הכרה במחלת שיתוק ילדים כמחלת מקצוע, באילו מקרים?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
שיתוק ילדים היא מחלה שנגרמת כתוצאה מהידבקות בנגיף הפוליו השייך לקבוצת נגיפי המעיים האנטרו-וירוסים. רוב האנשים הנדבקים בנגיף סובלים מתסמינים קלים של המחלה, אשר חולפים תוך זמן קצר כגון: כאבי ראש, חום, כאבי גרון, הקאות ושלשולים. אולם המחלה עלולה להיות מסוכנת ביותר ולפגוע במערכת העצבים, בעמוד השדרה ולגרום לנכות צמיתה ולאי סימטריה בעיקר בגפיים התחתונות. במקרים חמורים עלול הנגיף לשתק את שרירי הנשימה ובכך לגרום למוות.
שיתוק ילדים נחשבת למחלה מדבקת. נגיף הפוליו מועבר מאדם חולה לאדם בריא דרך הרוק ואף ניתן להידבק בה באמצעות חלקיקי צואה שעוברים מחולה לגופו של אדם בריא. לאחר ההדבקה מופיעים תסמינים קלים ובשלב הבא עלולים להופיע כאבים חזקים בשרירים, חום גבוה ואובדן של הרפלקסים הגידיים. השיתוק מתפתח באגרסיביות ותוך מספר שעות הוא עלול לפגוע בגפיים ובשרירים ולגרום לנזק בלתי הפיך.
מחלת שיתוק ילדים מופיעה בתקנות ביטוח לאומי ברשימת מחלות המקצוע. המוסד לביטוח לאומי מכיר במחלה אצל עובדים המטפלים בחולי בשלב החריף או בהפרשותיהם של חולים, כגון רופאים ואחיות, וכן אצל עובדי מעבדות או מכונים הבאים במגע עם הנגיף המחולל את המחלה.
גמלת נכות מהעבודה עקב הידבקות בפוליו
מחלת מקצוע היא מחלה אשר העובד לקה בה כתוצאה מעיסוקו, כאשר נחשף לגורמים מזיקים לאורך זמן, בהיותה קבועה כמחלת מקצוע ועקב עבודתו אצל מעבידו או מטעמו. עובד שנפגע במהלך עבודתו זכאי לתשלום דמי פגיעה מביטוח לאומי עבור ימי היעדרותו מהעבודה והוצאות עבור טיפול רפואי. במקרה של נכות כתוצאה מהפגיעה בעבודה, ניתן לקבל גמלת נכות מהעבודה.
כדי לקבל הכרה על ידי המוסד לביטוח לאומי בפגיעה כמחלת מקצוע, ובהתאם לכך לקבל פיצויים והטבות שונות, העובד נדרש להציג הוכחות שישנו קשר בין המחלה שממנה הוא סובל לבין התנאים שבהם הועסק.
המוסד לביטוח לאומי בוחן את ההוכחות על פי הרשימה של המחלות הנחשבות כמחלת מקצוע. מדובר ברשימה סגורה הכוללת 54 מחלות והיא מתעדכנת מדי פעם. במקרה שהמחלה שממנה סובל העובד אינה כלולה ברשימה, היא לא תהיה מוכרת כמחלת מקצוע גם אם ההוכחה תהיה חד משמעית לגבי הקשר בין המחלה למקום התעסוקה ולתנאים שבהם הוא עובד.
פיצויים לפי חוק פיצוי לנפגעי פוליו
בשנת 2007 נחקק בישראל חוק פיצוי לנפגעי פוליו, במטרה לפצות את נפגעי הפוליו שלקו בישראל במחלת שיתוק ילדים. החוק קובע כי מי שנגרמה לו נכות עקב נגיף הפוליו זכאי לפיצוי חד פעמי מהמדינה ולקצבה חודשית או מענק במקום קצבה, בהתאם לאחוזי הנכות המוכרים על ידי הוועדה הרפואית של ביטוח לאומי או המוגבלות בניידות. הפיצוי והקצבה המשולמים לנפגעי פוליו על פי החוק אינם משפיעים על קצבאות האחרות המשולמות להם, כמו גמלת נכות מהעבודה.
עם זאת, החוק אינו מקנה פיצויים לנפגעי פוליו שמחלתם נגרמה טרם עלו ארצה, וגם לא למי שמחלתו הוחמרה לאחר עלותו לישראל. לאור רשלנות המדינה באי מניעת ההדבקות במחלה, בג"ץ קבע ברוב דעות שהחוק חל גם על תושבי המדינה שחלו במחלה בארץ לפני קום המדינה.