קצבת שאירים לידועה בציבור למרות נישואים לאחרת
דרגו את המאמר |
|

קצבת שאירים לידועה בציבור למרות שהמנוח היה נשוי לאחרת
המנוח עבד כרופא מומחה בבית החולים "הדסה" בירושלים ופרש לגמלאות ספטמבר 2002. ארבע שנים לאחר מכן נפטר המנוח והותיר אחריו צוואה יחידה. כמו כן, המנוח חי במהלך חייו עם שתי נשים שונות. אשתו הראשונה, אליה נישא בשנת 1968 וממנה מעולם לא התגרש, הביאה לו שני ילדים. כשנה לאחר פרישתו לפנסיה נפרד המנוח מאשתו וגר בנפרד ממנה עד לפטירתו. בנוסף, מאישה זו היה למנוח ילד משותף משנת 1987.
קראו גם:
- אי ידיעת נהלים לגבי התנהלות הביטוח הלאומי תבטל זכאות לדמי אבטלה
- הביטוח הלאומי לא דיווח לאלמנה על כך שהיא זכאית לקצבת שאירים
- הומוסקסואל יקבל קצבת שאירים של בן זוגו המנוח
- פיצויי על תאונת דרכים בחו"ל - הודעה על האירוע לאחר שנה
המערערת, אשתו "החוקית" של המנוח, טענה כי קיימת לה זכות על כספי הפנסיה של האחרון, בערעורה הסתמכה האישה על כך שבמשך שנים ארוכות ציפתה לקבל חלקה מקצבת השאירים והמנוח עבר לדור עם ידועתו בציבור רק שנים מועטות לפני פטירתו.
אלמנת פנסיונר, מיהי?
בית הדין האזורי פנה לבחון האם המערערת הייתה נכללת בהגדרת "אלמנת פנסיונר" על פי התקנון האחיד. תקנון זה קובע כי אלמנת פנסיונר הינה בת זוגו ביום שנפטר ובלבד שהתקיימו בה אחד משני התנאים הבאים – בת זוגו לפני חודש הזכאות הראשון לקצבה זקנה וגרה עימו שנה עד ליום בו נפטר או גרה עימו שנתיים רצופות עד ליום בו נפטר ובלבד שיום הפטירה הייתה היא בגיל המזכה אותה בקצבת זקנה.
בית הדין האזורי בחן את השאלה האם המערערת מלאה אחר התנאי של מגורים עם המנוח במשך שנה אחת רצופה עד ליום פטירתו. לאחר בחינה זו הגיע בית הדין למסקנה כי המערערת אינה יכולה להיכלל בגדר שאיר לצורך הזכות לקצבה. על פי פסק הדין, השופטים קבעו כי ידועתו בציבור של המנוח הינה הזכאית לקבל את קצבת השאירים שלו.
השופטים הסבירו את קביעתם במספר אופנים:
- בני הזוג לא חיו ביחד כשש שנים לפני פטירתו של המנוח, ניהלו חייהם בנפרד ובדירות שונות.
- קשריו עם הידועה בציבור היו ידועים לכל ולא נעשו בהסתר.
- למרות שיתוף הפעולה הכלכלי, אשר נשען בעיקר על חשבונות בנק ונכסים משותפים, הצדדים פעלו רבות על מנת לנתק את מערכת היחסים ביניהם. השיתוף הכלכלי העיד על רצונו של המנוח לסייע למערערת ולא על ניהול משק בית משותף.
- צוואות של המנוח, אשר העניקה רכוש לאשתו בנפרד, איננה כוללת את קצבת השאירים שאינה בגדר נכס מהעיזבון.
- הקצבה איננה זכות של המנוח ולכן אין מקום להכיר במערערת כזכאית לה מכוח תחושת הצדק ולאור תקופת הזמן הארוכה בה חיה בשיתוף עם המנוח.