בג``ץ פסל שידורה של פרסומת לזכר גוש קטיף בגלל המילה ``גירוש``
דרגו את המאמר |
|

פרסומת לזכר גוש קטיף נפסלה בשל המילה "גירוש"
פינוי ההתיישבות היהודית מגוש קטיף ורצועת עזה בשנת 2006 יכולה להיקרא "גירוש" ברבים, כך עולה מהחלטת בג"ץ היום בבוקר (28.10.09). עם זאת, באותה נשימה דחה בג"ץ את שידורה של פרסומת אשר התעדה לקדם את מוזיאון גוש קטיף בעיר הבירה, משום שהכילה את הביטוי "גירוש".
נשוא התובענה היינו עתירה של "המטה להצלת העם והארץ" אשר דרש מהרשות השנייה לפרסם תשדיר בנושא תוכנית ההתנתקות בו הציבור מתבקש להדליק נרות זיכרון לזכרה של ההתיישבות היהודית ברצועת עזה ונאמר בו כי "ביום צום תשעה באב, יש להדליק נר זיכרון לזכר גירוש גוש קטיף".
קראו עוד...
מאמר בנוגע ל"בעיה הדמוגרפית" לא ייחשב כהסתה
תלונה נגד עורך הדין נגנזה, האם לשון הרע?
האם טוקבק יכול להיות הוצאת לשון הרע?
השופט מצטט את מילון אבן שושן
שופט בית המשפט העליון, אליקים רובינשטיין קבע כי השימוש בביטוי "גירוש" בכדי לתאר אדם אשר הוצא בכפייה מביתו כאשר הוכנס לשם מלכתחילה על פי חוק - הינו לגיטימי. רובינשטיין נתלה באילן גבוה ונתן בפסיקתו ציטוט ממילון אבן שושן אשר מגדיר את המילה גירוש כ-"שילוח, הרחקה בכוח, גזרת גלות". עם זאת, השופט כתב בפסק הדין כי כאשר בסוגיות משפטיות עסקינן, יש צורך לשים לב כי מדובר בסוגיה פוליטית ממדרגה ראשונה, כאשר מצידו האחד של המתרס נמצאים המתנגדים לשימוש במילה "גירוש" אשר מגדירים אותה כתפיסה מדינית ההפוכה לתפיסתם, ומצידו השני העותרים.
"עתירה זו עניינה כביכול מלה אחת, והיא מקפלת בתוכה את אחד הפולמוסים הבולטים בציבור הישראלי בשנים האחרונות, קיצו של גוש קטיף", כתב השופט בפסק הדין.
השופט מתח ביקורת חריפה על הרשות השנייה וערוץ שתיים אשר התירו את שידור הפרסומת במידה ויומר בה השימוש במילה "גירוש" ויכובס לכדי המילה "פינוי". השופט הביע תרעומת האם ישנו מקום לשידור תשדיר בעל אופי פוליטי מובהק השנוי במחלוקת, ותהה האם התכוונה הרשות השנייה לעשות לעשות זאת מתוך מחשבה על התמורה הכספית או שמא טעמים פוליטיים בליבה. .