תביעה בעניין זכאות לקצבה רטרואקטיבית מביטוח לאומי
דרגו את המאמר |
|

תביעה לקבלת קצבת ניידות באופן רטרואקטיבי
האם נכה אשר קיבל זכאות לקצבת ניידות מוועדה רפואית רק בשנת 2005, יהיה זכאי לתשלום רטרואקטיבי של כפל גמלאות (במסגרת תיקון 18 לחוק) החל משנת 1999?
הסכם הניידות הינו הסכם אשר נחתם ברוח חוק הביטוח הלאומי, ולכן כפוף הוא גם לחוקי השיהוי המוגדרים בו. היות ומעמדו של הסכם הניידות על תיקוניו הינו בגדר "חיקוק" כמשמעותו בחוק הפרשנות, תשמ"א – 1981 - הוראותיו של ההסכם הן בנות פועל תחיקתי, בהיותן נורמות משפטיות המפורסמות ברשומות והמכוונות לציבור מבוטחים שאינו מסוים.
קראו עוד בתחום:
- הצעת חוק - רכב לא ימנע מאם חד הורית קצבת הבטחת הכנסה
- דחיית תביעה למענק נכות בגין שיהוי
- האם יתום שאיבד את אביו בפיגוע יהיה זכאי למימון לימודים להשכלה גבוהה?
- דחיית תביעה לקבלת קצבת תלויים מחמת שיהוי
מהו תיקון 18 להסכם?
במרץ 2001 פורסם בילקוט הפרסומים תיקון להסכם הניידות, אשר במסגרתו נקבע שנכה בשיעור של 100% הינו זכאי לכפל גמלאות של קצבת שירותים מיוחדים ולקצבת ניידות גם יחד. תיקון זה נועד להטיב עם הנכים מוגבלי הניידות בכך שעד לאותו תיקון, מוגבלי ניידות חסרי רכב לא היו זכאים לקבל גמלת שירותים מיוחדים וגמלת ניידות במקביל, ונאלצו לבחור אחת מבין השתיים.
התיקון נשוא התובענה נכנס לתוקפו בראשון לינואר 1999, ונקבע כי הזכאות תינתן גם באופן רטרואקטיבי כל אימת שהבקשה להטבה לא הוגשה למוסד לביטוח לאומי יותר מאוחר מ-60 יום מיום פרסומו ברשומות. כמו כן, על מנת לקבל את הקצבה באופן רטרואקטיבי, על המבוטח היה להגיש בקשה להיבדק על ידי ועדה רפואית, לא יאוחר מ-60 יום מפרסום ההסכם ברשומות (ובקשה להטבה לפי הסכם זה הוגשה למוסד בתוך חודשיים מהיום בו נשלחה למוגבל בניידות על החלטת הועדה).
האם התביעה תתקבל לאחר ארבע שנים?
בית הדין האזורי לעבודה נדרש לדון בתביעה שהגיש נכה, המוגבל בניידות בשיעור של 100% (החל משנת 1992), כנגד החלטתו של המוסד לביטוח לאומי שלא לשלם לו באופן רטרואקטיבי את שתי הקצבאות.
התובע הגיש בפברואר 2005 בקשה לבדיקה רפואית ובהחלטה מסוף מרץ 2005 אישרה הועדה את נכותו. לנוכח קביעה זו הגיש התובע באפריל 2005 תביעה לתשלום הטבה לפי הסכם הניידות של קצבת ניידות. התובע טען כי יש להסתמך על תיקון 18 להסכם, ועל כן לשלם את הגמלה למפרע החל מחודש נובמבר 1999 (מועד כניסת התיקון לתוקפו).
קראו גם:
- תביעה של ילד נכה כנגד ביטוח לאומי לצורך קבלת גמלה
- ביטול קצבת הבטחת הכנסה בגין שימוש ברכב
- תביעה להבטחת הכנסה נדחתה בעקבות חקירה של המוסד לביטוח לאומי
המוסד לביטוח לאומי דחה את תביעתו במסגרת סעיף 16 להסכם, והודיע לו כי קצבת הניידות תשולם החל מיום 1.2.05 - שהוא "ראשון לחודש שבו הוגשה לוועדה הרפואית הבקשה, לפיה נקבעו אחוזי מוגבלות בניידות".
בית הדין האזורי דחה את התביעה תוך שקבע כי תיקון 18 להסכם הניידות נעשה כדין. בית הדין קבע, על פי חומר הראיות שהונח לפניו, שהתיקון פורסם ברשומות ביום 7.3.2001 ודי בפרסום זה כדי להעניק תוקף חוקי לתיקון. זאת ועוד, לא חלה על המוסד לביטוח לאומי חובה "ליידע את מבוטחיו באמצעות משלוח הודעה" על תיקונים לחוק. כמו כן, התובע לא השכיל להוכיח את טענתו כי בחלק מסניפי המוסד "יידעו את המבוטחים אודות התיקון להסכם הניידות".
בית הדין קבע שהתובע הגיש תביעתו כארבע שנים מאוחר יותר, ועל כן אין הוא בא בגדר הוראת התחולה למפרע של התיקון.