תביעה לשיקום מקצועי לנפגעי עבודה
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 2 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
עובד שנפגע במסגרת עבודתו בתאונת עבודה או במחלת מקצוע, ועומד בתנאים מסוימים של המוסד לביטוח לאומי, עשוי להיות זכאי לשיקום מקצועי הכולל הכשרה מקצועית וסיוע בחזרה למעגל העבודה בהשמה במקצוע החדש.
השיקום מגיע לנפגעי עבודה בעלי נכות יציבה בשיעור של 10% ומעלה, או שעדיין לא נקבעה להם דרגת נכות, אך לדעת רופא מטעם ביטוח לאומי תיקבע נכות של 10% לפחות, או שלדעת הרופא המשך העבודה עלול לסכן את בטיחותם או את בריאותם של הנפגעים כמו במקרה של מחלת מקצוע.
קריטריון נוסף מלבד אחוזי נכות הוא שהנפגע לא יכול לעבוד בעבודתו הקודמת או בעבודה מתאימה אחרת כתוצאה מהליקויים, או שהוא זקוק להכשרה מקצועית מיוחדת כדי שיוכל לחזור לעבודתו הקודמת. ואף יש צורך כי פקיד השיקום יחליט כי הנפגע מתאים לשיקום מקצועי, מסוגל לשתף פעולה בתהליך ולהשתלב מחדש בשוק העבודה כעובד רגיל.
כיצד מגישים תביעה לשיקום מקצועי?
נפגע עבודה שעומד בקריטריונים יכול להגיש תביעה לשיקום מקצועי במחלקת השיקום בסניף ביטוח לאומי הקרוב למקום מגוריו. את התביעה יש להגיש בתוך שנה מיום שנקבעה דרגת נכות מעבודה, באמצעות טופס 270, ותעודות ואישורים המעידים על השכלת העובד, הכשרות מקצועיות וניסיון קודם בעבודה.
לאחר שליחת התביעה, יקבל הנפגע זימון ללשכת ביטוח לאומי, שם ישוחח עמו פקיד השיקום על השאיפות שלו, כישוריו ומגבלותיו ויסייע לו לבחור מסלול לימודים ותעסוקה מתאים, ויכוון אותו לבחור מקצוע שניתן ללמוד בפרק זמן מוגדר ויש לו דרישה בשוק העבודה, כדי להבטיח השתלבות מחדש בהקדם בשוק העבודה.
זכאות לדמי שיקום בזמן ההכשרה
הזכאות לשיקום מקצועי אינה מותנית בקבלת קצבה כלשהי. נפגע שזכאי לשיקום מקצועי ולומד לפחות 20 שעות שבועיות במסלול ההכשרה המקצועית, זכאי לקבל דמי שיקום בזמן ההכשרה. נוסף לדמי השיקום ניתן לקבל החזר הוצאות שכר לימוד, הוצאות נסיעה בתחבורה ציבורית וסיוע בשכר דירה במקרה שמקום הלימודים מרוחק ממקום המגורים.
בעל דרגת נכות של 20% ומעלה זכאי לדמי שיקום כהשלמה לקצבת נכות שהייתה משולמת לו כאילו היה בעל דרגת נכות בשיעור של 100%. עובד שנמצא מתאים ללמוד במוסד להשכלה גבוהה ובחר בלימודי מקצוע, זכאי למימון של לימודי תואר ראשון.
מי שנקבעה לו דרגת נכות עד 19% יהיה זכאי לדמי שיקום בשיעור הקצבה שהייתה משולמת לו אם היתה דרגת נכותו בשיעור של 100%. מי שיש לו הכנסה בזמן ההכשרה, ייתכן ויקבל דמי שיקום מופחתים בהתאם להחלטת פקיד השיקום ולפי מצבו הכלכלי הנוכחי והסיכויים להרחבת הכנסתו בתום ההכשרה.
סיוע בקליטה במקום עבודה חדש
תכנית הלימודים נקבעת לפי המקצוע שנבחר, כישורי הנפגע ומגבלותיו הרפואיות. הלימודים המקצועיים מתקיימים במגוון רחב של מוסדות לימוד והכשרה מוכרים, בפיקוח של משרדי ממשלה כמו: משרד הבריאות, משרד הכלכלה ומשרד החינוך.
בתום ההכשרה תוענק לבוגרים תעודה מקצועית או תואר אקדמי. אגף השיקום יסייע בהשתלבות בעבודה, בשיתוף עם חברות השמה המתמחות בשילוב אנשים עם מוגבלויות בעבודה, וילווה אותו עד לקליטתו במקום העבודה החדש.