פגיעה בפרטיות עקב האזנות סתר, מתי תוגש תביעה לפיצויים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 3 דירוגים בציון ממוצע: 3.6 מתוך 5 |
חוק הגנת הפרטיות מגן על סוד שיחו של אדם וקובע כי חילול צנעה ופרטיות בגין האזנות סתר בלתי חוקיות היא עוולה אזרחית ואף פלילית. מטרת החוק היא להגן על זכותו של אדם להיעזב לנפשו, והוא אוסר צילום ללא הסכמה, מעקבים והאזנות סתר ואף אוסר על פרסום של מידע שהגיע באמצעות האזנות סתר ושימושו כראיה בבית משפט.
הזכות לפרטיות מעוגנת כזכות יסוד חוקתית בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו, בחוק הגנת הפרטיות ובחוק האזנת סתר משנת 1979. חוק האזנת סתר קובע כי האזנה לשיחה פרטית באמצעות מכשיר טלפון או מכשיר טכנולוגי אחר שהמאזין אינו צד לה ולא בוצעה ברשות הרבים - אסורה. אולם אם המאזין לא צד לשיחה, אך היא בוצעה במקום ציבורי או פתוח אין מדובר בהאזנת סתר אסורה.
מטרת החוקים היא להגן מצד אחד על האזרח מפני חדירה לפרטיותו, לאסור על ציתות לשיחותיו ללא ידיעתו באמצעות האזנה לטלפון, או למכשור טכנולוגי אחר או באמצעות הטמנת מיקרופונים ולקבוע עונשים חמורים על האזנת סתר בלתי חוקית. מצד שני, החוקים נועדו להסדיר את ההליכים להאזנה על ידי הרשויות, כאשר יש בכך צורך מטעמים של ביטחון המדינה ומניעת ביצוע עבירות פליליות.
האזנות סתר חוקיות של רשויות הביטחון
חוק האזנת סתר מסמיך את המשטרה לבצע האזנות סתר לשם מניעת עבירות פליליות וגילוי עבריינים, לאחר קבלת אישור מנשיא בית משפט מחוזי למשך שלושה חודשים בלבד, ומעת לעת ניתן להאריך את האישור. כאשר האזנת סתר נעשית על ידי הרשויות, באישור בית המשפט, מדובר בהאזנות חוקיות, לכן אין מקום להגיש תביעה לפיצויים בגין פגיעה בפרטיות.
עם זאת, האזנה לשיחות טלפון או לכל שיחה אחרת ללא הסכמת הצד השני מהווה פגיעה בוטה בזכות לפרטיות, האזנות סתר שאינן מבוצעות על ידי הרשויות אינן חוקיות, אך נפוצות בעיקר במסגרת הליכי גירושין, לצורכי ריגול מסחרי, לצרכים פוליטיים וכדומה, והן מבוצעות בדרך כלל על ידי חוקרים פרטיים, כדי להשיג מידע עבור מזמיני החקירה.
תביעה אזרחית בגין האזנות סתר לא חוקיות
חוק האזנת סתר קובע עונש מרבי בגין האזנות סתר בלתי חוקיות של חמש שנות מאסר, ואף מאפשר לשלול את רישיונו של חוקר פרטי שהורשע בהאזנות סתר בלתי חוקיות. מלבד ההליך הפלילי, אדם שהוקלט שלא כדין יכול לפנות לבית המשפט ולהגיש תביעה אזרחית לפי חוק הגנת הפרטיות, שקובע פיצויים של עד 50,000 שקלים גם ללא הוכחת נזק.
החוק מתייחס להאזנות במגוון רחב של אמצעים טכנולוגיים כגון: מכשירים סלולריים, פקס, קו מחשב ועוד. וכן מחייב את השב"כ והמשטרה לדווח על האזנות סתר שהם מבצעים לוועדה משותפת של ועדת חוץ ובטחון וועדת חוקה, חוק ומשפט, חוץ מהאזנות שהדיווח בהן חסוי.
מידע שנקלט בדרך של האזנת סתר, בידי מי שאינו רשאי לקבל היתר להאזנת סתר, לא יהיה קביל כראיה בבית משפט, מלבד בהליך פלילי בשל עבירה של האזנת סתר, ובהליך פלילי בשל פשע חמור, אם בית משפט הורה על קבילותה לאחר ששוכנע כי הצורך להגיע לחקר האמת עדיף על הצורך להגן על הפרטיות.