נפגעי חרדה עקב מלחמה
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 2.0 מתוך 5 |

בעת נפילת רקטה, אנשים רבים חווים סכנה מיידית לעצמם או לקרוביהם, חלקם נכנסים למצב חרדה. במדריך זה, שנכתב ופורסם באתר הממשלתי לתושבי הדרום ובשיתוף עם עמותת נט"ל, תוכלו ללמוד מהי חרדה, כיצד ניתן לטפל בה, לאן פונים לעזרה ומהן הזכויות שמגיעות לכם כנפגעי חרדה.
מהי חרדה?
חרדה היא תגובה טבעית, פיזית ונפשית למצבי לחץ, שמסייעת להתמודד עם מצבים מסוכנים. מנגנון החרדה חיוני, מכיוון שהוא מתריע מפני סכנות וגורם לנו להיות ערניים יותר, לנהוג בזהירות במצבים שדורשים זאת ולמצוא כוחות להתמודד עם הסכנה.
ניתן לחלק את החרדה לשני סוגים:
חרדה רציונאלית – מתרחשת בתגובה לאיום שהוא חיצוני, מוכר, מוגדר ושמקורו לא בקונפליקט פנימי
חרדה לא רציונאלית – מתרחשת ללא סיבה שנראית לעין וקשורה לגורם פנימי לא מודע ברובו. לדוגמה: פחד ממקומות סגורים, פחד מגבהים.
כיצד מזהים נפגע חרדה מיד לאחר אירוע?
בעת האירוע הטראומטי עצמו, נפגע חרדה יכול להגיב באחת או יותר מהדרכים הבאות:
קפאון, פחד, נשימה מואצת, הזעה, סחרחורת, רעידות, זעם, כאבי ראש, קוצר נשימה, כאבי בטן.
אמצעים להפחתת החרדה מיד לאחר האירוע
ברוב המקרים, לאחר נפילת רקטה יגיעו למקום גם אנשי מקצוע שיגישו עזרה ראשונה לנפגעי חרדה. גם הסביבה הקרובה יכולה לעזור לנפגע בהפחתת רמת החרדה:
דאגו לצרכיו הבסיסיים של הנפגע: אוכל, שתייה ושינה, זאת מכיוון שהגוף צריך כוחות כדי להתמודד עם הטראומה. דברו ודובבו את הנפגע: תשאלו אותו מה קרה ומה הוא מרגיש, כדי לתת לגיטימציה לתחושות. דברו בגובה העיניים ואל תניחו שאתם יודעים איך הוא מרגיש.
התמודדות אישית
רבים מנפגעי החרדה ממשיכים לסבול מהסימנים לאורך זמן. לצד הטיפול המקצועי, ניתן להתמודד גם באופן אישי. ההתמודדות האישית יכולה לסייע לכך שאיכות חייכם לא תיפגע.
קיימות מספר דרכים להתמודדות אישית עם חרדה, רובן פשוטות ובסיסיות, ועם זאת גם חשובות ותורמות לתהליך ההתמודדות.
- איכלו ארוחות בריאות ומסודרות – כדי לספק לגוף את החומרים שדרושים לו כדי להתמודד עם מתחים ולחצים
- עשו פעילות אירובית – ההתעמלות משחררת כימיקלים שמסייעים להירגע ולהרגיש טוב
הרבו במנוחה – המנוחה תעניק לכם כוח ואנרגיה. אפשר להיעזר בתרגילי הרגעה מסוגים שונים כגון דמיון מודרך, יוגה או מדיטציה. - שמרו על שגרה וסדר – שגרה וסדר נותנים תחושה שיש לנו שליטה בחיים. אפשר להתחיל למשל ללכת לישון ולהתעורר בשעות קבועות, ולקבוע תכנית ברורה ליום המחרת.
- קבעו לעצמכם מטרות מציאותית – חלקו את הבעיה שאתם מתמודדים איתה לחלקים קטנים, כך שתוכלו להתמודד איתם בהצלחה.
- דברו עם חברים ובני משפחה – שיתוף אחרים במה שעובר עליכם לא מעיד על חולשה אלא יכול לסייע לכם להתמודד. עזרו לקרוביכם להבין מה מתאים לכם ומה לא.
- לימדו על חרדה – ככל שאתם והסובבים אתכם תבינו טוב יותר את המצב ואת הקשיים שנלווים אליו, כך תוכלו להתמודד טוב יותר עם הבעיות שבהן אתם נתקלים מדי יום.
- אל תשתמשו בחרדה כתירוץ – דבר לא יכול לשמש לכם כתירוץ לפגוע באחרים או בעצמכם.
מיצאו עיסוק יצירתי – יצירתיות מפעילה את החלקים הבריאים בנפש ותורמת משמעותית לתהליך השיקום. מידע נוסף בנושא התמודדות אישית תוכלו למצוא באתר נט"ל.
תהליך הטיפול בנפגעי חרדה
מיד לאחר אירוע נפילת רקטה מגיע לשטח צוות חירום שמורכב מנציגים של השירות הפסיכולוגי המקומי או של מרכזי חוסן, אם קיים מרכז כזה ברשות. הצוות יוצר קשר עם הנפגעים ובני משפחותיהם במקום האירוע, מעניק טיפול ראשוני לנפגעי החרדה וכן דואג לפנותם לבית חולים במידת הצורך.
נפגעי חרדה זכאים לקבל טיפול נפשי גם אם לא הגישו תביעה להכרה כנפגעי פעולות איבה. הטיפול ניתן בשלושה שלבים:
- ראיון טלפוני עם פסיכולוג מוסמך, שמתבצע כ-72-48 שעות לאחר שהנפגע שוחרר מהטיפול הראשוני בבית החולים או במרכז חוסן.
- במידה ובעקבות שיחת הטלפון, הפסיכולוג מגיע למסקנה שהנפגע זקוק לטיפול נפשי, הנפגע מופנה לפגישה חד-פעמית אישית עם מטפל מוסמך (פסיכולוג, פסיכיאטר או עובד סוציאלי) במסגרת שמוכרת על ידי הביטוח הלאומי: מרכז חוסן או השירות הפסיכולוגי המקומי.
- אם התקבלה החלטה שהנפגע זקוק להמשך טיפול – הוא יהיה זכאי לקבל 12 טיפולים נפשיים פרטניים במימון ביטוח לאומי במרכז חוסן או בשירות הפסיכולוגי המקומי, וזאת ללא צורך להגיש תביעה למוסד לביטוח לאומי.
תביעה להכרה כנפגע פעולות איבה
כדי להתחיל בתהליך הכרה כנפגע פעולות איבה על ידי ביטוח לאומי יש לפנות למוסד לביטוח לאומי באופן ישיר או באמצעות מרכז חוסן. יש להגיש למוסד לביטוח לאומי את המסמכים הבאים:
טופס הודעה על פגיעה בפעולת איבה ותביעה לתגמול רפואי אישורים רפואיים מגורמים מטפלים מורשים (בית חולים, מרכז חוסן, שירות פסיכולוגי ברשות המקומית).
יש לצרף צ’ק מבוטל או אישור מהבנק עם פרטי החשבון וסניף הבנק של התובע. את התביעה יש להגיש שנה מיום הפגיעה לסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום מגוריכם. לאחר קבלת התביעה יפנה המוסד לביטוח לאומי לרשות המאשרת במשרד הביטחון, שתקבע אם הנזק נגרם כתוצאה מפעולת איבה. אם הקביעה היא שיש קשר פגיעת החרדה לפעולת האיבה, התביעה תועבר לוועדה רפואית במוסד לביטוח לאומי, כדי שלקבוע את דרגת הנכות של הנפגע. מידע נוסף על אופן הגשת התביעה תוכלו למצוא באתר המוסד לביטוח לאומי.
