באילו מקרים הרעלה כתוצאה מחשיפה לחומרים רעילים בעבודה נחשבת למחלת מקצוע?
דרגו את המאמר |
|
התקבלו 1 דירוגים בציון ממוצע: 5.0 מתוך 5 |
חומרים רבים הנפוצים במפעלים ובמקומות תעשייתיים עלולים לגרום להרעלה, שיכולה להוביל לקשיי נשימה, להפרעות בתפקוד איברים שונים בגוף, למחלות קשות ואף במקרים קיצוניים למוות. בכל מקום עבודה שבו קיימת סכנה לחשיפה לחומרים רעילים או מזיקים, מוטלת על המעסיק חובה לשמור על תנאי עבודה סביבתיים ותקינים, למנות ממונה בטיחות בעבודה ולערוך לעובדים בדיקות תקופתיות, כדי למנוע תאונת עבודה.
מחלת מקצוע היא מחלה שנקבעה בתקנות הביטוח הלאומי - ביטוח מפני פגיעה בעבודה, והעובד חלה בה בזמן שהיתה קבועה ברשימה סגורה כמחלת מקצוע, ונגרמה בשל תפקידו בעבודה או עקב עיסוקו כעובד עצמאי.
הוכחת קשר סיבתי בין חשיפה לחומרים רעילים לבין הפגיעה
הרעלה על פי התקנות נחשבת להרעלה חריפה או כרונית ולכל מחלה או סיבוך שנגרמו כתוצאה מחשיפה לחומרים רעילים ומסוכנים שעלולים לגרום להרעלה או לתרכובות שלהם. כדי שההרעלה תוכר כמחלת מקצוע, על העובד להוכיח קיומו של קשר סיבתי בין נזקי גוף שנגרמו לו לבין תנאי עבודתו.
מחלת מקצוע יכולה במקרים מסוימים להיות מוכרת אצל עובדים הסובלים מהרעלה עקב עבודה הכרוכה בחשיפה לחומרים מסוכנים כמו: ארסן, כרום, עופרת, פלואור, מנגן, כספית, זרחן, בריליום, תליום, ניקל, קדמיום, תחמוצת הפחמן, בנזן, פנול, אמינים ארומטיים, פחמן דו גופריתי, חומצה הידרוציאנית, איזוציאנטים, פחמיימנים הלוגניים, זרחנים אורגניים, קרבמטים, מתנול, ויניל כלוריד ותחמוצות חנקן.
חשיפה לא מבוקרת לחומרים מסוכנים עלולה לגרום להרעלה קטלנית ואף למחלות קשות, כך למשל: עובד שנחשף במהלך עבודתו לאבק בריליום עלול לחלות במחלת ריאות סופנית, אדי בריליום עלולים לפגוע בדרכי הנשימה והלב, ועופרת עלולה לפגוע בכבד, בכליות, בכלי הדם ובלב
זכאות לדמי פגיעה מביטוח לאומי
עובדים שנפגעו במהלך עבודתם כתוצאה מחשיפה לחומרים רעילים, מתוך הרשימה הסגורה של מחלות מקצוע, זכאים לתשלום דמי פגיעה מביטוח לאומי עבור ימי היעדרותם והוצאות הטיפול הרפואי. במקרה של נכות כתוצאה מהרעלה עקב העבודה, העובדים זכאים בנוסף גם לתשלום קצבת נכות.
כדי לקבל דמי פגיעה מביטוח לאומי יש למלא טופס תביעה לתשלום דמי פגיעה והודעה על פגיעה בעבודה בצירוף מסמכים רפואיים, למסור למעסיק, כדי שיאשר את נסיבות הפגיעה, ולשלוח בהקדם לסניף המוסד לביטוח לאומי הקרוב למקום המגורים. עובד שזכאי לדמי פגיעה ונותר עם נכות עשוי להיות זכאי לקצבת נכות מעבודה.
תביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה תטופל רק לאחר שהוגשה תביעה לדמי פגיעה. לאחר הגשת התביעה באמצעות טפסים מתאימים, יישלח זימון לוועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי לצורך קביעת אחוזי נכות. רופאים מטעם הוועדה קובעים את תאריך ההתחלה של אחוזי הנכות ואם מדובר בנכות זמנית או קבועה. על החלטת הוועדה הרפואית, ניתן להגיש ערר בתוך 30 יום, ואף ניתן להגיש ערעור לבית הדין האזורי לעבודה על ההחלטה של ועדת העררים, בתוך 60 יום.
הכרה בתביעה על דרך הלכת המיקרוטראומה
חשיפה לחומרים מזיקים או מסוכנים במגע או בחדירה דרך הנשימה עשויה להיחשב כשרשרת של אירועים המהווים פגיעות זעירות חוזרות ונשנות, באופן שהמחלה שנגרמה לעובד כתוצאה מאותה חשיפה תיחשב כפגיעה בעבודה על דרך המיקרוטראומה.
עובד אשר נגרם לו נזק כתוצאה מהרעלה במקום העבודה, אך המחלה שממנה הוא סובל אינה מופיעה בתקנות הביטוח הלאומי, לא תיחשב כמחלת מקצוע, אולם בהתאם לפסיקת בתי הדין, גם עובד שנחשף לחומרים מסוכנים או מזיקים בעבודתו ועקב החשיפה חלה, ייתכן שתביעתו תוכר על דרך המיקרוטראומה, גם אם המחלה או הגורמים לה אינם מנויים ברשימת מחלות המקצוע.