קצבת שאירים לא תשולם לידועה בציבור בגין הסתרת מידע מהביטוח הלאומי
דרגו את המאמר |
|

ידועה בציבור טוענת לגמלת קצבת שאירים לאחר שהמנוח הצהיר לביטוח לאומי שהוא גר בגפו
בית הדין לעבודה דחה את תביעתה של אישה בדבר זכאותה לקצבת שאירים מהביטוח הלאומי בעקבות פטירתו של בן זוגה הידוע בציבור. במסגרת תביעתה, הציגה התובעת ראיות למכביר בדבר היותה הידועה בציבור של המנוח. בין השאר, הוצגו על ידה צו ירושה אשר קיבל תוקף של פסק דין ובמסגרתו הוכרה היא בתור הידועה בציבור של המנוח וירשה מחצית מעיזבונו.
כמו כן, התובעת הציגה בפני בית המשפט חוזי שכירות לגבי מגוריהם המשותפים של בני הזוג במשך מספר שנים לא מועט. זאת ועוד, התובעת הציגה ראיות נוספות כגון הסכם ממון (אשר קיבל תוקף של פסק דין) ובמסגרתו הוצגו בני הזוג כצדדים המעוניינים לעגן את מערכת היחסים ביניהם בתור ידועים בציבור.
קראו עוד בתחום:
- הבדל בין עקר בית לעקרת בית מבחינת הביטוח הלאומי
- הביטוח הלאומי שלל גמלת הבטחת הכנסה מאישה בגין מערכת יחסים עם גבר נשוי
- שלילת הבטחת הכנסה בעקבות זכייה בחיש גד, האמנם?
הביטוח הלאומי לא חלק על נכונותם של כלל המסמכים הנ"ל. עם זאת, המוסד לביטוח לאומי הציג בפני בית המשפט הצהרות שונות של המנוח במסגרתן טען הוא כי הוא מתגורר לבדו. מתוקף הצהרות אלו, קיבל המנוח בשנותיו האחרונות גמלת זקנה וגמלת סיעוד מהמוסד לביטוח לאומי.
התובעת אינה יכולה להיבנות מהסתרת מידע וחוסר תום לב
בית הדין לעבודה קבע כי יש לקבל את טענותיו של המוסד לביטוח לאומי ולדחות את תביעתה של האישה. השופט ציין כי דחייתה של התביעה נשענת על שתי עילות עיקריות.
ראשית, גרסתה של התובעת בדבר מגורים משותפים של המנוח סמוך למועד פטירתו סתרו את גרסתו החד משמעית של המנוח בדוחות הערכת התלות שניתנו למוסד לביטוח לאומי במסגרת בקשתו לגמלת סיעוד. שנית, גם במידה וטענתה של התובעת כי המנוח היתל במוסד לביטוח לאומי וזאת על מנת לזכות בגמלה בשיעור גבוה יותר, ובשעות טיפול רבות יותר, אין היא זכאית ליהנות מפריים של שקרים אלו.
"חובת תום הלב החלה על מי שמבקש לקבל גמלה באה לידי ביטוי בראש ובראשונה בחובת גילוי מידע לרשות ובמקרה זה המוסד לביטוח לאומי", נכתב בפסק הדין, "חובתו של המבוטח לגלות למוסד את מלוא הפרטים הנוגעים לזכאותו לקראת הגמלה נובעת מכללי האמון ההגינות והיושר. על התובע זכויותיו במסגרת החוק לבוא בידיים נקיות בפני הרשות ולעשות כל הנדרש ממנו להוכחת קיומה של הזכות לקבלת הגמלה שלא בכחש ובדרכי עקלקלות".