דחיית תביעה לקצבת שאירים בגין קיומו של קשר לא מחייב
דרגו את המאמר |
|
קשר לא מחייב איננו מזכה בקצבת שאירים מביטוח לאומי
עבל (ארצי) 50519-12-11
קצבת שאירים הינה קצבה אשר משולמת לשאיריו של אדם שהלך לעולמו מחמת תאונת עבודה או פגיעה בעבודה. לעיתים, המבוטח משאיר אחריו בת זוג אשר הוא לא היה נשוי לה כדת וכדין. במקרים כגון דא, האלמנה יכולה עדיין לקבל קצבת שאירים, אך רובצים עליה נטלי הוכחה שונים. בסופו של היום, עליה להוכיח כי היא והמנוח היו ידועים בציבור.
- הומוסקסואל יקבל קצבת שאירים של בן זוגו המנוח
- הביטוח הלאומי לא דיווח לאלמנה על כך שהיא זכאית לקצבת שאירים
- קצבת שאירים לידועה בציבור למרות נישואים לאחרת
- דחיית בקשת בני משפחתו של מחבל לקבלת קצבת שאירים מביטוח לאומי
- תשלום קצבת שאירים מביטוח לאומי באופן רטרואקטיבי, ממתי?
אלמנה של מבוטח בביטוח לאומי זכאית לקצבת שאירים בהתאם להוראות סעיף 252 לחוק הביטוח הלאומי. סעיף 238 לחוק זה מגדיר מי היא "אלמנה". על פי סעיף 238, מדובר במי אשר הייתה אשתו של המבוטח במועד פטירתו. מבחינת המונח "אשתו", סעיף 1 לחוק הביטוח הלאומי קובע כי לא מדובר רק באישה נשואה אלא גם ב"ידועה בציבור". מעמדה של ידועה בציבור איננו נקבע מיד עם תחילתה של הזוגיות המשותפת. הלכה פסוקה היא כי מעמד זה "נקנה" רק לאחר פרק זמן מסוים של חיים משותפים של בני הזוג. מבחינת סעיף 238 לחוק הביטוח הלאומי, מדובר בפרק זמן מינימאלי של שנה לפחות.
קשר לא רציף - פרידות וחזרות
במקרה דנן, בית הדין לעבודה קבע כי עיון בחומר הראיות העלה שהאישה לא הייתה ידועתו בציבור של המנוח. בתצהיר אשר האישה הגישה לבית הדין האזורי, נטען כי היא והמנוח (אשר נפטר באוקטובר 2009) ניהלו משק בית משותף וחיים משותפים מאז תחילת שנת 2006. עם זאת, במהלך חקירתה הנגדית, התבררו נתונים אחרים.
ראשית, בחודשים יולי-אוגוסט 2006 המנוח גר עם גרושתו. כמו כן, בין מרץ לדצמבר 2007 המנוח ניהל זוגיות עם חברה עימה התגורר. זאת ועוד, המערערת הודתה בחקירתה הנגדית שהיא לא גרה עם המנוח מחודש נובמבר 2007 ועד חודש פברואר 2008. בנוסף, המנוח עבר ניתוח בחודש ספטמבר 2008. לאחר הניתוח, המנוח היה נתון בבידוד במשך שבועיים.
אכן, בית הדין לעבודה קיבל את טענותיה של המערערת לכך שהיא והמנוח גרו ביחד מאז אוקטובר 2008. עם זאת, בתביעה שהוגשה על ידי המנוח עצמו לביטוח לאומי במאי 2009, הוא העיד על עצמו שהוא "בודד וגר עם הוריו". יתרה מזאת, כשלושה חודשים לפני פטירתו, המנוח עזב את דירתה של המערערת והשניים לא התראו באופן פיסי עד לפטירתו באוקטובר 2009.
קשר לא מחייב איננו משק בית משותף
במילים פשוטות, הקשר הזוגי לא היה רציף ועקבי באופן אשר הצדיק הכרה באישה כידועה בציבור של המנוח. יש לציין כי חוק הביטוח הלאומי מכיר בזכאות קצבת שאירים לאלמנה ידועה בציבור אשר "גרה עם המבוטח". במקרה דנן, המערערת והמנוח החלו לגור ביחד, לכל המוקדם, באוקטובר 2008. היות והמנוח נפטר באוקטובר 2009, בית הדין לעבודה נדרש לבחון האם במהלך שנה זו היחסים בין השניים היו רציפים ועקביים.
התשובה לכך הייתה שלילית. ראשית, בספטמבר 2008 המנוח היה בבידוד במשך כשבועיים בגין ניתוח שעבר. כמו כן, הוא עזב את דירתה של המערערת ביולי 2009 (ונפטר כשלושה חודשים לאחר מכן). דהיינו, בשנה האחרונה לחייו של המנוח, המערערת חיה עימו מספר חודשים בלבד, וגם זאת לא באופן עקבי. אי לכך, בית הדין לעבודה דחה את בקשתה להיות מוכרת כידועה בציבור הזכאית לקצבת שאירים.