פסיקת כאב וסבל כאשר הנפגע לא מודע למצבו, האמנם?
דרגו את המאמר |
|

פיצויים עבור כאב וסבל כאשר הנפגע חסר מודעות למצבו
בית המשפט העליון הגדיל את סכום הפיצויים אשר מדינת ישראל תשלם לתושב ג'נין בגין נזקי גוף שנגרמו לו בעקבות ירי בראשו בשוגג. השופטים הגדילו באופן משמעותי את הפיצוי בגין הכאב והסבל של התובע ואביו. מדובר במקרה בו התובע נפצע כאשר כדור טועה פגע בראשו בעודו נוהג ברכב.
לאחר שבחן את עדויות מומחים, קבע בית המשפט המחוזי כי יש להעמיד את שיעור נכותו הרפואית המשוקללת של המערער על 80.72%. נכות זו הורכבה מנכות רפואית בשיעור של 76.2% בתחום הנוירולוגיה, שמרביתה נבעה מהפרעה קשה ביכולתו של התובע לתקשר עם סביבתו.
קראו עוד בתחום:
- שוטר ירה על רעול פנים, האם פיצויים מהמדינה בגין נזקי גוף?
- אחריות על כלב תוקף גם באופן זמני, האמנם?
- האם צעיר פלשתינאי יזכה לפיצויים מהמדינה בגין ירי בטעות של חיילי צה"ל?
- נוסעת בנמל התעופה בן גוריון שברה יד בשירותים - האם פיצויים?
בית המשפט לא קבע לתובע כל נכות בתחום הפסיכיאטרי, וזאת משום שחוסר יכולתו של התובע לתקשר עם סביבתו הקשה על ביצוע הבדיקה. כמו כן, צוין עוד כי מגבלת התקשורת הנ"ל השפיעה גם על דרך קביעת שיעור הנכות הנוירולוגית של התובע (שכן לא ניתן היה להעריך את יכולתו הקוגניטיבית).
לגבי נכותו התפקודית של התובע, בית המשפט העמידה על 85%, וזאת לאחר שקבע כי ביכולתו של האחרון לבצע פעולות פשוטות ואביו יוכל להיעזר בו בחנות בגדים שבבעלותו. בעבור הכאב והסבל של התובע, פסק עבורו בית המשפט סכום של 350,000 שקלים.
סבלו של עני אינו שונה מסבלו של עשיר
התובע הגיש, באמצעות אביו, ערעור על פסק הדין בנוגע לשיעור הפיצויים. בית המשפט העליון קיבל, כאמור, את הערעור וקבע כי יש להרים את סך הפיצויים אשר נקבעו לתובע בגין נזקיו השונים. בעניין הכאב והסבל, נקבע כי הסכום יעמוד על חצי מיליון שקלים.
בפסק הדין נכתב כי בית המשפט המחוזי התייחס בהרחבה לרמת החיים החומרית והיוקר באזור ג'נין, אזור מגוריו של התובע. עם זאת, אין ברמת החיים החומרית של ניזוק טרם הפגיעה כדי ללמד על מידת סבלו בנזקו. "כאבו של העני אינו פחות בשל עוניו", נכתב בפסק הדין, "אדרבא, הפיצויים בגין כאב וסבל מבטאים דווקא את אותם נזקים שאינם כספיים. אין דבר בין הסבל שהוא מנת חלקו של אדם שאינו יכול לקיים תקשורת משמעותית עם הקרובים לו לבין יוקר המחייה במקום מגוריו".
- תביעה נגד רשות מקומית בדבר פציעה מזיקוק בעיד אל פיטר
- אחריות רשות הטבע והגנים בגין נפילה של מטייל מצוק, האמנם?
- שנים לאחר תאונה בפארק מים במהלך משחק ילדים - פיצויים לנפגעת
המדינה טענה כי יש להתחשב בעובדה שהמערער כלל אינו מודע למצבו ועל כן אין לפסוק עבורו כאב וסבל ברמה גבוהה זו. למעשה, השאלה המשפטית הייתה – מהו האיזון הראוי בין מודעותו של נפגע למצבו, לבין הכאב והסבל אותם הוא חש (או לא).
השופט ריבלין ציין כי מדובר בשאלה אשר טרם קיבלה תשובה אחת בפסיקה. עם זאת, השופט הפנה בפסק הדין לפסיקתו בעניין אחר (אגבבה נ' המועצה המקומית פרדס חנה-כרכור) ובו עמד הוא על כך שניזוק אשר נגרמה לו פגיעה קוגניטיבית קשה, אשר בשלה הוא נעדר מודעות למצבו, אין ספק כי ראוי להיטיב את הנזק הבלתי ממוני שנגרם לו.