מהי נכות תפקודית וכיצד מחשבים אותה?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
נכות תפקודית היא דרגת אי כושר השתכרות בעבודה או בתפקוד משק בית. אובדן כושר השתכרות או תפקוד במשק בית בשיעור של 50% ומעלה מאפשר זכאות לקצבת נכות. ההבדל בין נכות רפואית לנכות תפקודית, הוא שנכות רפואית מובילה לבחינת צרכים רפואיים, שיקומיים וסיעודיים מול גופים כמו המוסד לביטוח לאומי. לעומת הקביעה הרלוונטית של נכות תפקודית שהיא בחינת הירידה בכושר ההשתכרות.
מהי נכות תפקודית?
נכות תפקודית יכולה לבוא לידי ביטוי באופנים שונים, כמו למשל: חשיפה במקום עבודה לחומרים שהעובד פיתח כלפיהם רגישות, יוצרת אי כושר מלא לאותו מקום עבודה או לתפקידים דומים. או פגיעה קלה באיבר שהוא כבר פגוע, יכולה להיות הגורם לחוסר תפקודו של הנפגע, כמו במקרה של תסמונת התעלה הקרפלית, כאשר תפקוד כף היד עלול לרדת משמעותית בשל אירוע חריג, בעוד שכל פגימה בנפרד אינה משפיעה באופן גורף.
דרגת אי כושר נבחנת לאחר שנקבעו אחוזי נכות. על ידי ועדה רפואית. נכות תפקודית נקבעת על ידי מומחים רפואיים ובית המשפט קובע את הפיצוי הכספי. כדי לקבל קצבת נכות, יש לעמוד בשיעור מסוים של נכות רפואית, ובמקביל לעמוד בשיעור מינימלי של נכות תפקודית. לצורך קביעת נכות תפקודית בוחן בית משפט את גיל הנפגע, השכלה מקצועית ואקדמית, עיסוק, מקום עבודה, תכניות מקצועיות לעתיד שתוכננו לפני הפגיעה, אפשרות להסבה מקצועית, דרכי שיקום, הפסד כושר השתכרות עתידי ועוד פרמטרים רלוונטיים לבחינת יכולת השתכרות עתידית.
שיעורי קצבת נכות
שיעור קצבת נכות מלאה הוא 2,342 שקלים. אדם שנקבעה לו דרגת אי כושר בשיעור שנעה בין 60% עד 74% זכאי לקצבת נכות חודשית חלקית לפי דרגת אי כושר. ניתן לקבל תוספת לקצבה החודשית משולמת, בהתאם לאחוזי הנכות הרפואית במקרים הבאים: בדרגת אי כושר בשיעור של 75% ומעלה, בנכות רפואית בשיעור של 50%, ובתנאי שהנפגע לא שוהה במוסד סיעודי או שיקומי.
כיצד נקבעת נכות תפקודית?
ברוב המקרים נקבעת הנכות התפקודית על דרך השלילה, והמומחים הרפואיים בודקים מה הנפגע אינו יכול לעשות, מה קשה לו ומה אסור לו לעשות, כמו הרמה של חפצים כבדים, קושי להתכופף וכדומה. לא קיימת הגדרה לדרגות נכות השונות של אי היכולת, אולם ניתן לחלק אותה, לשלוש דרגות חומרה מרכזיות:
דרגה ראשונה: אי כושר יחסי מאוד ובלתי מוחלט, הקשור במה קשה לנפגע לבצע. כלומר האם הוא נמנע בשל כאבים מלעשות תנועה מסוימת, או עקב הגבלה בתנועה, האם הוא סובל מקשיים בריכוז, נמנע מנסיעות ממושכות בשל דליפת שתן ועוד.
דרגה שנייה: הגבלה מלאה המוגבלת למצבים מסוימים, כמו: הרמת משאות כבדים, הליכה ועמידה ממושכת, פתרון בעיות מורכבות, הדפסה ועוד.
דרגה שלישית: דרגת נכות תפקודית משמעותית, שיכולה להיות גדולה יותר מהנכות הרפואית, כמו מאמצים קשים עקב אי ספיקת לב, אי ספיקת כליות או כבד, חשיפה לחומרים מסוימים בגין תופעות אלרגיות, אי יכולת לעבוד במשמרות לאחר אירוע מוחי ועוד.
אי כושר לתפקוד במשק בית
דרגת אי כושר לתפקד במשק בית נקבעת על פי מידת ההשפעה של הליקויים הרפואיים על כושר הנפגע או הנפגעת לתפקד במשק בית רגיל. הבדיקה נערכת על ידי רופאים, עובדים סוציאליים ומרפאים בעיסוק, ונקבעת על פי הממצאים הרפואיים, נתונים האישיים ורקע משפחתי והערכה תפקודית במטבח, בניקיון ובארגון.