מי זכאי לגמלת ניידות מביטוח לאומי?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
גמלת ניידות מעניקה הטבות שונות לאנשים שסובלים מליקויים ברגליים אשר אותם הליקויים מגבילים אותם בניידות, על פי הסכם ניידות שנחתם בין משרד האוצר למוסד לביטוח לאומי.
בעלי מוגבלות בניידות המעוניינים לקבל הטבות מביטוח לאומי נדרשים לעבור בדיקה על ידי הוועדה הרפואית של משרד הבריאות, לצורך קביעת אחוזי נכות, בשל ליקויים הקשורים לנכות תפקודית ברגליים.
מהם התנאים לקבלת גמלת ניידות?
לגמלת ניידות זכאי תושב ישראל בן שלוש שנים ומעלה, שטרם הגיע לגיל הפרישה, כאשר הוועדה הרפואית קבעה לו 40% ומעלה מוגבלות בניידות ויש לו רישיון נהיגה בר תוקף. או שהוועדה קבעה לפחות 60% מוגבלות בניידות ואין לו רישיון נהיגה בתוקף, במקרה זה זכאי לגמלה האדם שמורשה לנהיגה ומסיע אותו.
כאשר מדובר במשפחה שבה יש שני אחים או יותר, שלכל אחד מהם נקבעו לפחות 80% מוגבלות בניידות והם מתגוררים בבית אחד, המשפחה זכאית לקצבה גם אם טרם מלאו לאחים או לאחד מהם שלוש שנים.
מוגבל בניידות שנקבע כי הוא זקוק לכיסא גלגלים עשוי לקבל הלוואה מביטוח לאומי לרכישת רכב לאביזרים מיוחדים, או לקבל הלוואה עומדת למימון חלקי או מלא של המסים על רכישת רכב. אדם שרכש רכב באמצעות ההלוואה ומקבל קצבת ניידות חודשית, זכאי לקבל גם שירותי גרירה. כמו כן, מי שזכאי לגמלת ניידות, זכאי גם לקבל תג חניה לנכה ופטור מתשלום אגרת רישוי.
קצבת ניידות חודשית לבעלי רכב ולחסרי רכב
מוגבל בניידות בעל רכב שעומד בתנאים זכאי לקבל קצבה חודשית. סכום הקצבה תלוי בגורמים שונים, כגון סוג הרכב ואחוז המוגבלות. בעל רכב משתכר, שהכנסתו מעבודה עולה על 25% מהסכום הבסיסי לחישוב קצבאות ונוסע ברכב בקביעות למקום העבודה, זכאי לתוספת לקצבת הניידות, בתנאי שעבד לפחות חצי שנה ברציפות לפני הגשת הבקשה, והמרחק מביתו למקום עבודה וחזרה הוא 40 ק"מ לפחות.
אדם המוגבל בניידות עשוי להיות זכאי לקצבת ניידות חודשית, גם אם אין ברשותו רכב. זאת בתנאי שמלאו לו 18 שנים ונקבעה לו מוגבלות בניידות בשיעור של 80% לפחות, הוא משתכר ואינו עונה על הגדרת נכה לפי חוק הביטוח הלאומי. או שנקבעה לו מוגבלות בניידות בשיעור 100%, או שנקבע כי הוא זקוק לכיסא גלגלים ומשתמש בו.
גמלת ניידות עבור ילדים מוגבלים
ילד הפגוע בגפיים התחתונות ומוגבל בניידות, עשוי להיות זכאי לגמלת ניידות הכוללת קצבה חודשית והלוואות שונות לרכב. ילד שעבר תאונת דרכים או שכתוצאה ממחלה הפך להיות בעל מוגבלות פיזית, יוכל לקבל קצבת ניידות, רק אם הוא סובל מבעיית ניידות קבועה. כאשר מדובר בליקוי זמני, אין זכאות להטבות בניידות.
ההטבות במסגרת גמלת ניידות לילד ולבני משפחתו כוללות: קצבת ניידות חודשית, הלוואה לרכישת רכב חדש בתנאים מקלים, הלוואה לרכישת רכב נכים לאביזרים מיוחדים, הלוואה למימון אביזרי ניידות ברכב נכים, הלוואה עבור מתקן הרמה לכיסא גלגלים לרכב. בהגיעו לגיל 17, הוא יהיה זכאי ללמוד נהיגה ברכב של ביטוח לאומי.
במקרה שהוועדה הרפואית קבעה לילד לפחות 80% מוגבלות בניידות או שהוא זקוק לכיסא גלגלים ומשתמש בו, הוא יהיה זכאי לקבל גמלת ניידות וגמלת ילד נכה בו זמנית. גם במקרה שהוועדה קבעה כי בשל ליקוי בגפיו התחתונות הוא אינו מסוגל ללכת בכוחות עצמו ובשל מוגבלותו הוא אינו מסוגל להשתמש בכיסא גלגלים הוא יהיה זכאי לכפל קצבאות.