עקרת בית - מחלוקת לגבי היותה עובדת עצמאית
דרגו את המאמר |
|

עצמאית או עקרת בית?
סעיף 195 לחוק הביטוח הלאומי קובע איזה מבוטח זכאי לביטוח נכות. סעיף זה עושה אבחנה בין נכה באופן כללי לבין נכה אשר הינה עקרת בית. לעניין קצבת נכות, עקרת בית מוגדרת כפי שהיא מוגדרת בסעיף 238, וזאת כל עוד לא מתקיים בה אחד התנאים הבאים – במשך ארבע השנים אשר קדמו להגשת התביעה לא עבדה המבוטחת כשכירה או עצמאית במשך 12 חודשים רצופים או 24 חודשים לא רצופים, שנתיים לפחות היא חיה בנפרד ולא עם בן זוגה, או היא הייתה זכאית עובר לנישואיה לקצבה חודשית לפי סעיף 199(1).
עקרת בית נכה מוגדרת כמבוטחת אשר הינה עקרת בית וכתוצאה מליקוי היא אינה מסוגלת לבצע פעולות רגילות במשק בית, או שיכולתה זו הופחתה בשיעור של 50% לפחות בגין הליקוי.
סעיף 1 לחוק מגדיר עובד עצמאי באופן הבא – אדם אשר עסק בתקופה המדוברת במשלח ידו שלא בתור עובד והתקיימו בו אחד התנאים הבאים: הכנסתו החודשית ממשלח ידו הייתה שווה או גבוהה ממחצית השכר הממוצע במשק, עיסוקו במשלח ידו היה לפחות 20 שעות בשבוע בממוצע, או הוא עסק במשלח ידו לפחות 12 שעות בשבוע והכנסתו החודשית הממוצעת לא פחתה מסכום כאמור בלוח א' (הכנסה מזערית ממוצעת לעובד עצמאי בחודש).
במקרה אשר הונח לפתחו של בית הדין לעבודה, נדרש בית הדין לבחון האם המבוטחת-התובעת הייתה זכאית לקצבת נכות חרף היותה עקרת בית. התובעת טענה כי היא אינה עקרת בית וזאת משום שהיא עובדת עצמאית. במקרה זה, היה על התובעת לעמוד באחד משלושת התנאים אשר פורטו לעיל. למעשה, עיקר המחלוקת בין הצדדים הייתה בנוגע להיקף שעות העבודה השבועיות של התובעת.
לא הוכחו שעות העבודה
התובעת לא הוכיחה שעבדה 12 שעות שבועיות לפחות. לטענתה, היא מדריכה ומנחה קבוצות בביתה וכן עורכת טקסטים בעברית על בסיס מזדמן. לטענתה, בשנת 2005 אכן הועמד היקף שעות עבודה במכתב בין רואה חשבון מטעמה למוסד לביטוח לאומי על 10 שעות בלבד, אך היקף העבודה גבר עם השנים וכיום היא עובדת בתור עצמאית לפחות 12 שעות בשבוע. כמו כן, התובעת טענה כי שעות העבודה שלה השתנו משבוע לשבוע בהתאם לתדירות קבוצות ההדרכה ומצבה הרפואי.
קראו עוד בתחום זה:
-
עקר בית ישלם ביטוח לאומי וביטוח בריאות, בניגוד לעקרת בית - הבדל בין עקר בית לעקרת בית מבחינת הביטוח הלאומי
למעשה, כל טענותיה של התובעת בקשר להיקף עבודתה נטענו בעלמא. העדות היחידה אשר עסקה בסוגיה זו, ולא באה מפי התובעת, הייתה מכתבו של רואה החשבון לביטוח הלאומי בשנת 2005. במכתב זה, כאמור, צוין כי התובעת עובדת בתור עצמאית בהיקף של כ-8 עד 10 שעות שבועיות.
"התובעת לא הביאה כל ראייה שיש בה כדי להפריך את האמור במכתב - ההיפך הוא הנכון. דבריה בעדותה הביאו למסקנה כי שעות עבודתה השתנו חדשות לבקרים ופעמים רבות חלו הפסקות בין תקופות עבודתה", נכתב בפסק הדין, "גם אם היו שבועות אשר במהלכם עבדה התובעת 12 שעות שבועיות ויותר- דבר שלא הוכח- היקף עבודה זה לא נשתמר למשך זמן".