כיצד יחושבו דמי לידה כאשר הייתה הפחתה בעבודה בשלושת החודשים שלפני הלידה?
דרגו את המאמר |
|
דמי לידה וחישובם כאשר הייתה חופשה כפויה בשלושת החודשים שלפני חופשת הלידה
בל (ת"א) 51816-05-11
דמי לידה הינם סכום אשר הביטוח הלאומי משלם לעובדת בעת יציאתה לחופשת לידה. מדובר בכספים אשר מטרתם לספק הכנסה לעובדת לפי השתכרותה עובר ללידה, וזאת בכדי לאפשר לקיים את חופשת הלידה באופן סוציאלי והוגן. בקליפת אגוז, דמי לידה מחושבים על בסיס השכר הממוצע בשלושת החודשים האחרונים שלפני חופשת הלידה. האם חופשה כפויה ללא תשלום, במהלך שלושת החודשים שלפני הלידה, תשפיע על חישוב דמי הלידה? זוהי הסוגיה אשר הונחה על הפרק במקרה דנן.
כאמור, שיעורם של דמי לידה, המהווים את שכרה של העובדת היולדת בזמן חופשת הלידה, מעוגנים בסעיף 53(א) לחוק הביטוח הלאומי. על פי סעיף זה, דמי לידה פר יום מחושבים בהתאם לשכרה הרגיל של העובדת המבוטחת אך לא יותר מהסכום הבסיסי כפול 5 כאשר הוא מחולק ב-30. סעיף 54 לחוק מוסיף וקובע כי שכר עבודה רגיל מבחינת סעיף 53 הנ"ל הינו סכום אשר מתקבל מהכנסתה של המבוטחת בשלושת החודשים טרם היום הקבוע חלקי 90.
קראו עוד בתחום:
- אישה בעלת עסק איננה זכאית לדמי לידה
- דמי לידה והוכחת יחסי עובד מעביד
- תביעה לתשלום דמי אבטלה במהלך חופשת לידה ללא תשלום
- משכורת של עובדת הועלתה באופן פיקטיבי על מנת להגדיל דמי לידה
הכנסה מוגדרת בסעיף 54 באופן הבא: הכנסה אשר שולמו ממנה דמי ביטוח והכנסה מדמי הסתגלות מיוחדים, זאת למעט הכנסותיה של העובדת בתור עובדת עצמאית אלא אם היא הייתה זכאית לדמי לידה אם היא הייתה עובדת כעצמאית בלבד.
תקנה 2(ב) לתקנות הביטוח הלאומי קובעת כיצד יש לחשב את שכר העבודה הרגיל. בתקנה זו נקבע כי במידה ומלוא השכר ברבע השנה שלפני היציאה לחופשת לידה לא שולם מפאת תאונה, מחלה, השבתה, שביתה, ימי אבל במשפחה, חופשה או "כל סיבה אחרת אשר איננה תלויה במבוטחת", השכר הרגיל יחושב בהתאם לסעיף 6 לתוספת השביעית לחוק הביטוח הלאומי. דהיינו, השכר ללא ההפסקה שלא הייתה תלויה בעובדת.
תכלית סוציאלית
התכלית הסוציאלית המקופלת מאחורי דמי הלידה הוגדרה בפסיקתו של בית הדין הארצי לעבודה כ"מתן אפשרות ליולדת לשהות בחופשת לידה תוך כדי שהיא זוכה לתחליף הכנסה ראוי". להלן דוגמא למקרה אשר עסק בהפסקת עבודה בגין חופשה כפויה. מדובר באישה אשר מועסקת כגננת בגן ילדים. כידוע, מדי שנה הילדים יוצאים לחופשת הקיץ במהלך חודשים יולי-אוגוסט. על פי נסיבות העבודה הספציפיות, העובדות מקבלות שכר עבור חודש יולי, ובחודש אוגוסט הן מוצאות לחופשה כפויה במהלכה משולמים להם דמי אבטלה מהביטוח הלאומי.
נשאלה השאלה, במידה והגננת יוצאת לחופשת לידה כאשר חודש אוגוסט הנ"ל נמצא בתוך שלושת החודשים שלפני היום הקובע, האם יש לכך השפעה על דמי הלידה. דהיינו, האם יש לחשב את דמי הלידה תוך כדי התייחסות לחופשה הכפויה, אם לאו.
בית הדין לעבודה בחן את הסוגיה וקבע כי יש לקבל את טענותיה של העובדת לכך שחישוב דמי הלידה יעשה באופן כזה שחודש אוגוסט ייחשב לחודש עבודה רגיל. בפסק הדין נקבע כי היות ודמי לידה צריכים להוות תחליף להכנסתה של התובעת, הרי שהאחרונה לא הייתה אשמה בכך שנכפתה עליה חופשה ללא תשלום בכל שנה ובאופן קבוע. כמו כן, התובעת יצאה לחופשת לידה בחודשים שלא כללו את חודש אוגוסט. דהיינו, נקבע כי דמי הלידה ישולמו לאחרונה על בסיס שכרה הרגיל בחודשים בשנה שבהם היא איננה בחופשה ללא תשלום.