גמלת ילד נכה מביטוח לאומי: כיצד להגיש תביעה?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 4.0 מתוך 5 |
המוסד לביטוח לאומי משלם גמלה לילד נכה, עד הגיעו לגיל 18 שנים, בהתאם לליקויים השונים ומידת התלות שלו בזולת. לילדים הסובלים מליקויי שמיעה ותסמונת דאון הגמלה משולמת החל מיום הולדתם, ולילדים הסובלים מבעיות אחרות, כמו: הפרעת קשב וריכוז קשה, לקות על הרצף האוטיסטי, פיגור קל או לקות ראייה, הקצבה משולמת החל מגיל שלושה חודשים.
תנאי זכאות לקבלת גמלה מלבד הליקויים שמהם סובל הילד, הם שהוריו מבוטחים בביטוח לאומי ותושבי ישראל, הילד נמצא בארץ ואינו מוחזק במשפחה אומנת או במוסד, ואינו מקבל קצבת ניידות, פרט לילד שנקבעו לו 80% בניידות או שהוא זקוק לכיסא גלגלים ומשתמש בו.
כיצד יש להגיש את התביעה לגמלת ילד נכה?
ההורה שהילד נמצא עמו, או האפוטרופוס של הילד נדרש להגיש את התביעה לגמלה מביטוח לאומי. לשם כך יש למלא טופס תביעת גמלה לילד נכה, ולצרף תעודות רפואיות וסיכומי מחלה, אישור על לימודים מהגן או מבית הספר שהילד לומד בו, או אישור על טיפול התפתחותי. יש להגיש את הטפסים בדואר או באינטרנט אל סניף המוסד לביטוח לאומי הסמוך למקום מגוריו של הילד.
לאחר הגשת התביעה, יישלח בדואר זימון לוועדה רפואית, בהתאם לגיל הילד, שתקבע לגבי זכאותו לגמלה. לילדים עד גיל 3 הוועדה בוחנת את העיכוב ההתפתחותי וליקויים מיוחדים של ילד הזקוק להשגחה מתמדת. לילדים מגיל 3 עד 18 שנים, הוועדה בוחנת את התלות בעזרת אדם אחר בביצוע פעולות יומיומיות והצורך בהשגחה קבועה.
איך נקבע שיעור הגמלה?
הזכאות לגמלה נקבעת בהתאם לניקוד המצטבר שהעניק הרופא שבדק את הילד ובחן את תפקודו במסגרת הוועדה הרפואית ועל סמך המסמכים הרפואיים המצורפים להגשת התביעה. בתוך 45 ימים מיום שהתקבלה התביעה עם כל המסמכים הרלוונטיים, תישלח בדואר החלטת הוועדה למקום מגורי הילד.
נכון לשנת 2016, סכום הגמלה המלאה בשיעור של 100% הוא 2,189 שקלים. כאשר מקבלי הגמלה המרבית מקבלים תוספת בשיעור של 17% לגמלה בסך של 372 שקלים. ילדים מגיל 3 ומעלה התלויים לחלוטין בעזרת הזולת בביצוע פעולות יום יומיות, זכאים לתוספת לגמלה בסך 1,029 שקלים. משפחה שבה יש יותר מילד אחד הזכאי לגמלת ילד נכה, תהיה זכאית לגמלה בשיעור מוגדל עבור כל אחד מהילדים, כאשר התוספת עבור כל ילד היא בשיעור של 50% מהסכום המגיע.
ערר על החלטת ועדה רפואית לילד נכה
לאחר קבלת ההחלטה ניתן להגיש ערר בתוך 60 ימים מיום שהתקבל המכתב, במקרה שהגמלה לא אושרה, או אושרה גמלה חלקית או גמלה לתקופה זמנית, או כאשר לא אושר תשלום רטרואקטיבי עבור התקופה המרבית.
הערר מוגש לסניף ביטוח לאומי והוא צריך להיות מוגש בכתב ולהכיל פירוט של הנימוקים מדוע יש לשנות את החלטת הוועדה. על ההחלטה של ועדת העררים ניתן לערער בתוך 60 יום לבית הדין האזורי לעבודה, בנושא שאלות משפטיות הקשורות להחלטתה, כמו במקרה שהילד נמצא במוסד או אצל משפחה אומנת, או אינו שוהה בארץ. אם חלה החמרה במצב הבריאותי ניתן להגיש תביעה חוזרת כעבור חצי שנה.