תהליך השיקום של פגועי ראש
תהליך השיקום של פגועי ראש – ראשי פרקים כלליים
שיקום הוא תהליך המתפרס על-פני שבועות, חודשים ושנים. התהליך מתחיל מרגע הפגיעה ומסתיים לאחר שפגוע הראש מיצה את פוטנציאל השיפור הפיזי, הקוגניטיבי והרגשי שלו והשיג איכות חיים ועצמאות מרבית בביצוע פעולות היומיום. תהליך השיקום מתאפיין בעליות, במורדות ובהפסקות בהתקדמות, הנקראות "פלטו" (plateau - 'שטוח' בצרפתית) - ישורת תפקודית חסרת שינוי הנמשכת תקופה ארוכה. לשיקום יש מטרות מוגדרות, וצוות השיקום מגויס לעזור לפגוע הראש ולמשפחתו להשיג אותן.
מטרות השיקום
§ השגת איכות חיים ועצמאות מרבית לפגוע הראש בכל תחומי החיים.
§ שילוב מחדש בבית, במשפחה, בסביבה, בקהילה ובחברה.
§ טיפוח גישה חיובית, אופטימיות ויציבות רגשית.
§ יצירת מודעות למוגבלויות, תובנה וקבלה של המצב החדש.
§ מימוש הזכות לתוכנית שיקום אישית מתוך תשומת לב לאישיות, לכישרונות ולהעדפות טרם הפציעה.
§ מימוש הזכות לטיפול בעזרת הטכנולוגיה והאמצעים הטובים ביותר.
§ רכישת אסטרטגיות (דרכי) פיצוי, שיאפשרו השלמה של פעולה למרות המוגבלויות.
§ השגת הדרכה משפחתית והכוונה.
צוות השיקום הרב-מקצועי
צוות השיקום מורכב לפי הצרכים של על פגוע ראש וכולל בדר"כ את התחומים הבאים: רפואה; סיעוד; שיקום נשימתי; פיזיותרפיה; ריפוי בעיסוק; הפרעות בתקשורת; נוירופסיכולוגיה שיקומית; עבודה סוציאלית; תזונה; ייעוץ שיקומי-תעסוקתי; טיפול מיני; טיפול באמנות; חינוך מיוחד/הוראה מתקנת; וטיפולים אלטרנטיביים משלימים.
רכישת אסטרטגיות (דרכי) פיצוי
שלב הכרחי בדרך של פגוע ראש לעצמאות תפקודית הוא רכישה של אסטרטגיות פיצוי על קשיים פיזיים, קוגניטיביים והתנהגותיים. פיצוי הוא כלי עזר ופעולת הפיצוי היא מעשה מכוון ויזום של שימוש בכלי העזר. הפיצוי אינו משפר את הליקוי, אך בלעדיו אי-אפשר להשלים את הפעולה בהצלחה.
תהליך הלמידה והרכישה מורכב ביותר שכן הוא כרוך ביכולות שנפגעות בעקבות פגיעת הראש: יזימה, מוטיבציה, מודעות עצמית למגבלות, יכולת למידה, בקרה עצמית ויכולת הכללה. כל עוד פגוע הראש לא יצליח ללמוד דרכי פיצוי, הוא לא ישיג עצמאות מרבית, שהיא המטרה העיקרית של השיקום, והסביבה תיאלץ להיות אחראית עליו.
עוד תנאים הכרחיים לשיקום מוצלח
1. סביבה טיפולית מובנית ועקבית, תרגול הדרגתי והתאמה סביבתית
2. מעברים הדרגתיים מטיפול יחידני לתרגול בקבוצה ומשם לתפקוד בקהילה
תמצית מתוך הספר "נפגעי ראש: שיקום והתמודדות" מאת הדס איל. לפרטים:
www.rosh-info.com ובכתובת
hadaseyal2006@gmail.com תוכן העניינים: מבנה המוח ותפקודיו; מה קורה כשהראש נפגע מחבלה; אמצעי הדמיה וכלים להערכת חומרתן של פגיעות ראש; דרגות חומרה של פגיעות ראש; תסמינים (סימפטומים) אופייניים לפגיעות ראש; התאוששות טבעית של המוח; חיזוי (פרוגנוזה) של תוצאות השיקום; תהליך השיקום של פגועי ראש; טיפולים המשפיעים על כל תחומי השיקום – שיקום קוגניטיבי, התנהגותי, פסיכותרפי וקבוצות תמיכה; התמודדות המשפחה עם פגיעת ראש; המלצות מעשיות להתמודדות עם תופעות אופייניות לפגועי-ראש; הגשת תביעה לפיצויים בעקבות פגיעת ראש.
לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן