החזר הוצאות בגין ניתוח להצלת חיים בארצות הברית
דרגו את המאמר |
|

החזר עלות של ניתוח מציל חיים בחו"ל
האם קופת חולים מכבי תחויב בהחזר הוצאות עבור קטין ומשפחתו לאחר ניתוח מציל חיים בארצות הברית? סוגיה זו הונחה כערעור לפתחו של בית הדין הארצי לעבודה.
הקטין נולד כפג כאשר הוא סובל ממומים רבים. אחד מהמומים מהם סבל הילד היה מום נדיר ומסוכן אשר גרם לחיבור בין הוושת לבין קנה הנשימה. במלאות שלושה שבועות ללידתו, אמרו הרופאים להוריו של הקטין כי עליו לעבור ניתוח מסובך שטרם בוצע כמוהו בישראל. הרופאים, וביניהם מנהלי מחלקות ורופאים בכירים, המליצו למשפחה לבצע את הניתוח בארצות הברית וזאת משום שמדובר בניתוח מסובך ומסוכן שטרם בוצע בארץ.
קראו עוד בתחום:
- האחות הזריקה זריקה קטלנית - הרופאים זוכו מרשלנות רפואית
- חיוב מנתח עיניים לפצות בסך של 25% מהנזק שנגרם למנותח בעקבות ניתוח להסרת קטרקט
- תביעת רשלנות רפואית כנגד מכבי שרותי בריאות
קופת חולים מכבי דחתה את בקשתה של המשפחה לממן עבורה את הוצאות הניתוח והטיסה. מכבי טענה כי ניתן לבצע את הניתוח בישראל וישנו רופא אשר הביע נכונות לכך בארץ. יש לציין כי גם הרופא אשר הסכים לבצע את הניתוח טרם ביצע אותו בעבר.
בסופו של היום, ההורים בחרו שלא להסתכן והטיסו את בנם לניתוח בחו"ל. לשמחתם, הניתוח עבר בהצלחה והמום הנדיר תוקן. ההורים הגישו תביעה להחזר כספי כנגד קופת החולים בבית הדין האזורי לעבודה. בית הדין דחה את התביעה בקובעו שיש לקבל את טענות קופת החולים. ההורים לא התייאשו והגישו ערעור על החלטה זו לבית הדין הארצי לעבודה בירושלים.
בית הדין הארצי - יש לאשר את המימון בשל נסיבות רפואיות חריגות
השופטת ורדה וירט-ליבנה, אשר דנה בערעורם של ההורים והקטין, קבעה כי לא ניתן היה לבצע את הניתוח בארץ, וזאת בהתחשב במידע שהיה בידם של ההורים עובר לטיסה. למעשה, השופטת ציינה כי ביצוע הניתוח בחו"ל היה האפשרות הסבירה היחידה אשר עמדה בפני ההורים באותה העת.
"במקרה כגון דא, סבורה אני שההורים היו זכאים למימון הנסיעה והניתוח", כתבה השופט ליבנה בפסק דינה, "מסקנה אחרת הייתה מובילה לכך שקופת חולים מניחה בידיהם של ההורים את האחריות לסכנות שעלולות לקרות כתוצאה מביצוע ניתוח מסוכן בישראל על ידי רופא חסר ניסיון בהליך רפואי נדיר זה".
קופת חולים מכבי טענה כי קבלת התביעה עלולה להביא למצב בו שירותי הרפואה יקרסו תחת בקשות של מבוטחים לעבור ניתוחים בחו"ל. השופטת דחתה טענה זו. בית הדין הארצי קבע כי שיקול זה הינו שיקול זר ובכל מקרה, ייתכן כי חולים רבים יעדיפו לעבור את הטיפולים הרפואיים בישראל גם כאשר הפרוטה נמצאת בכיסם. יש לציין כי סיכון רב יש גם להטסת קטין במצבו הבריאותי הנ"ל וכן העובדה שמדובר במום נדיר שאיננו מופיע בכל יום ביומו.
השופטת הוסיפה כי גם אם ניתן היה לקבל את טענת קופת חולים מכבי לכך שהיה רופא בארץ שהסכים לבצע את הניתוח, מדובר אפוא בנסיבה רפואית חריגה אשר מצדיקה מימון הנסיעה לחו"ל וניתוח בידי רופא מומחה בעל ניסיון.
נשיא בית הדין הארצי, השופט סטיב אדלר, הסכים עם חלק מקביעותיה של השופטת ליבנה. הנשיא כתב כי ההורים זכאים למימון וזאת אך ורק בשל קיומה של נסיבה רפואית חריגה. עם זאת, אדלר ציין כי בכל סיטואציה אחרת, יש להורות על ביצוע הניתוח בארץ גם כאשר מדובר בניתוח שלא בוצע בישראל מעולם.