אם חד הורית, מי היא?
דרגו את המאמר |
|
![]() |
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |

חוק משפחות חד הוריות, אשר התקבל בשנת 1992, הביא למספר תיקונים בחוק הביטוח הלאומי ובחוקים מקבילים כגון החוק לצמצום ממדי העוני וחוק הבטחת הכנסה. מטרתו של חוק משפחות חד הוריות הייתה לשפר את זכויותיהן ומעמדן של האמהות החד הוריות תוך הגדלת הגמלאות המגיעות להן. בשנים האחרונות גדל מספר המשפחות החד הוריות הנופלות מתחת לקו העוני. כמו כן, וישראל נמצאת, על פי נתוני האיחוד האירופי, במקום החמישי בעולם במספר המשפחות החד הוריות לעומת תאים משפחתיים זוגיים.
המוסד לביטוח לאומי, בהיותו הארגון האמון על הבטחת אמצעי המחיה הסוציאליים לאזרחים אשר אינם מסוגלים להתפרנס בכוחות עצמם, לוקח חלק נכבד במשימת הדאגה לאמהות החד הוריות.
מיהו הורה יחיד?
חוק משפחות חד הוריות מעמיד מספר קריטריונים, אשר על פיהם קובע המחוקק מי היא אם חד הורית. על פי החוק, הוריה יחיד הינו תושב ישראל אשר בחזקתו ילד שלא מלאו לו 18. בנוסף, החוק מגדיר תנאים נוספים אשר רק בהתקיים אחד מהם לפחות – מכירות רשויות המדינה במשפחה כמשפחה חד הורית.
התנאים להכרה באם כ"הורה יחיד":
- אינה נשואה ואין אדם הידוע בציבור כבן זוגה.
- אישה נשואה אשר חיה בנפרד מבן זוגה תקופה של שנתיים לפחות (ונפתח הליך גירושין על פי דין במשך שנתיים לפחות).
- אישה עגונה (מסורבת גט).
- כל הורה שהוא עולה חדש אשר נמצא בארץ למעלה משנה, פחות משנתיים ובן זוגו לא עלה לארץ ואינו שוהה בה.
אימהות חד הוריות - שאלות ותשובות
מלבד הזכויות הרגילות המגיעות לכל אם לילדים, אמהות חד הוריות זכאיות לעזרה כספית גם בתחומים נוספים. לדוגמא, אם חד הורית זכאית למענק לימודים בתחילת כל שנת לימודים, בעבור כל ילד בין גיל 6 לגיל 14. שמות הילדים הזכאים למענק לימודים מתפרסמים בתחילת כל שנה בעיתונות. כמו כן, זכאית אם חד הורית, בתנאים מסוימים, גם לגמלת הבטחת הכנסה, דמי מזונות במקרה בו החייב אינו משלם את המזונות, סיוע בשכר דירה ועוד.