www.what2do.co.il

פשרה| תביעת ביטוח| אבדן כושר עבודה

דרגו את המאמר

פשרה| תביעת ביטוח| אבדן כושר עבודה
1
   
בתי המשפט
 
תק 002986/04
בית משפט לתביעות קטנות ת"א
 
09/01/2005
תאריך:
כב' השופטת מיכל ברק-נבו
בפני:
 
 
 
 
בעניין:
 
 
 
 
נ  ג  ד
 
 
 
 
 
 
 
 

פסק דין

 
לבקשת התובע ובהסכמת הנתבעת, אני נותנת פסק דין על דרך הפשרה, מכח סמכותי לפי סעיף 79א לחוק בתי המשפט [נוסח משולב],  תשמ"ד-1984.
 
התובע הינו נהג מונית. ביום 22.5.01 הוציאה הנתבעת, חברת ביטוח, פוליסה לביטוח בריאות ולאבדן כושר עבודה  מסוג "תלם" לתובע. ביום 12.7.01 הוציאה לו הנתבעת פוליסת אבדן כושר עבודה מסוג "יבול". לטענת התובע, כאשר חתם על הצעות הביטוח, הודיע לו הסוכן שייצג אותו, כי אין מגבלה על הסכום שיוכל לקבל מהפוליסות האמורות, במקרה של אבדן כושר עבודה. לדבריו, סוכן הביטוח מילא את טופס ההצעה באופן חלקי ואז החתים את התובע עליו. בהמשך, על סמך שיחות טלפוניות עם התובע, מילא את שאר הטופס לפי הכנסה של 8,500 ₪ לחודש, מבלי לברר עם התובע כמה הוא משתכר באמת. בפועל, בעת עשיית הסכם הביטוח ואף לאחר מכן, היתה הכנסת התובע פחות ממחצית סכום זה. לדברי התובע, כעבור כשנתיים, התברר לו כי הוא משלם עודף פרמיות, שכן בניגוד לדברים שמסר לו סוכן הביטוח, הרי שבמקרה של אבדן כושר עבודה הוא יוכל לקבל משתי הפוליסות ביחד לכל היותר 75% מהכנסתו לפני אבדן הכושר, ולא 8,500 ₪ או סכום קרוב לזה. כאשר נודעו לו עובדות אלה, טוען התובע, שלח ביום 18.8.03 מכתב לנתבעת, בו הודיע לה על ביטול הפוליסות ודרש לקבל בחזרה את הפרמיות ששילם. לדבריו, למרות הודעתו והתכתבויות שבאו לאחר מכן, סירבה הנתבעת להחזיר את הפרמיות, או אפילו את עודפי הפרמיות ששולמו. התובע שילם 27 תשלומים בגין כל אחת משתי הפוליסות האמורות, שהסתכמו ב- 5,572 ₪ בגין פוליסת "תלם" ו-12,262 ₪ בגין פוליסת "יבול", ובסך הכל 17,834 ש"ח. הוא קיבל תגמולי ביטוח מהנתבעת בסך 9,156 ₪ והעמיד, לפיכך, תביעתו על סך 8,768 ₪.
 
לטענת הנתבעת, זו התביעה השלישית שהגיש נגדה התובע, מבלי להוכיח שנגרם לו כל נזק. שתי התביעות האחרות, שהתבררו בפני כבוד השופטת ארנה לוי ביום 24.3.04, נדחו ללא צו להוצאות, לאחר שהתובע הודיע, כי לאחר שמיעת המלצת בית המשפט, לפיה עילת התביעה כנגד הנתבעת אינה מבוססת, הוא מסכים שהתביעות ידחו ללא צו להוצאות. עוד טוענת הנתבעת, כי פוליסות הביטוח הוצאו לתובע על פי הצעות הביטוח שמילא ושלח לה. הנתבעת פעלה על פי הנחיות התובע, כפי שהועברו לידיה על ידי סוכן הביטוח של התובע. בתקופה שעד ביטול הפוליסות על ידי התובע, ניתן לו כיסוי ביטוחי מלא, בהתאם לסכומי הפוליסה. יתר על כן, התובע הגיש מספר תביעות על אבדן כושר עבודה טרם ביטול הפוליסות, ואף ניתן לו פיצוי בהתאם:
ביום 27.1.02 פוצה בסכום של 1,478 ₪;
ביום 11.2.02 פוצה בסכום של 1,819 ₪;
ביום 20.12.02 פוצה בסכום של 2,869 ₪;
ביום 12.6.03 פוצה בסכום של 3,587 ₪;
בסך הכל פוצה התובע בסך של 9,753 ₪.
לטענת הנתבעת, התובע לא הוכיח כי נגרם לו נזק כלשהו, ולא ברור מדוע "התעורר" התובע אחרי 26 חודשים, בהם שולמו הפרמיות מדי חודש (בהוראת קבע). עוד טוענת הנתבעת, כי לתובע זכות לבטל את הפוליסה ומרגע שביטל אותה - הפסיקה הנתבעת לגבות תשלום בגינה.
 
ביום 14.9.03 נשלח לתובע מכתב, על ידי סמנכ"ל הנתבעת, מנהל אגף הבריאות, בו נאמר כי "אם יסתבר כי הינך מבוטח על סכום העולה על רמת הזכאות המכסימאלית, תזוכה בהתאם", וזאת תוך התחשבות בעובדה שלא ניתן לקבל פיצוי מעל 75% מהכנסתו של התובע ברוטו, בגין כל הפוליסות ביחד.
 
