הסכם ניידות - אישור אחיין כנהג מורשה
דרגו את המאמר |
|

הסכם ניידות, מהו?
החוק קובע כי נכה אשר זכאי לגמלת ניידות חייב להיות תושב ישראל, אשר גר בישראל. כמו כן, ההסכם טוב בעבור נכים בגילאי שלוש עד פרישה. על מנת להיות מוכר כזכאי לגמלה, על הנכה לעמוד בפני וועדה מטעם משרד הבריאות. וועדה זו אמורה להכיר בנכה כסובל מאחת מן הנכויות המפורטות בחוק, ולקבוע בעבורו אחוזי נכות.
קראו עוד בתחום:
- אם חד הורית, מי היא?
- הבטחת הכנסה, מהי?
- קרוב משפחה וזכאות להיות מורשה נהיגה ברכב נכה
- תביעה בעניין זכאות לקצבה רטרואקטיבית מביטוח לאומי
אחוזים אלו עלולים להיות משמעותיים בבואו של הנכה לבחון זכאותו לגמלה. לדוגמא, במידה ומדובר בנכה המחזיק ברישיון נהיגה, גמלה תשולם לו רק בעבור נכות הגבוה מ-40%. במידה ולנכה אין רישיון נהיגה תקף, יהיה הוא זכאי לגמלה כאשר נכותו מוגדרת 60% בשיעור ומעלה.
מורשה נהיגה, מיהו?
עם זאת, נכה אשר איננו מחזיק ברישיון נהיגה, יהיה זכאי לגמלה במידה ויש לו בן משפחה אשר מוגדר כנהג מורשה.
סעיף 2 להסכם הניידות מגדיר קרוב משפחה באופן הבא - "בן זוג, בן, בת ובני זוגם, אב, אם, לרבות הורה מאמץ וחורג, אח או אחות, סב או סבתא, נכד או נכדה, שבידו רישיון נהיגה בר תוקף והוא והמוגבל בניידות גרים בקביעות באותו בניין, או בבניינים שהמרחק האווירי ביניהם אינו עולה על 500 מטרים".
מבחינת הגדרת מורשה נהיגה, החוק קובע כי מדובר בכל אחד מהמנויים להלן אם בידו רישיון נהיגה בר תוקף, ובמידה והמוסד לביטוח לאומי אישר שהוא רשאי לנהוג ברכב של המוגבל בניידות.
האם אחייניותיו של הנכה יהיו "מורשות נהיגה"?
בית הדין לעבודה נדרש לדון לאחרונה בסוגיה חדשה – האם אחייניות של נכה יכולות להיות אף הן "נהגות מורשות" של הנכה?
במקרה הנדון עסקינן בנכה המוגבל בניידות, אשר הוכר כזכאי לרכב. עם זאת, לא היה בבני משפחתו ולו אדם אחד אשר היה יכול להיות מוגדר נהג מורשה על פי הסכם הניידות. אחייניותיו של הנכה פנו לביטוח הלאומי והסכימו להיות נהגותיו המורשות.
עם זאת, האחייניות גרו במרחק העולה על 500 מטרים מביתו של הנכה. המוסד לביטוח לאומי דחה את בקשתן של האחייניות משני טעמים – האחד, לא מדובר בבן משפחה על פי החוק, השני, המבקשות גרו במרחק אווירי רב יותר מהדרוש בחוק.
עתירה לבית הדין לעבודה
בבית הדין לעבודה טען הנכה כי החלטתו של המוסד לביטוח לאומי סותרת למעשה את מהותו הסוציאלית של הסכם הניידות. הנכה הוסיף כי אין לו בני משפחה אחרים המסוגלים לשאת בנטל ה"נהג המורשה", ואין זה צודק כי עובדה זו תעמוד לרעתו.
בית הדין לעבודה קיבל את טענותיו של המבקש וקבע כי בנסיבות העניין יש להכיר באחייניותיו של האחרון כנהגות מורשות על פי הסכם הניידות. "אין זה סביר בעיני שכוונת הצדדים להסכם הייתה כי שעה שאדם המוגבל בניידות הוא אדם ערירי, תעמוד לו לרועץ וייגזר עליו שלא יוכל להתנייד ולו בצורה מינימאלית", כתב השופט בפסק הדין, "כל זאת בשעה שיש לו אחייניות, שהן קרובות משפחה בדרגה גבוהה, המוכנות לסייע לו להתנייד בסידורי היומיום".