www.what2do.co.il

קיזוז גמלה ששולמה על ידי ביטוח לאומי מתביעת פנסיית נכות

דרגו את המאמר

קיזוז גמלה ששולמה על ידי ביטוח לאומי מתביעת פנסיית נכות

תביעה לפנסיית נכות ממבטחים


קג (ת"א) 53976-02-11


עובד אשר היה עמית בקרן הפנסיה "מבטחים החדשה" של חברת הביטוח "מנורה" נפגע בפברואר 2004 בתאונת עבודה. כחמש שנים לאחר מכן, ובעקבות מחלה אחרת, הוא עמד בפני ועדה רפואית מטעם חברת הביטוח אשר ניהלה את קרן הפנסיה. הוועדה הרפואית קבעה כי הוא איננו מסוגל להמשיך לעבוד כלל. נכותו של התובע נקבעה באופן הבא - 50% בגין מצב רפואי קודם (עובר למועד הצטרפותו לקרן), 25% בשל המחלה אשר בגינה נתבעה פנסיית הנכות, ו-25% בשל תאונת העבודה. יודגש כי בעקבות תאונת העבודה המוסד לביטוח לאומי קבע לתובע 15% נכות ושולם לו מענק חד פעמי.

 

      קראו עוד בתחום:


בין הצדדים ניטשו מספר מחלוקת. אחת מהן נגעה להפחתת תשלום הגמלה מהמל"ל (במסגרת תשלומי פנסיית הנכות מקרן הפנסיה). דהיינו, נשאלה השאלה האם "מנורה" הייתה רשאית לנכות את הגמלה ששולמה מהביטוח הלאומי בגין תאונת העבודה, מהסכום ששולם לאחרון במסגרת קרן הפנסיה? בית הדין לעבודה, אשר בחן את המקרה, קבע כי התשובה לשאלה זו הינה חיובית.


זכאותו של התובע לפנסיית נכות מקרן הפנסיה הייתה מכוח תקנון הקרן. עיון בתקנון העלה כי במקרים בהם חבר בקרן זכאי לקבל מהמוסד לביטוח לאומי גמלה בגין נכות מעבודה, אין הוא רשאי לתבוע אלא השלמת פנסיית נכות ממבטחים בגובה ההפרש (בין מה שהוא מקבל לבין מה שהוא היה זכאי לקבל ממבטחים). התקנון הוסיף וקבע כי במקרים בהם הגמלה מביטוח לאומי גבוהה יותר מהגמלה שהייתה משולמת ממבטחים, לא קמה לתובע זכות להשלמה. בית הדין לעבודה קבע כי המטרה של התקנון במקרה זה הייתה למנוע מצב של "כפל גמלה". במילים אחרות, התקנון ביקש שלא להעמיד את המבוטח במקום "טוב יותר מעבר למצבו טרם פציעתו".


פנסיית נכות איננה עילה לכפל ביטוח


השופט הפנה לדברים ברוח זו אשר נקבעו על ידי בית הדין הארצי לעבודה בסוגיה דומה. "פנסיית נכות הינה בעלת מטרה אחת - לפצות את החבר אשר כושרו לעבוד נפגע, ולהוות עבור האחרון תחליף למשכורתו עובר לפציעתו. אי לכך, יש להתחשב גם במקורות הכנסה נוספים בעת קביעת שיעור הזכאות לפנסיה. בין השאר, ניתן להתייחס גם למקורות הכנסה כגון גמלה המשתלמת לעובד מתוקף זכאותו מכוח חיקוק בשל פגיעתו", נקבע בפסק הדין. השופט קבע כי יש להימנע ממצב בו נפגע יפוצה פעמיים בגין ירידה אחת בכושר העבודה.


במקרה זה, התובע לא קיבל מביטוח לאומי קצבה חודשית אלא גמול בדמות מענק חד פעמי. לשיטתו, היות ולא היה מדובר בקצבה חודשית, לא היה מקום לקזז את הסכום על ידי "מנורה". מנגד, "מנורה" טענה כי אין נפקא מינה אם מדובר בקצבה חודשית או מענק. לטענתה, גם כאשר עסקינן במענק, התובע עדיין לא היה זכאי לכפל פיצוי. נטען כי קבלת שיטתו של התובע הייתה עלולה להביא ל"עיוות שאיננו הגיוני" ול"הפרה בוטה של השוויון בין העמיתים בקרן". חברת הביטוח טענה גם כי המענק החד פעמי חושב על בסיס משכורת במכפלת חודשים. דהיינו, מדובר בתחליף ישיר לקצבה החודשית ולא במענק כספי ששולם מכוח מחיקוק אחר.


בית הדין לעבודה קיבל את טענות "מנורה" וקבע כי "לא היה מקום לאבחן בין קצבת נכות המשלמת כגמלה חודשית לבין קצבת נכות המשולמת כמענק חד פעמי". הודגש כי גם חוק הביטוח הלאומי לא יצר אבחנה כגון דא. "אין בעצם התשלום בצורת מענק כדי לשנות את מהותו", נקבע בפסק הדין.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן

 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

מיקרוטראומה

מיקרוטראומה

מיקרוטרואמה ופיצויים...מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר... 

פוליסת ביטוח אובדן כושר עבודה

מהו ביטוח אובדן כושר עבודה? מהו למעשה אובדן כושר עבודה? האם אובדן היכולת לעבוד במקצוע אחד הינה אובדן כושר עבודה?  

היעדר גילוי בחברת הביטוח וטענה בדבר מצב רפואי קודם

מהי טענת העדר גילוי בתביעת ביטוח? מהו חיתום מחדש? האם חברת הביטוח יכולה להתחמק מתשלום התגמולים לפי הפוליסה? 

ביטוח חיים בהלוואת משכנתא

על מנת לקבל משכנתא לרכישת דירה, הבנקים מחייבים את הלווים לרכוש גם ביטוח חיים להבטחת החזר המשכנתא. פוליסה זו בעצם מבטחת כנגד מקרה מוות של אחד מהלווים 

אי מסירת פוליסת ביטוח

אי העברת הפוליסה למבוטח יגרור מניעה מחברת הביטוח להסתמך על חריגים וסייגים הקיימים בפוליסה... 

תביעה לתגמולי ביטוח- מצב רפואי קודם

תביעה לתגמולי ביטוח אי תשלום ביטוח בשל מצב רפואי קודם- האומנם? 

מהו ביטוח אחריות מקצועית?

ביטוח אחריות מקצועית מגן על בעלי מקצוע חופשיים (כמו: עו"ד, רואי חשבון, מהנדסים, אדריכלים, מתווכים, מנהלי תיקי השקעות, חברות חיתום וחברות לניהול קרנות נאמנות .... 

הצהרת בריאות בפוליסת ביטוח

מהי הצהרת בריאות? מהו חשוב לדעת עם מתן פרטים רפואיים במסגרת הצהרת בריאות? 

את מי תובעים לאחר תאונת עבודה ?

נפגעת בעבודה? נגרמו לך נזקי גוף? מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר  



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.