האם התאבדות הינה מקרה ביטוח כאשר מדובר בפוליסת תאונות אישיות?
דרגו את המאמר |
|

פוליסת תאונות אישיות לאחר התאבדות, האמנם?
רע"א 10142/09
סעיף 50 לחוק חוזה הביטוח, התשמ"א-1981, קובע כי כאשר מדובר בפוליסת ביטוח חיים, התגמולים מגיעים למבוטח (או יותר נכון למוטביו) גם כאשר האחרון התאבד כשנה או יותר לאחר כריתת הביטוח. האם סעיף זה חל במקרי ביטוח כאשר מדובר בפוליסת תאונות המכסה גם "מקרי מוות"? בית המשפט קבע כי יש לענות על שאלה זו בשלילה.
מדובר במקרה בו בעלה המנוח של המערערת היה מבוטח בפוליסה ביטוח תאונות אישיות. פוליסת הביטוח הנ"ל הייתה אמורה לזכות את המבוטח בפיצויים בגין נזקי גוף שנגרמו לו כתוצאה מתאונה בה הוא היה מעורב, וזאת כאשר התוצאה הייתה אובדן כושר עבודה, נכות או מוות. המנוח שלח יד בנפשו ובית המשפט השלום קבע כי אכן מדובר בהתאבדות. אי לכך, נקבע כי חל על המקרה סעיף 26 לחוק חוזה הביטוח. סעיף זה קובע כי במידה ומקרה הביטוח נגרם בידי המבוטח, או המוטב במתכוון, המבטח פטור מחבותו.
האם סעיף 50 יסייע לאלמנה?
האישה טענה כי סעיף 50 לחוק חל על המקרה. בית המשפט קבע כי אין לקבל טענה זו. בפסק הדין נכתב כי המקרה הנ"ל איננו נכנס לגדרו של סעיף 50 וזאת משום שהמחוקק הבחין באופן ברור בין ביטוח חיים לבין ביטוחים אחרים (דוגמת הביטוח דנן). אי לכך, נקבע כי אין מקום להחיל הוראות הנוגעות לביטוח חיים, באופן גורף על ביטוח תאונות המכסה גם מקרי מוות.
קראו עוד בתחום זה:
- האם התיישנות תביעת קטין שהוגשה מכוח פוליסת ביטוח תאונות אישיות?
- תשלום דמי ביטוח שלא בדרך שנקבעה בפוליסה איננו עילה לביטוח חוזה ביטוח
- האם אי עמידה בתנאי פוליסה באופן מדויק תמנע הכרה בהתקף לב כמקרה ביטוח?
בפסק הדין נקבע כי סעיף 50 איננו רלבנטי לעניין ביטוח תאונות, וזאת משום שתקופת הכיסוי בביטוח זה הינה בדרך כלל של שנה אחת. סעיף 50, עם זאת, כולל את התנאי כי ההתאבדות אירעה למעלה משנה לאחר כריתת החוזה. זאת ועוד, הפוליסה במקרה דנן הייתה "פוליסה לביטוח עסק אשר רק אחד מהפרקים בה עסק בביטוח תאונות אישיות". דהיינו, נקבע כי ניכר מכך שהצדדים לא היו מעוניינים לבטח את המבוטח בביטוח חיים.
האישה הגישה ערעור על פסק דין זה, אך ערעורה נדחה בבית המשפט המחוזי. בפסק הדין במחוזי נקבע כי אין מקום להתערב בהחלטתו של בית משפט קמא לכך שהמנוח התאבד. כמו כן, נקבע כי אין לשנות את ההחלטה שסעיף 50 איננו חל על מקרה תאונתי שהינו התאבדות.
"עקרון יסודי בדיני ביטוח הוא כי אם נגרם מקרה הביטוח בידי המבוטח, חברת הביטוח פטורה למעשה מחבותה. הלכה פסוקה האי כי התאבדות הינה מעשה רצוני ומכוון בניגוד לתאונה שהיא בלתי רצונית ופתאומית", נכתב בפסק הדין. כאשר עסקינן בביטוח חיים, מקרה הביטוח הינו מותו של המבוטח. אי לכך, כאשר אדם שם קץ לחייו, המבטח פטור מחבותו אלא אם ההתאבדות התרחשה לאחר כשנה מרכישת הביטוח. "לעומת זאת", נקבע בפסק הדין, "אם בביטוח תאונות עסקינן, מקרה הביטוח הוא תאונה שקרתה למבוטח". דהיינו, כאשר אדם שם קץ לחייו, לא ניתן כלל לומר כי התרחש מקרה ביטוח. מבחינה משפטית "התאבדות" ו"תאונה" תרתי דסתרי המה.