ביטול הבטחת הכנסה לאברכים, האמנם?
דרגו את המאמר |
|

הבטחת הכנסה לאברכים, האם תבוטל?
בית המשפט העליון, בשבתו כבג"ץ, קבע בפסיקה תקדימית כי כלילת דמי הבטחת ההכנסה לאברכים בתקציב המדינה – דינה להתבטל. על פי פסיקת בג"ץ, אשר ניתנה בהרכב מורחב במעמד שבעה שופטים, מדובר בסעיף אשר פוקע בחוסר מידיות בעיקרון השוויון.
הבטחת הכנסת מינימום לאברכים, אשר נכללת בסעיפי תקציב המדינה מזה 28 שנה, הייתה חלק מתקציב משרד הדתות עד שנת 2004. בשנה זו, בה פורק משרד הדתות, עבר הסעיף המדובר להיות חלק מתקציבו של משרד החינוך. יש לציין כי בשנה שעברה עמד הסכום המדובר על כ-121 מיליון שקלים בעבור 10,000 אברכים.
עם זאת, חוק הבטחת הכנסה קובע כי תלמידי ישיבות ומוסדות דת, כמו סטונדטים, אינם נמצאים בגדר הזכאים להבטחת הכנסה. בג"ץ קיבל את העתירה אשר הוגשה על ידי ארנן יקותיאלי ז"ל וקבע כי מדובר בהסדר מפלה ויש לבטלו.
קראו גם:
- עזרת קרובים, האם תפגע בגמלת הבטחת הכנסה?
- תקיפה של חוקר המל"ל כעילה לשלילת קצבה
- אם חד הורית לא תקבל הבטחת הכנסה בגין לימודים
- האם סטודנט במשרה חלקית זכאי להבטחת הכנסה?
נשיאת בית המשפט העליון, כב’ השופטת דורית בייניש, ציינה בדעת הרוב כי מדובר בעקיפה של חוק הבטחת הכנסה באופן אשר מטיב עם אוכלוסייה אחת לעומת אוכלוסיות אחרות במדינה. לשיטתה של הנשיאה, גמלת ההבטחה לאברכים, במתכונתה כיום, מהווה הפרה של עיקרון השוויון והוראות החוק.
השופטת הוסיפה כי מקור ההבחנה בין התלמידים השונים איננו רלבנטי. השופטת ציינה בפסק הדין כי הלימוד התורני הינו חשוב, הן מבחינת האוכלוסייה החרדית, והן מבחינה התרומה המוסרית-ערכית שהוא מעניק לחברה הישראלית. עם זאת, המצב בו אוכלוסיות רבות באוכלוסיה מופלות לרעה במסגרת סעיף תקציבי זה, מפרה את האיזון בין הפגיעה לבין היתרון החברתי.
דעת המיעוט - קיימת חשיבות לתמיכה בלומדי תורה
חילוקי הדעות לגבי עניין זה הגיעו עד לבג"ץ במסגרת דעת המיעוט של השופט אדמונד לוי. כב’ השופט לוי ציין כי לימוד התורה הינו נכס לאומי של מדינת ישראל, שכן מדובר במסורת ארוכת שנים שנשמרה על ידי בני ישראל גם בגולה. מדובר למעשה באחד מן הגורמים המובהקים למניעת התערבבותם של יהודים בגולה, באופן בו הם משמרים מסורת עתיקת יומין.
השופט לוי הוסיף כי קבוצת האברכים הינה אוכלוסייה קטנה אשר חיה באופן סגפני והופכת את לימוד התורה למשנתם היחידה. אי לכך, הסכומים לדידו של לוי, שהינם "צנועים ביותר" ומותנים בעמידה בתנאים מסוימים, אינם בלתי סבירים.
שר הפנים, מר אלי ישי (ש"ס), טען בתגובה כי מדובר בפסיקה אשר פוגעת באופן קשה בסטטוס קוו הרוחני של עם ישראל. לטענת ישי, הכנסת והממשלה חייבות להביא לחקיקה מסודרת בנושא זה אשר תימנע מפסיקת בג"ץ לשנות סדרי עולם בעניין הלימוד התורני.