שיח ושיג אקדמי על הערכות תלמידים הנהנים ממטרית חופש אקדמי. המכתבים נכתבו בתגובה על מכתבו של פרופ' בורט ופרופסורים אחרים ולא בהעברה רוטינית של הערכות על תלמידים. העמדתם כ"שיג ושיח אקדמי" היא או היתממות או ניסיון הסוואה. מרבית המכתבים עוסקת במנחה פרופ' בורט ורק חלק קטן מהם מתייחס לתובע.  

לשון הרע, כיצד מגיע בית המשפט להכרעה?

השאלה הראשונה אשר ישאל בית המשפט היא, האם המעשים המיוחסים לנתבעים עולים כדי פרסום לשון הרע. הבדיקה תעשה לפי היסודות הנמצאים בסעיפי החוק, שהוא הסעיף המגדיר מעשה של פרסום לשון הרע. לאחר בחינת המקרה לאור החוק והפסיקה ובאם התשובה תהא חיובית יבחן בית המשפט אם עומדת למפרסמים הגנה מן ההגנות המוקנות בפרק ג' לחוק. 

לשון הרע: הגנת אמת בפרסום

נתבעת בגין לשון הרע? מהי הגנת אמת בפרסום? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי הדין באתר ... 

לשון הרע: הגנת תום הלב

נתבע יהנה מהגנת סעיף 15 בהתקיים שני תנאים מצטברים. התנאי הראשון הוא שהנאשם או הנתבע עשה את הפרסום בתום לב. והתנאי השני הוא שהנתבע יוכל להצביע על כך ... 

פיצויים בגין לשון הרע

לאחר שקבע בית המשפט כי הנתבעים פרסמו כנגד התובעת פרסום שיש בו משום לשון הרע, ולא עומדות להם ההגנות שבפרק ג' לחוק, יעבור לדון בשאלת הפיצוי המגיע לתובעת בגין לשון הרע.  

פיצויים בגין זיוף פרופיל באתר האינטרנט דה מרקר

האם פרסום פרופילים מזויפים ברשת החברתית "דה מרקר קפה" מהווה הפרה של חוק איסור לשון הרע... 

לשון הרע במהלך דיון משפטי, האם ייתכן?

סעיף 13 לחוק קובע כי לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי פרסום על ידי שופט, חבר של בית דין דתי, בורר, או אדם אחר בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית על פי דין ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.