בהתאם, בדיון שנערך בפני כבוד השופטת גזית ביום 20.6.04, הודיע נציג הנתבעת, כי אם יוכיח התובע טענותיו, כי הכנסותיו בתקופת הביטוח היו נמוכות ממה שהוצהר בהצעת הביטוח, תהיה הנתבעת מוכנה להשיב לו את החלק היחסי העודף של הפרמיה על רכיב אבדן כושר העבודה בלבד (שכן המרכיב של אבדן כושר עבודה הוא רק אחד מרכיבי סכום הביטוח). לשם כך הורתה השופטת לתובע להמציא לנתבעת דוחות מס הכנסה לשנים 2001 עד 2003, על מנת שהנתבעת תוכל לערוך התחשבנות ולראות אם מגיע לתובע זיכוי כלשהו.
 
לאחר עיכובים, אי הבנות ותקלות נוספות, התקיים דין ודברים נוסף בין הצדדים, בכתב, באמצעות בית המשפט, במסגרתו הודיעה הנתבעת, כי לפנים משורת הדין, ועל מנת למנוע דיונים נוספים בתיק, היא מוכנה להציע לתובע פיצוי בסכום של 1,000 ₪ לסילוק מלא וסופי של התביעה, הצעה המוסרת מעל השלחן אם יתקיים בסופו של דבר דיון בתיק. התובע סירב להצעה וביקש שבית המשפט יתן פסק דין מכח סמכותו לפי סעיף 79א לחוק בתי המשפט. לאחר עיכובים נוספים, נתקבלה גם הסכמת הנתבעת להצעה זו, ביום 3.1.05, ולאחר שקראתי את כל החומר בתיק, לרבות סיכומי הצדדים במסגרת הסכמתם לכך שבית המשפט יעשה שימוש בסמכותו כאמור, אני קובעת כי הנתבעת תשלם לתובע סך של 2,400 ₪, כשסכום זה צמוד למדד ונושא ריבית מיום 6.7.04 (מועד המצאת הדוחות לנתבעת על פי החלטת כבוד השופטת גזית) ועד התשלום המלא בפועל.
 
בקביעת הסכום הנ"ל התחשבתי בשיעור העודף בפרמיות שנגבו מהתובע (לאחר שהתחשבתי בשוני בכיסוי שהעניקה כל אחת מהפוליסות), בעובדה שהתובע אכן פוצה לפי אחת מהפוליסות ו"צרך" אותה, ובעובדה שלנתבעת לא היה "אשם" בגביית עודף הפרמיות, אך התובע בחר, למרות זאת, שלא לתבוע את סוכן הביטוח, שלכאורה היה אחראי לענין (והנושא עלה במסגרת שתי התביעות האחרות של התובע, כעולה מפרוטוקול הדיון בפני כבוד השופטת לוי ביום 24.3.04). בנוסף, התחשבתי גם בהתנהלות הצדדים בהליך זה ובתרומתם להתמשכות ההליכים. לפיכך, אינני מוסיפה לסכום האמור הוצאות משפט, אותן שיקללתי בסכום האמור.
 
בקשת רשות ערעור לבית המשפט המחוזי תוך 15 יום.
ניתן היום כ"ח בטבת, תשס"ה (9 בינואר 2005) בהעדר הצדדים.
 
                                                                               

מיכל ברק-נבו, שופטת

 
לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

מיקרוטראומה

מיקרוטראומה

מיקרוטרואמה ופיצויים...מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר... 

פוליסת ביטוח אובדן כושר עבודה

מהו ביטוח אובדן כושר עבודה? מהו למעשה אובדן כושר עבודה? האם אובדן היכולת לעבוד במקצוע אחד הינה אובדן כושר עבודה?  

היעדר גילוי בחברת הביטוח וטענה בדבר מצב רפואי קודם

מהי טענת העדר גילוי בתביעת ביטוח? מהו חיתום מחדש? האם חברת הביטוח יכולה להתחמק מתשלום התגמולים לפי הפוליסה? 

ביטוח חיים בהלוואת משכנתא

על מנת לקבל משכנתא לרכישת דירה, הבנקים מחייבים את הלווים לרכוש גם ביטוח חיים להבטחת החזר המשכנתא. פוליסה זו בעצם מבטחת כנגד מקרה מוות של אחד מהלווים 

אי מסירת פוליסת ביטוח

אי העברת הפוליסה למבוטח יגרור מניעה מחברת הביטוח להסתמך על חריגים וסייגים הקיימים בפוליסה... 

תביעה לתגמולי ביטוח- מצב רפואי קודם

תביעה לתגמולי ביטוח אי תשלום ביטוח בשל מצב רפואי קודם- האומנם? 

מהו ביטוח אחריות מקצועית?

ביטוח אחריות מקצועית מגן על בעלי מקצוע חופשיים (כמו: עו"ד, רואי חשבון, מהנדסים, אדריכלים, מתווכים, מנהלי תיקי השקעות, חברות חיתום וחברות לניהול קרנות נאמנות .... 

הצהרת בריאות בפוליסת ביטוח

מהי הצהרת בריאות? מהו חשוב לדעת עם מתן פרטים רפואיים במסגרת הצהרת בריאות? 

את מי תובעים לאחר תאונת עבודה ?

נפגעת בעבודה? נגרמו לך נזקי גוף? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.