מה זו בריאות?
משפחה של בריאות / ד"ר זאב גרוס
מה זו בריאות?
מסתבר שהתשובה איננה כה טריביאלית. אדם החולה בשפעת, או חלילה במחלה קשה יותר הריהו "חולה". אך, המחלה עלולה להיות חמקמקה יותר. הבחורה שביום בהיר אחד מאבדת עניין בנושאים שענייננו אותה עד זה מכבר, מצב רוחה ירוד ועוד כאלה סימנים – האם זו "מחלה"? לעתים יקשה להגדירה כך. אך כן - הדכאון אורב בפתח.
בריאות הנפש, איך מאבחנים?
היום יותר מתמיד ידועים המנגנונים הביוכימיים של הדכאון הניתנים לטיפול בעזרת תרופות "פשוטות" יחסית. "פשוטות" משמע ממועטות בתופעות לוואי ופוטנציאל התמכרות נמוך יחסית. הבעיה הטיפולית בדכאון הופכת להיות קלה יותר. הבעיה האבחונית הופכת לעיקרית. האם היית מבחין בסימני הדכאון אם זה היה תוקף אחד מבני משפחתך חלילה? ואולי אותך?...אבחון המחלה מסתבך עוד יותר כאשר זו רק "מקננת".
מונח זה בא לציין תופעות נסתרות שונות הניתנות לאבחון רק בבדיקות סיקור השייכות לתחום הרפואה המונעת. כך, למשל, ניתן למנוע מחלות לב קשות, שבץ מוחי, אי-ספיקת כליות, עיוורון ועוד מחלות "גלויות" שונות, על ידי איתור הרעה החולה האורבת בפתח ששמה "יתר-לחץ-דם". הוא הדין לגבי הסוכרת, מגוון רחב ביותר של סרטנים: מעי גס, שד, ערמונית; שומנים מוגברים בדם ועוד ועוד.
מחלה גלויה, עישון והשמנת יתר
והפוך על הפוך. לעתים המחלה גלויה לעיני כל ובכל זאת מתעלמים ממנה. עישון והשמנת-יתר הינם הדוגמאות הבולטות ביותר למשפחה זו. ממתי "מעשן" מוגדר כ"חולה"? כשהוא "חוטף" התקף לב, שבץ מוחי, או סרטן כזה או אחר? הידעת? בכל שאיפה שואף המעשן אל קרבו כאלף סוגים שונים של רעלים מתוכם 44 מסרטנים ידועים? הידעת שלהיגמל מעישון מקביל להיגמלות מסמים קשים כגון הרואין? והראייה – רק כ- 3% מצליחים להיגמל בכוחות עצמם. הידעת כי כיום קיימים בידי הרופאים אמצעים יעילים המסייעים בגמילה מעישון? (ועל כך נדון בהרחבה באחת הכתבות הבאות). לעתים עוזרת הרפואה המשלימה, ולעתים נדרש כח רצון בלבד בסיועו של פסיכולוג מנוסה.
מאיזה משקל "שמן" הופך מבעיה אסטטית לבעיה רפואית אמיתית? (וגם על כך נדון בהרחבה באחת הכתבות הבאות). הידעת שהשמנת-יתר הוגדרה כמגפה של המאה ה-21 בארה"ב? הידעת שהשמנת יתר מקצרת משמעותית תוחלת חיים ופוגעת קשות באיכות החיים? הידעת כי קיים קשר הדוק בין השמנת-יתר לבין סוגי סרטנים שונים? והכי חשוב – הידעת שכיום קיימות טכניקות יעילות למדי בידיו של רופא המשפחה להפחתת שומן, ולא רק באמצעים דיאטטיים?
האם אנחנו בריאים?
לכל הקוראים שעברו עד עתה את הבחינה, בואו נעלה לכתה הבאה. האם אדם שאין לו מחלה "גלויה" גופנית או נפשית, ואף לא "סמויה", ומבצע בדיקות סיקור תקופתיות, וכולן נמצאו תקינות - האם הוא ייחשב סוף סוף ל"בריא"? כדי להשיב על שאלה זו ניעזר בהגדרת ארגון הבריאות העולמי (WHO) למונח "בריאות", ככתבה וכלשונה (בתרגום הקרוב ככל האפשר לניסוח האנגלי): "'בריאות' הינה מצב בו קיימת 'הרגשה טובה' גופנית, נפשית וסוציאלית ולא רק היעדר מחלה." ("הרגשה טובה" היא המונח העברי בו בחרתי לתרגם את המונח האנגלי (“Well-being”. ומה זו בכלל "הרגשה טובה 'סוציאלית'"? הסיפור הבא, הלקוח מהחיים, יבהיר נקודה זו.
