האם ההגבלה לתשלום שכר לימוד אוניברסיטאי במסגרת תכנית שיקום לנכה, לגיטימית?
דרגו את המאמר |
|
בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע נדרש לדון בשאלה האם החלטת המוסד לביטוח לאומי להגביל את גובה שכר הלימוד במסגרת תכנית שיקום לנכים, לשכר לימוד אוניברסיטאי בלבד, היא סבירה.
התובע, נכה בשיעור של 75%, החל ללמוד משפטים במכללה פרטית במרכז הארץ, במסגרת תכנית שיקום של לימודים אקדמיים של המוסד לביטוח לאומי, המיועדת לסייע לנכים לחזור למעגל העבודה.
התובע טען כי זכותו לקבל את מלוא שכר הלימוד הינה מכוח חוק הביטוח הלאומי והתקנות והוא עתר לתשלום ההפרש בין הסכום שקיבל מהמוסד, לסכום ששילם בפועל עבור שנת הלימודים הראשונה במכללה.
התובע לא ידע כי קיימת מגבלה על שכר הלימוד
לטענת התובע, על המוסד לשלם את מלוא שכר הלימוד בסך של שקלים 28,500 ובנוסף לשלם גם עבור ההוצאות הנלוות בגין שנת הלימודים הראשונה, זכות זו נובעת מכוח תקנות הביטוח הלאומי הכוללות הכשרה מקצועית ודמי מחיה, שיקום מקצועי וקביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה. עוד טען התובע, כי הוא לא היה מודע לעובדה שההחזר בגין שכר הלימוד מוגבל לסכום מסוים.
התובע טען כי יש לחייב את המוסד בתשלום נוסף של 500 שקלים, בגין צילומים שביצע במהלך הלימודים, אך אין ברשותו קבלות על סכום זה, מכיוון שמכונות הצילום פועלות על מטבעות או כרטיס ואינן מוציאות קבלה.
התובע קיבל תשלום לפי שכר הלימוד האוניברסיטאי
מנגד טען המוסד לביטוח לאומי, כי יש לדחות את התביעה מאחר והתובע קיבל את מלוא התשלומים המגיעים לו כדין, בסך של 13,079 שקלים, בגין שכר לימוד, ובתכנית לשיקום הנכים, ההוצאה המקובלת היא בגובה שכר הלימוד האוניברסיטאי. וכן, התובע ידע על ההגבלה בעת שאושרה לו תכנית השיקום, וקיבל נספח בו צוין במפורש, כי שכר הלימוד מוגבל לסכום של 13,079 שקלים בלבד.
עוד טען המוסד כי התובע אינו זכאי לתשלום אש"ל או נסיעותיו ללימודים ובנוגע לצילומים, אין באפשרותו להחזיר את הכספים, ללא חשבוניות מס וקבלות רלוונטיות.
ההחלטה להגביל את שכר הלימוד היא לגיטימית וסבירה
בית הדין הארצי קבע כי השיקול התקציבי הוא שיקול לגיטימי שהמוסד נדרש לקחת בחשבון בבואו להגביל זכויות הניתנות על ידו וקבע כי במסגרת תכנית שיקום, ההחלטה לשלם סכום בגובה של שכר לימוד אוניברסיטאי, היא החלטה סבירה בהחלט.
וכן יש להתחשב בעובדה כי כיום קיימים מוסדות לימוד רבים, ביניהם גם מוסדות פרטיים שדורשים שכר לימוד גבוה ואף כפול משכר הלימוד האוניברסיטאי. לדעת בית הדין ההחלטה לא להגביל את שכר הלימוד, אינה סבירה, מאחר ואת משאבי הביטוח הלאומי המוגבלים, יש לחלק בין מבוטחים רבים.
התביעה נדחתה, התובע יקבל החזר סמלי עבור הצילומים
בית הדין לא קיבל את טענת התובע, כי המוסד לא יידע אותו מראש על ההגבלה בשכר הלימוד, אך גם במקרה והוא לא ידע על קיומה של המגבלה, הוא אינו זכאי לתשלום ההפרש.
תביעתו של התובע לתשלום ההפרש בשכר הלימוד ותביעתו לתשלום בגין אש"ל נדחתה, אך עם זאת המוסד לביטוח לאומי ישלם לתובע סכום של 250 שקלים, בגין הוצאות השימוש במכונת הצילום במהלך שנת הלימודים הראשונה.