הביטוח הלאומי לא דיווח לאלמנה על כך שהיא זכאית לקצבת שאירים
דרגו את המאמר |
|

האם ביטוח לאומי חייב ליידע אלמנה על זכאותה לקצבת שאירים?
האם המוסד לביטוח לאומי חייב ליידע אלמנה על כך שהיא זכאית לקצבת שאירים? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית הדין לעבודה. התובעת התאלמנה לפני כ-13 שנה ובעת פטירתו היה בעלה המנוח זכאי לקבל קצבת נכות מביטוח לאומי. לאחר שהלך בעלה לבית עולמו, הפסיק המוסד לביטוח לאומי את מתן קצבת הנכות לאשתו האלמנה.
למעשה, התובעת זכתה לקבל את קצבת השאירים רק כ-11 שנה מאוחר יותר, בשנת 2008. התובעת הגישה את תביעתה לבית הדין לעבודה ובה טענה כי לא ידעה היא על זכאותה לקצבת השאירים. כמו כן, התובעת הוסיפה כי המוסד לביטוח לאומי צריך לזכותה באופן רטרו אקטיבי בסכומים אלו. לשיטת של התובעת, בהתאם לסעיף 296 לחוק הביטוח הלאומי, הביטוח הלאומי מחויב ליידע מבוטחיו לגבי זכאותם לקצבת שאירים.
קראו עוד בתחום:
- האם עובד בעסק משפחתי יהיה זכאי לדמי אבטלה?
- הומוסקסואל יקבל קצבת שאירים של בן זוגו המנוח
- פלשתינאית עם תעודה כחולה אשר אינה גרה בישראל, לא תקבל קצבה מביטוח לאומי
בית הדין לעבודה הביא בפסק דינו את החלטת בית הדין הארצי אשר קובעת כי חובתו של הביטוח הלאומי ליידע את המבוטחים איננה מקימה לו עילה לשלם מלגה מעבר לחוק. כמו כן, בית הדין ציין כי לא ניתן לבחון היום, במבט לאחור, האם הייתה התובעת זכאית לקבל קצבת שאירים.
נכון, התובעת זכאית לקצבה זו במסגרת פטירתו של בעלה כיום, אך האם היה זה מנת חלקה גם בשלהי שנת 1998? יש לציין כי זכאות לקצבת שאירים קמה למבוטח בהתאם למספר תנאים מצטברים. לא ניתן כיום לבחון תנאים אלו בחלוף שנים כה רבות.
זאת ועוד, בית המשפט קבע כי קצבה שאירים הינה קצבה אשר מטרתה לממן צרכים שוטפים של מבוטחים. אי לכך, כיצד ניתן לגבות "צרכים שוטפים" באופן "רטרו אקטיבי"? מכל האמור לעיל, בית הדין לעבודה דחה את תביעתה של התובעת אך לא פסק הוצאות משפט לצדדים.