ניצה (שם בדוי) הגיעה אלי לקליניקה בגלל כאבי ראש עזים וקשיים להרדם. כאבי הראש הופיעו בחודשים האחרונים ולא היו בעלי אופי מיגרנוטי. בבירור שביצעתי לא נמצאו תסמינים המתאימים לדכאון. ניצה החלה לחשוש שמא מסתתר במוחה הרע מכל – גידול מוחי. להשלמת הרקע כדאי לציין שניצה הינה בחורה בשנות השלושים המתקדמות, בעלת משרה מכובדת ושמחה בחלקה וחייה. כאבי הראש והפרעות השינה הגיעו למצב בו החלו לאיים על מקום עבודתה ועל שלמות חייה בצורה קשה. בבדיקות רפואיות כוללניות לא נמצא כל קצה חוט למחלה כלשהי. במהלך היכרותי עימה נגלו פרטים נוספים ששפכו אור על מצבה.
בריאות או לא? דוגמא מהחיים
ניצה נפרדה לפני שנים מחבר קרוב וכעת אין בן-זוג "רציני" נראה באופק. ניצה מעוניינת מאד בהבאת ילד לעולם והשעון הביולוגי מתקתק. לכאורה אין קשר בין הצרכים החברתיים וה"משפחתיים" של ניצה לבין התופעות הגופניות. למעשה הדברים קשורים בקשר אמיץ. לאחר ששוחחנו על אפשרויות פעולה שונות, וניצה נמרצת כדרכה, החלה לפעול בכיוון הרצוי לה מהבחינה האישית – נעלמו כל התופעות הגופניות כלא היו.
דוגמא זו כמו רבות אחרות ממחישה כיצד מקומנו בחברה, היחסים הבין-אישיים בעבודה ובמשפחה, אמונות ורקע תרבותי ועוד משתנים רבים אחרים משפיעים על מצבנו הנפשי והגופני בצורה ניכרת. היכרות נרחבת עם עולמו של המטופל, בגישה הניקראת "הוליסטית", עושה את כל ההבדל. בהסתכלות רחבה מעין זו, התדמית האישית של האדם בעיני עצמו הינה בעלת חשיבות רבה ביותר. אשה, או גבר, אשר אינם שבעי רצון מצורתם החיצונית – מבנה הגוף, קמט, כתם מיותר, דליות וכיו"ב – הדבר עלול להתבטא בתיקונם יכול לעשות את כל ההבדל. מכאן חשיבותה הרבה של הרפואה האסטטית ל- Well-being של האדם, ובמלים אחרות – לבריאותו של האדם.
מטופלים רבים מגיעים אלי עם בעית ה"עייפות". בבעיה זו אגע בהרחבה באחת הכתבות הבאות בסדרה. גורמיה של ה"עייפות" הינם רבים מספור. את מרביתם לא ניתן לגלות כלל בבדיקות הרפואיות המעמיקות ביותר. כאן הגענו לקבוצה המועדפת עלי ביותר, הידועה בעגה המקצועית בתור המניעה הראשונית. משמעותה הפשוטה הינה – ניהול אורח חיים נכון. פירוט מלא חורג מתחומיה של כתבה זו, אך נכללות בה פעולות הידועות לכולנו: פעילות ספורטיבית שגרתית, שמירת הגיינה אישית, תזונה נכונה וכד'. אדם הפועל על פי עקרונות אלו, סיכוייו להגיע לאותו Well-being הינם גבוהים ביותר, בתנאי שמתמיד הוא בהם מספיק זמן ומתחיל בכך עוד בטרם הסתבך במחלה קשה ומגבילה.
לסיכום,
סרקנו בכתבה זו את משמעויותיו השונות של המונח "בריאות". נוכחנו כי משפחה זו הינה רחבה למדי – החל מהמחלות הגופניות השכיחות והגלויות, עבור דרך אלו הנפשיות והסמויות, המתעתעות והמטעות ולבסוף – דרך אלו הנובעות מאורח חיים מלחיץ ומכביד, וכלה – במצבים של אין-מחלה אשר מחייבים תיחזוק ושימור תמידי כדי להכלל במושג הרחב של ה- Well-being.
מדור זה מוקדש לכם הקוראים. נענה בו על מכלול השאלות במגוון הרחב של הנושאים שתוארו לעיל. החל ממחלות גופניות, נפשיות, יחסים בין-אישיים בתוך המשפחה או מחוצה לה, יחסים בין הורים לילדים, בני-זוג, נישואין לסוגיהם השונים, אימוץ ודרכים שונות להבאת ילדים לעולם, שיטות חדשניות בטיפול – אם ברפואה קונבנציונאלית ואם ברפואה הוליסטית לסוגיה השונים, רפואה אסטטית ועיצוב הגוף, ולבסוף – עצות מועילות ושימושיות כיצד לשמור על הקיים לאורך זמן.הנני תקווה שמדור זה יסייע למספר הרב ביותר של אנשים למען ישיגו את ה- Well-bing שלהם בבריאות שלמה!
לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן