עבדה כמנהלת משמרת בחנות פרחים ולא תקבל מענק ``עבודה מועדפת``
דרגו את המאמר |
|

עבדה בניהול חנות פרחים, לא תקבל מענק "עבודה מועדפת"
התובעת בתביעה שלפנינו השתחררה משירות סדיר בצה"ל בחודש אוגוסט 2006 ובתקופה שבין ה-אוקטובר אותה השנה, ועד לחודש אפריל 2008, עבדה היא בחברת פלורוז בע"מ, חברה המפעילה משק חקלאי העוסק בגידול פרחים ושיווקם.
עוד נציין כי התובעת עבדה, לטענתה, במשמרות בין 3-9 שעות למשמרת בהתאם לצורכי העבודה במקום. באוקטובר 2007 הגישה התובעת תביעה למוסד לביטוח לאומי, על מנת לקבל מענק עבודה מועדפת, אך תביעה זו נדחתה על ידי המל"ל מן הטעמים הבאים:
- לא עבדת בסוג עבודה/ מקום עבודה אשר הוכר כעבודה נדרשת.
- לא עבדת את פרק הזמן הנדרש בעבודה עבורה את תובעת את המענק במשרה מלאה.
- לא עבדת 6 חודשים מלאים לפחות בעבודה נדרשת.
כיצד מוכיחים שעבודה הינה "מועדפת"?
הלכה פסוקה היא כי על מנת שעובד יהיה זכאי לתשלום בגין עבודה מועדפת הוא נדרש לעמוד בשני תנאים - ראשית, עליו להראות כי עבודתו מתבצעת "במקום עבודה" שחסרים בו עובדים על פי צרכי המשק ובמקרה דנן במפעל תעשייתי או בבית מלאכה. שנית, עליו להראות כי הוא ביצע עבודה המסווגת כ"עבודה מועדפת" על פי הדין.
קראו עוד:
- דחיית בקשתו של קשיש לשינוי גיל במטרה לקבלת קצבת זקנה
- האם תנוכה מקצבת מבוטח, קצבת גרושתו חולת הנפש הגרה עימו בבית?
- האם נכס שאינו מושכר מבחירה יגרע מגמלת הבטחת הכנסה?
בית הדין נדרש להעניק מענה לסוגיה – מה היה עיקר עבודתה של החיילת המשוחררת ומה היה תפקידה בחברת שיווק הפרחים.
הביטוח הלאומי הציג מכתב ממעסיקתה של התובעת ובו תואר תפקידה באופן הבא: ניהול משמרת, ניהול שירות לקוחות פרונטאלית וטלפונית, טיפול בתלונות, הדרכות והכשרות לעובדים חדשים מכירות טלפוניות ומכירות בחנות. באותו מכתב הוגדר העסק כ – משווק עצמאי לשיווק פרחים הפועל מזה 25 שנה ומוכר בעצמו את מוצריו.
התובעת, הציגה לעומת מכתב זה, מכתב מאת המעסיקה המאשר כי עבדה היא ב-"קטיף, זרידום וטיפולים בחממה".
הצדדים זימנו את מנהלת המשק החקלאי לעדות בבית הדין וגם שם לא הצליחה האחרונה לשפוך אור על תנאי העסקתה של התובעת ולא הציגה כל מסמך ו\או רישום המצביעים על מסגרת שעות מסודרת.
אי לכך, ומכיוון שלא הרימה התובעת את הנטל הדרוש להוכיח כי אכן עבדה היא במשק החקלאי בתור חקלאית, לא ניתן לראות את עבודתה כעבודה מועדפת. תקנות הביטוח הלאומי קובעות במפורש כי עבודה מועדפת במשק חקלאי הינה עבודה באתרי גידולים חקלאיים ובתי אריזה כאשר היא עבודה בלתי מקצועית, לרבות עבודת ניקיון ולמעט עבודה פקידותית.