מחלות עור עקב פגיעה בעבודה, מה מגיע לכם?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
מקצועות רבים חושפים עובדים לסכנות עור שונות, ביניהם תפקידים הדורשים חשיפה מתמשכת לקרני שמש בשעות החום, כגון: חקלאים, פועלי בניין ומצילים, וכן עיסוקים הדורשים חשיפה לקרינה ולמגע עם חומרים מסוכנים כגון: עובדי מעבדות, עובדי מפעל בתחום הפלסטיק והאלקטרוניקה ועוד.
תקנות הביטוח הלאומי קובעות כי מחלת עור אשר נגרמה מחשיפה במסגרת העבודה לגז, נוזל, מוצק או אבק, היא בעלת סיכוי להיות מוכרת כפגיעה בעבודה. לפיכך, כל מחלת עור אשר הנפגע הצליח להוכיח בפני ביטוח לאומי כי נגרמה לו עקב חשיפה בעבודה לשמש, לקרינה או לחומרים מסוכנים ומזיקים, יכולה להיחשב כמחלת מקצוע, ולזכות את הנפגע בפיצויים והטבות שונות.
חשיפה ממושכת אל קרינה ומגע עם חומר מזיק
מחלת מקצוע היא מחלה שהעובד חלה בה עקב עבודתו או עקב עיסוקו כעובד עצמאי, כאשר הייתה קבועה כמחלת מקצוע, והופיעה ברשימת המחלות שבתקנות הביטוח הלאומי. אחת המחלות המופיעות ברשימה מאז שנת 1954 היא מחלת עור, אשר נגרמה על ידי אבק, נוזלים, מוצקים או גזים, וכאשר סוג העבודה ותהליכי הייצור כרוכים בחשיפה לחומרים העשויים לגרום למחלת עור.
עובדים החשופים למגע עם חומרים מסוכנים, כמו חומרים כימיים, עלולים לפתח אלרגיות שיגרמו לדלקות או למחלות עור אחרות. דלקת עור עשויה להיחשב כמחלת מקצוע כאשר נגרמה לעובד כתוצאה ממגע עם חומר מזיק במסגרת עבודתו, או כתוצאה מאלרגיה שנגרמה עקב תנאי העבודה.
איך להוכיח כי מדובר במחלת מקצוע?
כדי לקבל פיצויים, תגמולים ולממש זכויות נוספות, על העובד שלקה במחלת עור יש להגיש תביעה לביטוח לאומי, שלפיה הוא מבקש להכיר במחלתו כמחלת מקצוע, בצירוף אישורים רפואיים והוכחות נוספות.
בשלב הבא, עליו להוכיח כי המחלה שנגרמה לו אכן מחלת מקצוע באמצעות שלושה תנאים מצטברים: האחד, המחלה נמצאת ברשימת המחלות המוכרת לפי תקנות הביטוח הלאומי. השני, המחלה פרצה בזמן שהייתה מוכרת על ידי תקנות הביטוח הלאומי כמחלת מקצוע. השלישי, קיים קשר סיבתי בין העבודה למחלת המקצוע עצמה, כלומר שהעובד לקה בה כתוצאה ישירה מעבודתו אצל המעסיק.
לאחר קבלת האישור להכרה במחלה כמחלת מקצוע, התובע מופנה לוועדה רפואית של ביטוח לאומי לצורך קביעת דרגת נכות. הוועדה מורכבת בדרך כלל משני חברים: רופא ומזכיר, והיא עוברת על המסמכים הרפואיים, מקשיבה לתלונות התובע ועורכת תשאול ובדיקות גופניות על פי הצורך. לאחר מכן תקבע הוועדה את דרגת הנכות, אשר ממנה ייגזרו הזכויות וההטבות השונות.
עובד שנפגע במהלך עבודתו כתוצאה מחשיפה לחומרים מזיקים, העשויים לגרום למחלת עור, זכאי לתשלום דמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי, בגובה של 75% מהשכר למשך 90 יום, עבור ימי ההיעדרות מהעבודה והוצאות הטיפול הרפואי. תובע אשר הוועדה הרפואית הכירה לו ב - 9 עד 19 אחוזי נכות, זכאי למענק כספי חד פעמי ותובע בעל 20 אחוזי נכות ומעלה, יהיה זכאי לקבלת קצבת נכות חודשית.