הזכאות לתגמול בתקופת הטיפול הרפואי
נפגע חרדה שהוכר כנפגע פעולות איבה זכאי להטבות ולשירותים השונים להם זכאי כל נפגע איבה. נפגעי חרדה שיימצאו על ידי רופא כמי שאיבדו את כושר עבודתם זכאים במשך אותה תקופה לקבל תגמול טיפול רפואי, זאת בתנאי שאין גורם אחר המשלם במקביל פיצוי כספי אחר.
מתגמול זה ינוכו קצבאות אחרות המשולמות לנפגע החרדה באותה תקופה.
משך תקופת התגמול מוגבלת לתשעה חודשים אלא אם נפגע החרדה יימצא זכאי על ידי ועדה מיוחדת להמשך קבלת תגמול זה.
תגמול לפי דרגת הנכות
נפגע פעולת איבה, שהוכר על ידי הרשות המאשרת במשרד הביטחון, יוזמן להופיע לפני ועדה רפואית, שתקבע את דרגת נכותו לפי חומרת הפגיעה, זאת לאחר שקיבל תגמול טיפול רפואי והגיש טופס בקשה לקביעת דרגת נכות. גובה התגמול יחושב על פי דרגת הנכות שתקבע:
- דרגת נכות בין 9%-0% – הנפגע לא זכאי לתשלום מהביטוח הלאומי.
- דרגת נכות בין 19%-10% – הנפגע זכאי לתגמול נכות חד-פעמי שנקבע לפי תעריף משרד הביטחון (חוק הנכים).
- דרגת נכות של 20% ומעלה – הנפגע זכאי לתגמול חודשי לפי חוק הנכים.
הקצבה תועבר לחשבון הבנק של התובע בכל ראשון לחודש עבור החודש הקודם. נפגע חרדה שמצבו אינו מאפשר לו להגיש את התביעה בעצמו יכול להעזר באדם אחר שמייצג אותו.
למידע נוסף על הוועדה הרפואית, חישוב דרגת הנכות ועוד היכנסו לאתר המוסד לביטוח לאומי.
ערעורים ושינוי דרגת נכות
אם אתם חשים כי חלה הדרדרות במצבכם ועברה חצי שנה מהיום בו קבעה הועדה את דרגת נכותכם יש באפשרותכם לערער ולבקש לבחון את ההחלטה מחדש. לבקשת הערעור יש לצרף אישורים רפואיים המעידים על השינוי שחל במצבכם. את הערעור יש למסור לבית הדין לעבודה בתוך שישה חודשים מיום קבלת ההחלטה הכתובה של המוסד לביטוח לאומי.
בסמכותו של המוסד לביטוח לאומי לבקש מדי שנה בדיקה חוזרת, שעל בסיס תוצאותיה עלולה להשתנות דרגת הנכות. יחד עם זאת, אם חל שינוי במצבכם, תוכלו לפנות ולבקש את הקדמתה של הבדיקה.
הזכאות לטיפול פסיכולוגי
כל נפגע חרדה, שהוכר כנפגע פעולות איבה זכאי לסיוע נפשי אותו יעניקו עובדי שיקום המוסמכים לכך מטעם המוסד לביטוח הלאומי. בנוסף, זכאים נפגעי חרדה למימון טיפול פסיכולוגי.
את הטבה זו זכאים לקבל :
בעלי דרגות נכות שנקבעו בין 10% ל-50% שמתקשים לתפקד עקב הפגיעה.
נפגעי חרדה שעובדי השיקום שלהם ממליצים על תוכנית שיקומית וטיפול לשיפור מצבם הנפשי.
בני הזוג או הוריו של נפגע החרדה שנמצא כי הטיפול בהם עשוי לסייע לשיפור תפקודו של הנפגע.
כיצד מקבלים עזרה במימון טיפול פסיכולוגי?
כדי לקבל עזרה במימון טיפול פסיכולוגי מביטוח לאומי יש לקבל הפניה מעובד השיקום המלווה, לאחר שהוא התרשם כי טיפול מסוג זה יכול לשפר את מצבו הרגשי והנפשי ולעזור בשיקומו של נפגע החרדה. עם קבלת האישור יופנה הנפגע למטפל מוסמך ללא תשלום, ולקראת סוף תקופת הטיפול תבחן האפשרות להמשיכו.
זכאות לסיוע בשיקום מקצועי
עובדי השיקום שמלווים את נפגעי החרדה יסייעו להם בבחירת מסלול שיקומי. תוכנית השיקום תותאם לפי כישורי הזכאי, יכולותיו הפיזיות ובהתאם להיצע בשוק העבודה. לצד השיקום המקצועי, מעמיד אגף השיקום לשירות כל הנפגעים ובני משפחותיהם קבוצות תמיכה ושירות מתנדבים.
מי זכאי לשיקום מקצועי?
הזכאים לשיקום מקצועי הם:
נפגעי חרדה בדרגת נכות מ-20% ומעלה שמקבלים קצבה חודשית ושאין להם מקצוע.
נפגעי חרדה שאיבדו את מקום עבודתם או אלה הזקוקים להסבה מקצועית עקב הפגיעה.
השיקום המקצועי יינתן בשני מסלולים
מסלול הכשרה מקצועית והשכלה גבוהה
שיקום כלכלי בעסק עצמאי
חזור למעלהזכאות להחזר הוצאות
נפגעי חרדה זכאים להחזר הוצאות הנובעות מהטיפול הרפואי. ההוצאות המוכרות על ידי המוסד לביטוח לאומי הן:
תרופות
החזר כספי עבור תרופות הקשורות לפגיעה או לטיפול הנובע ממנה, שלא מסופקות על ידי המוסדות הרפואיים הציבוריים. את הבקשה יש להגיש לסניף המוסד לביטוח לאומי ולצרף מרשם וקבלה מבית המרקחת.
נסיעות
החזר כספי עבור הוצאות נסיעה שמיועדות לקבלת טיפול רפואי. ההחזר ניתן רק בעבור נסיעות לטיפולים במוסדות רפואיים ציבוריים ועבור נסיעות לטיפולים הנמצאים בסמוך למקום מגוריכם.
את הבקשה יש להגיש לסניף המוסד לביטוח לאומי בצירוף אישור מהגוף המטפל,. כמו כן, יש לציין את מועד וסוג הטיפול וקבלות.
מידע נוסף על החזר הוצאות תוכלו למצוא באתר הביטוח הלאומי.
זכאות בני משפחות הנפגעים בהחזר הוצאות
מחלקת השיקום של המוסד לביטוח הלאומי מכירה גם בפגיעה בחיי בני משפחות הנפגעים ולפיכך מטפלת בהחזר ההוצאות לבני המשפחה של נפגעי פעולות איבה. הסיוע ניתן לבני משפחה מדרגה ראשונה (בני זוג, הורים, אחים או ילדים של הנפגע). גובה הסיוע נקבע בהתאם לחומרת הפגיעה והמצב המשפחתי.
על אילו הוצאות ניתן החזר לבני משפחות הנפגעים?
הביטוח הלאומי מחזיר הוצאות לבני המשפחה בתחומים הבאים:
אובדן הכנסה בזמן ועקב האשפוז
הוצאות כלכלה עבור זמן השהות במקום האשפוז
הוצאות לינה ונסיעות – לבני משפחה שמתגוררים רחוק ממקום האשפוז
שיחות בטלפון הנייד
שכירת מכשיר טלוויזיה
החזר עבור הוצאות הנותנות מענה למצבים מיוחדים
מידע נוסף בנושא זכויות נפגעי פעולות איבה תוכלו למצוא באתר המוסד לביטוח לאומי.
מידע נוסף:
המידע באדיבות אתר עוז. מידע חיוני נוסף תוכלו למצוא באתר הביטוח הלאומי, נט"ל ועוז - אתר למען תושבי הדרום ועוטף עזה.
http://www.oz.gov.il/Pages/default.aspx