פרסום שמות בפסקי דין וצו איסור פרסום, אימתי?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

פרסום פרטים אישיים בתוך פסק דין
היום, בעידן האינטרנט פסקי דין רבים מוצאים את דרכם לעיני כל ללא הגבלה כלשהי. אדם אשר עבר הליך משפטי מוצא את שמו באתרי משפט רבים לרבות מאגרי פסקי דין הפתוחים לעיני הציבור. במקרים מסוימים חושף פסק הדין פרטים אישיים אודות צד בהליך אשר גורמים לאי נעימות.
מה עם הפרטיות שלנו? כיצד אפשר אם בכלל להסיר שמות מכל פסקי הדין המופיעים באתרים באינטרנט? במאמר זה נשתדל לתת סקירה משפטית אודות האפשרויות העומדות בפניך.
פרסום פסקי דין עם שמות ופרטים, האם זה חוקי?
סעיף 3 לחוק יסוד השפיטה וסעיף 68 לחוק בתי המשפט קובעים את עיקרון פומביות ואת החריגים לו. בית משפט ידון בפומבי, אלא אם נקבע אחרת בחוק או אם בית המשפט הורה אחרת ע"פ חוק.
אין הוראה בחקיקה המתייחסת במפורש לפרסום פסקי דין של בתי המשפט. סעיף 70 לחוק בתי המשפט מתייחס לפרסום דברים הנוגעים לדיוני בתי המשפט וקובע כי אין לפרסם דבר על דיון שהתנהל בבית משפט בדלתיים סגורות אלא ברשות בית המשפט.
הכלל לגבי פרסום פסקי דין הוא, אם כן, שאין כל מניעה לפרסם דבר על דיון שהתנהל בדלתיים פתוחות, ואכן פסקי הדין המתפרסמים כוללים את פרטי כל המעורבים בהליך, אלא אם הדיון התנהל בדלתיים סגורות או שבית המשפט החליט על איסור פרסום (לבית המשפט יש סמכות לאסור פרסום בקשר לדיוני בית המשפט לשם הגנה על בטחון בעל דין, עד או אדם אחר או לשם מניעת פגיעה חמורה בפרטיות של אחד מהם ומטעמים נוספים, אך מתברר שלא נעשה שימוש של ממש בסמכות זו).
צנעת הפרט וחוק הגנת הפרטיות
פסקי הדין המפורסמים כוללים שמות של בעלי דין, עדים ואנשים אחרים. פסקי הדין כוללים פרטים אישיים שפרסומם תוך זיהוי הצדדים פוגע פעמים רבות בצנעת הפרט של אותם אנשים. פסקי הדין נשמרים עלי ספר ובקבצים ממוחשבים למיניהם המאפשרים חיפוש קל ופשוט על אדם.
חוק הגנת הפרטיות מגדיר פגיעה בפרטיות בין היתר כפרסום דבר הנוגע לצנעת חייו האישיים של אדם או למצב בריאותו או להתנהגותו ברשות היחיד. פרסום שמות בפסקי הדין מהווה לפי הגדרה זו פגיעה בפרטיות. מבחינה משפטית, עומדת אמנם לפרסום כזה הגנה כפרסום שהוא דין וחשבון נכון והוגן על דברים שנאמרו בישיבה פומבית של בית משפט, אך ההגנה המשפטית אינה משנה את העובדה שיש בפרסום כזה כדי לפגוע בפרטיותם של אנשים.
פרסום שמות והקשר לחוק המרשם הפלילי
פרסום שמות של מורשעים בפסקי דין ללא הגבלת זמן סותר אף את עקרונות חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשמ"א-1981, אשר מתיר מסירת מידע על הרשעות ועונשים רק לגורמים מסוימים, וכן מאפשר אחרי תקופות הקבועות בחוק התיישנות ומחיקה של פרטים מהמרשם, כדי לאפשר לאדם שיקום, השתלבות בחברה ופתיחת דף חדש.
הצעת חוק בעניין
לאחרונה, הוגשה הצעת חוק ע"י ח"כ ניסן סלומינסקי לתיקון חוק בתי המשפט בעניין פרסום שמות בפסקי דין. בהצעת החוק נאמר כי " מוצע להוסיף לחוק בתי המשפט סעיף אשר יקבע שבפרסום פסק דין של בית המשפט לא יצוינו שמות של בעלי דין, עדים ואנשים אחרים שלקחו חלק בהליך המשפטי, אלא ברשות בית המשפט ומטעמים מיוחדים שיירשמו.
יצויין כי חוק בתי המשפט מאפשר לשר המשפטים לקבוע בתקנות הוראות בענין פרסום פסקי דין (ס’ 83 לחוק בתי המשפט) אך לאור חשיבות עקרון פומביות הדיון והמסורת ארוכת השנים של פרסום שמות בעלי הדין בפסקי הדין, מוצע ששינוי זה ייעשה בחקיקה ראשית.
מה אפשר לעשות עד שיאושר החוק?
ניתן לפנות בבקשה לאיסור פרסום השם בפסק הדין. את הבקשה יש להגיש לבית המשפט בו התנהל הליך. מומלץ לפנות אל עורך דין על מנת לקבל ייעוץ מקצועי בנושא.